Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο Martin Zimmermann (Μάρτιν Τσίμμερμαν), του οποίου την παράσταση Eins Zwei Drei / Ένα Δύο Τρία θα απολαύσουμε στην Πειραιώς 260 στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε με το Μέγα Ελβετικό Βραβείο για τις Παραστατικές Τέχνες (Schweizer Grand Prix Darstellende Künste) / Hans Reinhart Ring για το έτος 2021! Πρόκειται για το κορυφαίο βραβείο στις ελβετικές παραστατικές τέχνες, το οποίο απονέμεται ετησίως από το 1957 σε σημαντικές προσωπικότητες ή θεσμούς της χώρας που διαπρέπουν με το δημιουργικό τους έργο.

Στην εικοσαετή καλλιτεχνική του πορεία, ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος, θεατρικός σκηνοθέτης, σκηνογράφος και περφόρμερ έχει κατακτήσει με το ανατρεπτικό του όραμα τις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές παγκοσμίως (BAM New York, Tokyo Metropolitan Theatre, Théâtre de la Ville (Paris), Barbican (London), Sydney Opera House, Grand Théâtre de Luxembourg, Théâtre de Vidy-Lausanne, Festival d’Avignon, Fondation Beyeler Art Museum κ.ά.). Στην καρδιά των έργων του βρίσκεται ο διάλογος του ανθρώπου με τα αντικείμενα, τα οποία αποκτούν τη δική τους ζωή σε σκηνικά περιβάλλοντα ονειρικά, πολύμορφα, στο μεταίχμιο μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Δημιουργεί με υλικά το χιούμορ και το παράδοξο. Στα έργα του, ο φυσικός κόσμος αποσυντίθεται, καλώντας το κοινό να αμφισβητήσει την υλική πραγματικότητα και να αποδράσει σε ένα παράλληλο, μαγικό σύμπαν.

Στην ανακοίνωσή της για το σκεπτικό της βράβευσης, η επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Ο Μάρτιν Τσίμμερμαν είναι μια ταλαντούχα μορφή των παραστατικών τεχνών. Το απαράμιλλο σκηνικό του ύφος αψηφά τις ταξινομήσεις. Έχει, αναμφισβήτητα, την ικανότητα να αναμετριέται με διάφορα καλλιτεχνικά πεδία, όπως το σωματικό θέατρο, τον χορό, το τσίρκο και τη σκηνική εγκατάσταση, με φαντασία και ακρίβεια, και να τα φέρνει μεταξύ τους σε διάλογο. Η πολυεπίπεδη συνθετότητα των ανθρώπινων σχέσεων αποδομείται και αποδραματοποιείται με πνευματώδη και παράλογο τρόπο στο έργο του, χαρίζοντας στο κοινό ένα μοναδικό όραμα διαλόγου και αναστοχασμού. Όπως επισημαίνει ο ίδιος: ‘Στο έργο μου, τα σώματα έχουν υλικές ιδιότητες και τα αντικείμενα έχουν ανθρώπινες διαστάσεις’. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που διανοίγει πολλές διαφορετικές δυνατότητες. Τα έργα του Μάρτιν Τσίμμερμαν είναι σαν καλειδοσκοπικές εικόνες, στις οποίες σχηματίζονται πολλαπλές μορφές μέσα από μία και μόνο αχτίδα φωτός».