OPEN PLAN 2023

Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες

Για μία ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επεκτείνει το πεδίο των καλλιτεχνικών του δράσεων, πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο και τους χώρους στους οποίους εκτυλίσσεται, με τη συνέχιση της άκρως επιτυχημένης πλατφόρμας Open Plan.

Φέτος το Open Plan επανέρχεται δυναμικά με συζητήσεις και ψηφιακές καλλιτεχνικές δράσεις, εμπνευσμένες από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», καθώς κλείνουν διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του κορυφαίου ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού.

Ο «Ύμνος» παραμένει ως σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά, από κάθε άποψη, ποιήματα στη νέα ελληνική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί «μνημείο» ιστορικής αυτογνωσίας της νεότερης Ελλάδας.

Με αφορμή τον μνημειώδη «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού, θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό και στην Πειραιώς 260 κύκλος συζητήσεων με επιμέλεια και συντονισμό του Διονύση Καψάλη. Οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τα θέματα που ανοίγει ο «Ύμνος», πρωτίστως όσα σχετίζονται με την ιδέα και την έννοια της ελευθερίας.

Σημείωμα Διονύση Καψάλη

 

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αποτελεί ιδανική περίπτωση προκειμένου να μελετήσουμε την εμπλοκή ενός λογοτεχνικού κειμένου στο ιστορικό γίγνεσθαι καθώς και τη ζωή των ιδεών (όπως η ελευθερία) που δοκιμάζονται μέσα στη δίνη της ιστορίας.

Δεν είναι απλώς ένα λογοτέχνημα που μετέχει δευτερογενώς στην ιστορική δράση, αλλά ένα λογοτέχνημα που καθαυτό αποτελεί ιστορική δράση, που παρεμβαίνει και δρα μέσα στην ιστορία πρωτογενώς και παράγει ιστορικά αποτελέσματα.

Δύο χρόνια μετά τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια της Επανάστασης, όπου βεβαίως σχολιάστηκε (μολονότι όχι εις βάθος) και ο «Ύμνος», προέχει να μετατοπίσουμε λίγο το βάρος της προσοχής μας από τον «Ύμνο» ως το ποίημα για την Ελευθερία των Ελλήνων (το ποίημα της Ελληνικής Επανάστασης, που αναμφίβολα υπήρξε) στον «Ύμνο» ως το ποίημα για την Ελευθερία όλων, δηλαδή όχι μόνο ημών αλλά και των άλλων: την ελευθερία ως καθολική αξία.

Κύκλος συζητήσεων

Α

«Φιλελεύθερα τραγούδια»

27 Απριλίου

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, ώρα: 20.30


Ομιλήτριες/ομιλητές

Κατερίνα Τικτοπούλου Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Γιάννης Παπαθεοδώρου Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Μιχαήλ Μαρμαρινός Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Νίκος Ξυδάκης Συνθέτης

Χρήστος Μποκόρος Ζωγράφος

Παντελής Μπουκάλας Συγγραφέας, δημοσιογράφος

Συντονίζει ο Διονύσης Καψάλης

Β

«Η αλλόκοτη ελευθερία της δημιουργίας»

4 Μαΐου

Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, ώρα: 20.30


Ομιλήτριες/ομιλητές

Σταύρος Ζουμπουλάκης Συγγραφέας, πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου

Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Χαράλαμπος Μπακιρτζής: Έφορος των αρχαιοτήτων επί τιμή

Κύριλλος Σαρρής: Εικαστικός

Έρση Σωτηροπούλου: Συγγραφέας

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Συνθέτης, διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών

Συντονίζει ο Διονύσης Καψάλης

Γ

Η ελευθερία των τεχνών

11 Μαΐου

Πειραιώς 260, ώρα: 20.30


Συζητούν οι καλλιτέχνες του Open Plan:

Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Θοδωρής Αμπαζής

Συντονίζουν η Παρασκευή Τεκτονίδου και ο Σταύρος Γασπαράτος

Η φετινή πλατφόρμα Open Plan του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζει επίσης το καλλιτεχνικό εγχείρημα Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες που αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα ψηφιακά έργα, αναθέσεις της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ σε νέους καλλιτέχνες.

Τα έργα επιχειρούν να φωτίσουν τη συνομιλία του Διονυσίου Σολωμού με τον Έλληνα του σήμερα και τις αγωνίες του για το τι είναι και τι μπορεί να είναι η ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο και στη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Οι δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών θα προβληθούν από την ιστοσελίδα (aefestival.gr), το Youtube channel και τα υπόλοιπα social media του Φεστιβάλ, αλλά το κοινό θα μπορεί να τα παρακολουθήσει και στο πλαίσιο εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος 2023.