Περιοδική Έκθεση

Mήδεια

Με μια πρωτότυπη έκθεση για τα πολλά πρόσωπα της Μήδειας επαναλειτουργεί φέτος ο Εκθεσιακός Χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, που αποδίδεται μετά από πολλά χρόνια στο κοινό χάρη σε μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ, που σε λίγο καιρό θα εορτάσει τα 70 χρόνια λειτουργίας του, αποδίδει στο κοινό έναν ακόμη χώρο πολιτισμού, ο οποίος θα φιλοξενήσει τα πρόσωπα της εμβληματικής ηρωίδας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στα θέατρο της Επιδαύρου ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Η επαναλειτουργία του εκθεσιακού χώρου εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου με την περιοδική έκθεση που έχει τίτλο «Η Μήδεια στην Επίδαυρο», με έναυσμα την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης του Φρανκ Κάστορφ (21/7) αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που ως Μήδεια του Κερουμπίνι το 1961 στο Αρχαίο Θέατρο, άφησε εποχή.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου είχε τη σύλληψη και τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό η Ερατώ Κουτσουδάκη, την επιστημονική επίβλεψη ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και την έρευνα-τεκμηρίωση η θεατρολόγος, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου.

Η Μήδεια στο χρόνο

Η έκθεση η οποία παρουσιάζεται στο κτίριο που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης. εστιάζει στις μεταμορφώσεις της Μήδειας από το ‘56 μέχρι σήμερα.

Το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί τον εκθεσιακό χώρο από τις 7 Ιουλίου μέχρι και τις 26 Αυγούστου, καθώς θα είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο. Η έκθεση περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Φεστιβάλ, αλλά και των υπόλοιπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει Μήδεια στην Επίδαυρο, κάνοντας μια μοναδική αναδρομή στις μορφές του θρυλικού προσώπου της Μήδειας και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην ιστορία του θεάτρου.

«Ο εκθεσιακός χώρος συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών της Επιδαύρου»

O Πρόεδρος του ΔΣ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ. Δημήτρης Πασσάς, χαιρετίζει την εγκαινίαση του εκθεσιακού χώρου υπογραμμίζοντας ότι: «Σε ένα κτίριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας δίνουμε διαφορετικό προορισμό και έτσι τα Επιδαύρια αποκτούν μουσειακή παρουσία και προβολή. Το Φεστιβάλ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανέλαβε και διεκπεραίωσε το έργο αυτό που συμπληρώνει την εμπειρία των επισκεπτών του Αρχαίου Θεάτρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στήριξή του».

«Ένα ψηφιδωτό της σύγχρονης ιστορίας του Θεάτρου μας»

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου τονίζει τη σημασία της επαναλειτουργίας του εκθεσιακού χώρου αλλά και το σκοπό της περιοδικής έκθεσης για τη Μήδεια:

«Tο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που σε λίγο καιρό θα εορτάσει τα 70 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει φέτος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, μια έκθεση με πολλαπλές πτυχές. Με αφορμή το πρόσωπο της Μήδειας, σας προσκαλούμε να κάνετε ένα ταξίδι στον χρόνο. Η διαδρομή που σας παρουσιάζουμε αποτελεί έναν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους του Θεάτρου που άφησαν το ίχνος τους στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Ταυτόχρονα, οι είκοσι σταθμοί, με τα στοιχεία τους, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό της σύγχρονης ιστορίας του Θεάτρου μας, καθώς με ευγλωττία αποκαλύπτουν αισθητικές τάσεις και ρεύματα, ολόκληρες «σχολές». Mε την έκθεση αυτή αποδίδουμε στο κοινό έναν χώρο που παρέμεινε κλειστός επί πολλά έτη και ευχόμαστε, από εδώ και στο εξής, να αποτελέσει ένα ζωντανό φεστιβαλικό κύτταρο που θα συνομιλεί δημιουργικά με τις παραστάσεις εντός του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, φιλοξενώντας ποικίλες δράσεις. Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτής της έκθεσης και εύχομαι να απολαύσετε το ταξίδι».

Αναζητώντας τα ίχνη των θεατρικών παραστάσεων

Η αρχιτέκτων Ερατώ Κουτσουδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, επισημαίνει:

«Τι μένει από μια θεατρική παράσταση άραγε όταν σβήσουν τα φώτα; Αυτή είναι μια από τις ερωτήσεις που θέτει η πρώτη περιοδική έκθεση της νέας εποχής για τον εκθεσιακό χώρο. Ένα ακόμα ερώτημα που θέτει η έκθεση είναι το εξής: Πώς εξελίσσεται η θεατρική φόρμα μέσα από τα χρόνια; Πώς διαφορετικές δημιουργικές ομάδες, σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες επιλέγουν να ερμηνεύσουν το ίδιο έργο;

Είκοσι δύο Mήδειες θα έχουν περάσει ως το τέλος της φετινής σεζόν από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, με την πρώτη να ανεβαίνει το 1956, έναν μόλις χρόνο από την επίσημη πρώτη του θεσμού των Επιδαυρίων. Μήδεια του Ευριπίδη βέβαια, αλλά και οπερατική Μήδεια του Κερουμπίνι, παρωδιακή Μήδεια του Μποστ, καθώς και η επικείμενη σύνθεση του Φρανκ Κάστορφ.

Κάθε παράσταση μας συστήνεται μέσα από τα ίχνη που άφησε, για άλλες πολυάριθμα ενώ για άλλες όχι, δίνοντας βήμα στη δουλειά όχι μόνο του σκηνοθέτη, της πρωταγωνίστριας στον ομώνυμο ρόλο και των υπόλοιπων ηθοποιών, αλλά και όσων άλλων εργάστηκαν γι’ αυτή, σε επίπεδο δημιουργικό και τεχνικό. Φωτογραφίες, αποσπάσματα από τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, κοστούμια, σκηνογραφικές μακέτες και ενδυματολογικά σχέδια, οδηγοί σκηνής, προγράμματα και σκηνοθετικά τετράδια, παρτιτούρες και σπάνια ηχητικά τεκμήρια συνθέτουν το σύμπαν της έκθεσης «Η Μήδεια στην Επίδαυρο».

Με αφορμή λοιπόν τη Μήδεια, η έκθεση επιχειρεί να προτείνει μια διεισδυτική ματιά μπροστά και πίσω από τα θεατρικά φώτα, ακόμα και όταν αυτά έχουν σβήσει και η θεατρική πράξη αποτελεί πια ιστορικό γεγονός».

Η έκθεση θα λειτουργεί από 7 Ιουλίου ως 26 Αυγούστου, τις ημέρες που παρουσιάζονται παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Παρασκευή & Σάββατο) από τις 18:00 ως 01.00.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Η έκθεση Η Μήδεια στην Επίδαυρο διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου | Εκθεσιακός Χώρος

  • 07/07/2023 στις 18:00
  • 14/07 έως 15/07/2023 στις 18:00
  • 21/07 έως 22/07/2023 στις 18:00
  • 28/07 έως 29/07/2023 στις 18:00
  • 04/08 έως 05/08/2023 στις 18:00
  • 11/08 έως 12/07/2023 στις 18:00
  • 18/08 έως 19/08/2023 στις 18:00
  • 25/08 έως 08/07/2023 στις 18:00

MEDIA KIT / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προβολή Press Kit