Το Φεστιβάλ Επιδαύρου συμπορεύεται εδώ και χρόνια με το Ασκληπιείο, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς προορισμούς της χώρας μας. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, υποδεχτήκαμε την είδηση της εύρεσης ενός πανέμορφου γυναικείου αγάλματος, μεγάλων διαστάσεων, που αποκάλυψαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα φυσικού μεγέθους γυναικείο άγαλμα πολύ καλής ποιότητας, που ήρθε στο φως στον χώρο της αγοράς της αρχαίας Επιδαύρου την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «το άγαλμα βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα, και το κεφάλι, που πιθανότατα έσπασε κατά την πτώση του αφήνοντας στη θέση του τον ένθετο όλμο στερέωσης του».

Το άγαλμα παρίστανε γυναίκα η οποία φορούσε ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο και μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί το έργο στους αυτοκρατορικούς Ρωμαϊκούς χρόνους. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «στη θέση του δεξιού βραχίονα, επιφάνειες που διατηρούν τους συνδέσμους από πρόσθετα μέρη, δείχνουν ότι η μορφή έκανε τη χειρονομία της ανακάλυψης, δηλαδή, της ανάσυρσης του ιματίου με το δεξί χέρι προς τα έξω και πάνω, που ήταν χαρακτηριστική εγγάμων γυναικών, κατά την αρχαιότητα, και με την οποία συχνά απεικονιζόταν η Υγεία, σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού».
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών διενεργεί συστηματική ανασκαφή στο χώρο από το 2015. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση: «Η φετινή ανασκαφική περίοδος είχε λήξει, αλλά η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, εμφάνισε μικρό τμήμα της πίσω όψης του αγάλματος στο χώρο του περιβόλου, όπου οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε βαθύτερα στρώματα». Η αρχαιολογική σκαπάνη διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του πολιτικού μηχανικού της Εφορείας Ευ. Καζολιά και του ανασκαφέα του χώρου Β. Λαμπρινουδάκη, έπειτα από συνεννόηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Άλκηστη Παπαδημητρίου και με προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.