ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)

25 – 26 Ιουνίου | 21:00

Με έντονο το αποτύπωμά της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού, η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στις 25 και 26 Ιουνίου στο κοινό της Πειραιώς 260 ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας.

Στο Newtopia, που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα BODHI PROJECΤ, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια απρόσμενη χώρα, που ξαναφαντάζεται τις συντριβές και τις ήττες μας σαν θριάμβους. Φωτίζοντας το χιούμορ που κρύβεται ακόμα και στις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής, η παράσταση μετατρέπει την αποδοχή της πραγματικότητας σε καύσιμο για τη δημιουργία μιας ουτοπίας, όπου κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ομορφιά.

Ένας απρόσμενος σκηνικός τόπος αναδύεται μέσα από την ομάδα των χορευτών της BODHI PROJECΤ, που ξεχωρίζουν για τη θεατρικότητα και την έντονη σκηνική παρουσία τους. Ένας τόπος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντίστασης, να φανταστούμε την ανεξαρτησία μας, να αντέξουμε την αποτυχία μας και να σταθούμε πάλι όρθιοι.

Η ομάδα BODHI PROJECT θεωρείται μία από τις κορυφαίες στην Ευρώπη για νέους επαγγελματίες χορευτές. Εστιάζει στην πρωτοπορία, σε νέες χορογραφικές «φωνές» στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού και στην καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα του σύνθετου κινησιολογικού ρεπερτορίου των χορευτών της.

«Ουτοπία είναι να μπορείς να μετουσιώσεις την αποτυχία σου σε κάτι που για σένα είναι δύναμη. Όλοι έχουμε ηττηθεί – και ως κοινωνία είμαστε ηττημένοι. Το θέμα είναι, πρώτον, να το αποδεχτούμε. Αν το αποδεχτούμε, πηγαίνουμε αυτομάτως στο επόμενο στάδιο (όπως συμβαίνει και με τα στάδια του πένθους), όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα από τις ανάγκες μας νέα πράγματα.

Μιλώντας με κινητικούς όρους, υπάρχει η «ουτοπία της πτώσης». Τι είναι; Η επιθυμία να αντισταθείς στη βαρύτητα – πράγμα ουτοπικό. Πώς μπορείς, λοιπόν, να αλλάξεις αυτό που, θεωρητικά, σε μια πορεία σωματική είναι προδιαγεγγραμένο; Από τη στιγμή που θα χάσεις τον έλεγχο (και ως κοινωνία τον έχουμε χάσει), πώς μπορείς –αν μπορείς– να αντιστρέψεις τη βαρύτητα ώστε να μην καταστραφείς; Ή, ακόμα κι αν καταστραφείς, πόσο χιούμορ υπάρχει μέσα σε αυτή τη συνθήκη;

Όλο αυτό επιλέξαμε να το κάνουμε σόου στο Newtopia. Σε αυτή την παράσταση εμπνεόμαστε από το τσίρκο, από τον βουβό κινηματογράφο, έχουμε ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται με την ιδιαιτερότητα του σώματός τους. Στο τσίρκο τότε υπήρχε το body shaming, τα freaks. Σήμερα, δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση από την κοινωνία, αλλά για μας που ασχολούμαστε με το σώμα αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιο σώμα είναι όμορφο; Το απόλυτα ισορροπημένο; Μπορεί. Αλλά μήπως έχει τρομερή ομορφιά όταν δεις έναν άνθρωπο που χάνει τον έλεγχο, το τι τύπου κίνηση παράγει προκειμένου να επιβιώσει, να μην καταστραφεί; Και πόσο χιούμορ περιέχει αυτό; Γιατί και ο ίδιος ο άνθρωπος που πέφτει γελάει μετά. Είναι μηχανισμός επιβίωσης του σώματος. Ή θα καταρρεύσω ή θα γελάσω».

(απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη της Πατρίσιας Απέργη στο ow.gr)

Λίγα λόγια για την Πατρίσια Απέργη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006 ίδρυσε, μαζί με τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη, την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα ΠολήΤΤες (2018), Cementary (2017), TANZheimer (2014), Πλάνητες (2013), ERA poVERA (2012), The Manifest of the Other (2010), d.opa! (dopamines of post-Athenians)” (2009), Ferry Tales (2009), Apolost (2008) και Anorexia Socialis (2007). Επίσης, έχει ταξιδέψει με τα έργα της σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου Θέατρο – Θεατρική Αγωγή του ΙΔΕΚΕ (2007) και μέλος του διεθνούς κέντρου καλλιτεχνών IFEA του Λονδίνου (2008).


25 Ιουνίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με την Πατρίσια Απέργη. Συντονίζει ο Γιώργος Μητρόπουλος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη – χορογραφία Πατρίσια Απέργη

Χορευτές Alessandro Sollima, Andréa Givanovitch, Dylan Brahim Labiod, Jaeger Wilkinson, Jeanne Procureur, Luisa Heilbron, Paola Taddeo

Διεύθυνση δοκιμών Maja Poturovic
Φωτισμοί Frank Lischka
Κοστούμια Patricia Apergi, Birke van Maartens
Βοηθός ενδυματολόγου Celina Mayr
Μουσική Godspeed You! Black Emperor, Marihiko Hara & Hildur Guðnadóttir με τον Hauschka, Sam Slater, Jóhann Jóhannsson, BJ Nilsen & Stilluppsteypa
Επεξεργασία μουσικής Clelia Patrono
Διεύθυνση παραγωγής Maja Poturovic
Παραγωγή blackmountain/BODHI PROJECT, SEAD
Residencies SQFARM./DE, SZENE/AUT

Με την υποστήριξη των Stadt Salzburg, Land Salzburg, Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 20€ • ΖΩΝΗ Α΄ 15€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΖΩΝΗ Β΄ 10€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πληροφορίες εισιτηρίων: https://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr