Morphés 2024

Η Κεραμική συναντά το Αρχαίο Δράμα

Εργαστήριο κεραμικής σε συνεργασία με το στούντιο Korkodilos

Υποβολή αιτήσεων έως τις 03/11/2024

Συνεχίζουμε και φέτος τη δημιουργική συνεργασία μας με το στούντιο κεραμικής Korkodilos του γλύπτη Αλέξανδρου Ντούρα. Η θεματική του φετινού εργαστηρίου αντλεί έμπνευση από το έργο της Judy Chicago «The Dinner Party» (1974) και τον πίνακα του Jan van Bijlert «Το συμπόσιο των θεών» (1635). Στο εν λόγω έργο της Chicago ιστορικές και μυθικές γυναικείες μορφές μετατρέπονται σε κεραμικά γλυπτά με τη μορφή πορσελάνινων σερβίτσιων, ενώ ο Jan van Bijlert εστιάζει σε ένα συμπόσιο με κεντρικούς χαρακτήρες τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο.
Υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου Ντούρα και με τη συνδρομή της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, οι συμμετέχοντες*ουσες θα ανακαλύψουν τα μυστικά της κεραμικής τέχνης με τελικό στόχο να παρουσιαστεί ένα συμπόσιο αφιερωμένο στο δίπολο Απόλλωνα-Διονύσου ως μεγάλης κλίμακας συλλογικό έργο. Οι συμμετέχοντες*ουσες θα κατασκευάσουν τα αντικείμενα σερβιρίσματος για το συμπόσιο (πιάτα, μαχαιροπίρουνα, κανάτες, ποτήρια, πιατέλες κλπ.).
Θα πραγματοποιηθούν 4 διπλά εργαστήρια με 4 διαφορετικές ομάδες. Κάθε μέλος θα αναλάβει να δημιουργήσει κάποιο από τα παραπάνω αντικείμενα, κατασκευάζοντας 2-3 κομμάτια. Στην πρώτη συνάντηση κάθε ομάδας οι συμμετέχοντες*ουσες θα σχεδιάσουν και θα κατασκευάσουν τα έργα τους, ενώ στη δεύτερη, θα τα τρίψουν με γυαλόχαρτο και θα τα ζωγραφίσουν. Τα έργα στη συνέχεια θα ψηθούν και θα γυαλιστούν. Η πρόκληση είναι ότι οι ομάδες δεν θα συναντηθούν ποτέ μεταξύ τους παρά μόνο μέσα από τα έργα τους στην τελική σύνθεση/παρουσίαση.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται ημέρα Παρασκευή, 6.30μμ-10.30μμ, στο στούντιο Korkodilos στον Κεραμεικό (Πλαταιών 56).

Ημερομηνίες συναντήσεων:

1η ομάδα
15 Νοεμβρίου
22 Νοεμβρίου

2η ομάδα
29 Νοεμβρίου
13 Δεκεμβρίου

3η ομάδα
10 Ιανουαρίου
17 Ιανουαρίου

4η ομάδα
24 Ιανουαρίου
31 Ιανουαρίου

  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα ή προηγούμενη εμπειρία για τη συμμετοχή στα εργαστήρια. Μοναδική προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
  • Για κάθε ομάδα θα επιλεγούν 15 άτομα.
  • Κάθε συμμετέχων*ουσα θα παρακολουθήσει 2 σεμινάρια.
  • Η επιλογή θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Βιογραφικά στοιχεία εισηγητών

Αλέξανδρος Ντούρας - εισηγητής εργαστηρίου κεραμικής

Αλέξανδρος Ντούρας

Ο γλύπτης Αλέξανδρος Ντούρας γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2018 (εργαστήρι Αφροδίτης Λίτη). Το 2019 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Encounter» («Συνάντηση»). Το 2021 πήρε μέρος στην 7η Μπιενάλε της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία. Δημιούργησε το στούντιο κεραμικής Korkodilos Athens το 2020.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

  • Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου