Στις 23/6, μετά από αίτημα του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.», πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των ταμιών και ταξιθετών με τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Φεστιβάλ και τη Γενική Διευθύντρια, παρουσία και της προέδρου του σωματείου. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την καταβολή της αμοιβής για τη νυχτερινή  υπερωριακή απασχόληση,  αίτημα το οποίο δεσμεύθηκε  η διοίκηση του Φεστιβάλ ότι θα ικανοποιήσει. Παράλληλα, δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατοχύρωση της ικανοποίησης των νόμιμων αξιώσεών τους.

Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, τρεις ημέρες αργότερα κοινοποιήθηκε από το ΔΣ του σωματείου ανακοίνωση, σε ασυνήθιστα δριμύ και απαξιωτικό ύφος,  στην οποία προαναγγέλθηκε η πραγματοποίηση στάσεων εργασίας  για το Σάββατο 1/7 και την Τετάρτη 5/7. Με την ανακοίνωση αποδιδόταν στη διοίκηση του Φεστιβάλ αναξιοπιστία.

Στις 29/6  πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο συμφιλιωτικής πρωτοβουλίας,  συνάντηση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ. Νεφελούδη, παρουσία του ιδίου, ενός εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος, εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων του Φεστιβάλ, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή  και της διοίκησης του Φεστιβάλ, που κατέληξε στην υπογραφή κοινού πρακτικού. Μάλιστα το ΔΣ των εργαζομένων, σε επιστολή του προς του Υπουργείου Πολιτισμού, αναγνώριζε τη θετική  στάση της διοίκησης του Φεστιβάλ απέναντι στα αιτήματά τους.

Θετική ήταν και η ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείου στα αιτήματα των εργαζομένων, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 30.06.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, θεωρούσαμε ότι το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων δεν θα ενέμενε στην απόφασή του για στάση εργασίας, δεδομένου ότι δεν απέμεινε κάτι που θα όφειλε  να πραγματοποιήσει η διοίκηση του Φεστιβάλ.

Ατυχώς, το ΔΣ του σωματείου ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής την απόφασή του για πραγματοποίηση της στάσης εργασίας, επιδιώκοντας τη ματαίωση των προγραμματισμένων παραστάσεων, γεγονός που «πέτυχε» εν μέρει.

Η διοίκηση του Φεστιβάλ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και στην υπεράσπιση του καλλιτεχνικού έργου και στο σεβασμό του κοινού.