Ancient Future Solo

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους

με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου

ΤΥΠΟΣ: Open Plan for All


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 8


ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020


ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Πειραιώς 260 – Χώρος Β & Online


ΑΙΤΗΣΕΙΣ:

έως 14 Οκτωβρίου 2020

Περιγραφή

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με δωρεάν συμμετοχή, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών (Open Plan for Artists), όσο και στο ευρύτερο κοινό (Open Plan for all).

To εργαστήριο Ancient Future Solo προσκαλεί εφήβους 14-17 ετών να φτιάξουν τα δικά τους χορευτικά έργα με υλικό από τη σχολική διδακτέα ύλη, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπική έκφρασης μέσω της κίνησης.

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις του Open Plan

Το εργαστήριο

Tι σημαίνει υπέρβαση; Ποια πράξη είναι ηρωική; Πώς η πίστη σε μια ιδέα και η απόφαση για δράση επηρεάζουν το σώμα; Τι σημαίνει ευθύνη, προσωπικό κόστος; Πώς είναι το σώμα που αντιστέκεται; Πώς είναι το σώμα που επαναστατεί; Με αφετηρία την Ελένη του Ευριπίδη και την Αντιγόνη του Σοφοκλή, από τη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα, η χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου προτείνει ένα εργαστήριο εισαγωγής στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού και της κίνησης, αποκλειστικά για εφήβους, με ή και χωρίς εμπειρία εκπαίδευσης στον Χορό.

Η διαδικασία της έρευνας και οι πρόβες στο πλαίσιο του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο Β της Πειραιώς 260, εστιάζουν στην ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης μέσω της κίνησης: κάθε έφηβος δημιουργεί τον δικό του χορευτικό χαρακτήρα και κατόπιν, προχωρά στη σύνθεση και την εκτέλεση ενός χορευτικού σόλο. Για τη δραματουργική προσέγγιση των κειμένων, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου θα συνεργαστεί με θεατρολόγο, ενώ ο συνθέτης Γιώργος Μιζήθρας, θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική για τις δημιουργίες που θα προκύψουν. Οι τελικές δημιουργίες των εφήβων θα μαγνητοσκοπηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media του Φεστιβάλ.

Εισηγητές

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου σπούδασε χορό και χορογραφία στο The Place London Contemporary Dance School και συνέχισε της σπουδές της στο Purchase College – State University New York, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 1992 συνεργάζεται με τον Robert Wilson στο Watermill Center της Νέας Υόρκη, ως χορεύτρια (έχει εμφανιστεί σε πάνω από 10 παραγωγές του), ως χορογράφος και ως διδάσκουσα σε εργαστήρια χορού. Από το 2010 παρουσιάζει τα δικά της έργα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τον οργανισμό ΝΕΟΝ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ως χορογράφος έχει συνεργαστεί και πολλές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει διδάξει χορογραφία / αυτοσχεδιασμό στο Εθνικό Θέατρο, στην ΚΣΟΤ, σε επαγγελματικές δραματικές σχολές καθώς και σε πολλαπλά στούντιο χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

O Γιώργος Μιζήθρας είναι ενεργός ως συνθέτης και μουσικός στα πεδία της «ακουσματικής» μουσικής, του αυτοσχεδιασμού, της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής, της μουσικής για θεατρικές παραστάσεις και των οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων. Ασχολείται ερευνητικά με την αρχαιολογία των μέσων (media archaeology) στον ήχο και τη μουσική και με τον μετασχηματισμό παλαιών μέσων παραγωγής και αποθήκευσης ήχου. Έχει φοιτήσει στο τμήμα Music Technology and Innovation του De Montfort University (Leicester), είναι απόφοιτος του τομέα της Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσικολογία: Μουσική Τεχνολογία» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα soli που δημιούργησαν και ερμήνευσαν οι χορευτές που πήραν μέρος στο εργαστήριο

ΔΕΙΤΕ ΤΑ SOLI

Πρόγραμμα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #1 

24 Οκτωβρίου 2020

11:00-15:00

Πειραιώς 260 – Χώρος Β

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #2 

31 Οκτωβρίου 2020

11:00-15:00

Πειραιώς 260 – Χώρος Β

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #3 

7 Νοεμβρίου 2020

11:00-15:00

Online

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #4

14 Νοεμβρίου 2020

11:00-15:00

Online

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #5

21 Νοεμβρίου 2020

11:00-15:00

Online

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #6

28 Νοεμβρίου 2020

11:00-15:00

Online

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #7

5 Δεκεμβρίου 2020

11:00-15:00

Online

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #8

12 Δεκεμβρίου 2020

11:00-15:00

Πειραιώς 260 – Χώρος Β

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #9

19 Δεκεμβρίου 2020

11:00-15:00

Πειραιώς 260 – Χώρος Β

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Ενημερωθείτε για τα μέτρα ασφαλείας λόγω COVID-19

Όλα τα μέτρα που έχει υιοθετήσει το Φεστιβάλ για την ασφαλή διεξαγωγή των εργαστηρίων Open Plan.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Χορηγός