“A Radical Jew – A Self-Portrait of a Remnant”: Μια κινηματογραφική περφόρμανς του Udi Aloni
Στο πλαίσιο της φετινής συνεργασίας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο κινηματογραφιστής, συγγραφέας και καλλιτέχνης Ούντι Αλόνι παρουσιάζει στις 27 και 29 Ιουνίου 2026 την κινηματογραφική περφόρμανς A Radical Jew – A Self-Portrait of a Remnant. Κάθε βραδιά ολοκληρώνεται με τις προβολές των ταινιών του Forgiveness (27 Ιουνίου) και Local Angel (29 Ιουνίου).
Το έργο A Radical Jew – A Self-Portrait of a Remnant –σε σενάριο και σκηνοθεσία του Udi Aloni– αποτελεί μια ιδιότυπη συνάντηση κινηματογράφου και ζωντανής παράστασης που εκτυλίσσεται επί σκηνής με τη μορφή ενός διαλόγου ανάμεσα στον Αλόνι και έναν ηθοποιό (Δημήτρη Τσίκλης). Από κοινού, διαμορφώνουν μια υβριδική γλώσσα, στην οποία συναντώνται η περφόρμανς, ο κινηματογράφος, η φιλοσοφία, η μαρτυρία και η πολιτική θεολογία. Μέσα από αυτήν τη διασταύρωση, η κινηματογραφική περφόρμανς διασχίζει τα απόνερα της καταστροφής, ερχόμενη αντιμέτωπη με την κατάρρευση της ταυτότητας, της μνήμης και της γλώσσας της ηθικής.
Πληροφορίες για τις ταινίες
27 Ιουνίου 2026: Forgiveness (2006, 96')
Ένας εικοσάχρονος Αμερικανοϊσραηλινός αποφασίζει να επιστρέψει στο Ισραήλ και να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του, μόνο και μόνο για να εγκλειστεί σε μια ψυχιατρική κλινική χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός παλαιστινιακού χωριού, όπου το 1948 έλαβε χώρα μια σφαγή από την εβραϊκή πολιτοφυλακή. Σε αυτό το ψυχο-πολιτικό δράμα, ο David Adler καταδιώκεται από τα φαντάσματα του παρελθόντος.
29 Ιουνίου 2026: Local Angel – Theological Political Fragments (2002, 70')
Γυρισμένη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ταινία εξετάζει τα θεμελιώδη αίτια και τις αντιφατικές εκδηλώσεις του ισραηλινοπαλαιστινιακού ζητήματος εκείνης της περιόδου. Πρόκειται για ένα προσωπικό ταξίδι ανακάλυψης, ένα πνευματικό προσκύνημα και, ταυτόχρονα, ένα σουρεαλιστικό έργο τέχνης, όπου η ποίηση, η μουσική και οι εικόνες αλληλοεμπλέκονται.
Η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα.
Σχετικά με τον καλλιτέχνη:
Ο Ούντι Αλόνι είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και καλλιτέχνης, του οποίου το έργο εξερευνά τις τομές ανάμεσα στην τέχνη, τη φιλοσοφία και την πολιτική δράση. Οι ταινίες και τα εικαστικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και σημαντικούς καλλιτεχνικούς θεσμούς παγκοσμίως. Είναι συγγραφέας του βιβλίου What Does a Jew Want? On Binationalism and Other Specters, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Columbia University Press. Ο Αλόνι έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Tribeca, καθώς και το Βραβείο Κοινού και το Fairbindet Prize στην Berlinale. Για το έργο του, ο φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ έχει γράψει ότι «η κοσμική θεολογία του Αλόνι είναι μια από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες της εποχής μας».
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
- 27/06/2026 στις 21:00
- 29/06/2026 στις 21:00
MEDIA KIT / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
όλες οι εκδηλώσεις
Όπερα | Μουσική | Θέατρο | Χορός | Εκπαίδευση | Κλασική μουσική | Περφόρμανς | Πρεμιέρα | Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

