ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Το Λύκειo Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και απευθύνεται σε σπουδαστές και νέους απόφοιτους Ακαδημιών θεάτρου, δραματικών σχολών, επαγγελματικών σχολών χορού καθώς και σε φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων (προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου) με πρακτική κατεύθυνση στην υποκριτική, το χορό και τις παραστατικές τέχνες από όλο τον κόσμο.

Στόχος του είναι η έρευνα του αρχαίου δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) σε βιωματικό επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις – από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο πειραματικές.

Τα πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια, οι διαλέξεις, τα masterclasses, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται σε ειδικά επιλεγμένους χώρους της Επιδαύρου για τους σκοπούς του θεσμού (αρχαία θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά τοπία, σχολεία, πνευματικά κέντρα, κτλ.), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης.

Από το 2017 (πρώτη χρονιά λειτουργίας του Λυκείου Επιδαύρου) μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 400 σπουδαστές και 70 διδάσκοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2018, το πρόγραμμα πιστοποιείται ακαδημαϊκά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι διεθνείς συνεργασίες του Λυκείου της Επιδαύρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των σπουδών και του ανθρώπινου δυναμικού του.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που θα ανταλλάσσει τη γνώση και την εμπειρία του γύρω από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους δραματουργίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας. H συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, θεσμούς και ιδρύματα του εξωτερικού, αποτελεί τη βάση ενός πολυφωνικού διαλόγου σε σχέση με τα σύγχρονα ερευνητικά και παραστασιακά ζητήματα του αρχαίου δράματος.

Στο πλαίσιο των προηγούμενων διοργανώσεών του, το Λύκειο Επιδαύρου έχει φιλοξενήσει σπουδαστές και καθηγητές από περισσότερα από 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάστηκε με τη Θεατρική Ακαδημίας της Σαγκάης, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό (UNAM), το Πανεπιστήμιο Kadir Has της Τουρκίας, τη Σχολή Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστήμιο του Calgary, το Κέντρο Δραματικών Τεχνών του Ιράν και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Fajr και άλλους διεθνείς φορείς.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να καθορίσει τις κατευθυντήριες οδηγίες, τους κανονισμούς και τη διδακτέα ύλη του Λυκείου. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων διδασκόντων και των συνεργαζόμενων φορέων.

Η παρούσα σύνθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Λυκείου Επιδαύρου έχει ως εξής:

α) Εugenio Barba, σκηνοθέτης (Odin Teatret)

β) Luca Biagiotti, σκηνοθέτης, διευθυντής του Prima del Teatro: Ευρωπαϊκή Σχολή για την Τέχνη του Ηθοποιού, Τιμητική Υποτροφία από το Guildhall School of Music and Drama

γ) Ευφημία Καρακάντζα, μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

δ) Dennis Hilton–Reid, σκηνοθέτης, καθηγητής υποκριτικής (Pace University, The New School, The City College of New York)

ε) Ρομπέρτο Ρομέι, σκηνοθέτης, καθηγητής, Διευθυντής του τμήματος Δραματουργίας, Σκηνογραφίας και Χορογραφίας στο Institut del Teatre της Βαρκελώνης

ΣΤΟΧΟΙ

Το Λύκειο Επιδαύρου, χώρος δημιουργικής συνύπαρξης της παράδοσης και της καινοτομίας, του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, με κατευθυντήριες γραμμές και θεματικούς άξονες το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό, στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης καλλιτεχνών (ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων), αλλά και θεωρητικών του θεάτρου (ανθρωπολόγων, μουσικολόγων κ.ά.).

Η μαθησιακή διαδικασία του Λυκείου αποσκοπεί στην εφαρμοσμένη έρευνα μέσω της διδασκαλίας των τεχνικών της υποκριτικής τέχνης. Το πρόγραμμα σπουδών δε στοχεύει τόσο στην καλλιτεχνική “ενημέρωση” και εξοικείωση των σπουδαστών με σκηνοθετικές αντιλήψεις γύρω από το αρχαίο δράμα, αλλά περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία θα παράσχουν επιπλέον βιωματική γνώση και θα διευρύνουν το πεδίο της έρευνας γύρω από συγκεκριμένες εκφραστικές τεχνικές και εργαλεία σκηνικής παρουσίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή των προσκεκλημένων καθηγητών.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Λυκείου Επιδαύρου είναι:

  • Η απόκτηση από τους νέους ηθοποιούς επιπλέον δεξιοτήτων, τεχνικής και εργαλείων, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ποικίλες σκηνοθετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος.

  • Η συνύπαρξη διδασκόντων και φοιτητών/σπουδαστών που θα προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και θα λειτουργούν μέσα σε συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

  • Η επαφή των νέων καλλιτεχνών με τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

To Λύκειο Επιδαύρου στο προσκήνιο (διαβάστε το σημείωμα της Τζωρτζίνας Κακουδάκη υπεύθυνης του Λυκείου Επιδαύρου και συμβούλου εκπαιδευτικών προγραμμάτων την περίοδο 2016-2019)

Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (την περίοδο 2016 με 2019), Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.
Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με την υποστήριξη:

  • του Δήμου Επιδαύρου
  • της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο)
  • του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
  • του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

  • Τον Δήμο Ναυπλιέων για την υποστήριξη του προγράμματος «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα»
  • τo Εθνικό Θέατρο, τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού

Συνδεόμενοι φορείς:

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρόγραμμα «e-Learning») και διαδικτυακή πλατφόρμα «You Go Culture»
  • Πανεπιστήμιο Kadir Has, Τουρκία
  • Σχολή Παραστατικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο του Calgary
  • Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Συνδεόμενοι φορείς: