Subset Festival • Φεστιβάλ νέας μουσικής

Saber Rider | Vinyl -terror & -horror
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Ωδείο Αθηνών

Επιμέλεια Σταύρος Γασπαράτος

Saber Rider

Η μουσική της Saber Rider βασίζεται στη δημιουργία και μεταποίηση αυτοσχεδιαστικών υλικών από ακουστικές όσο και ηλεκτρονικές πηγές, από όπου προκύπτουν πειράματα ηχητικού κολάζ με στοιχεία ambient και dream pop. Η πρώτη συλλογή της, με τίτλο Heaps, κυκλοφόρησε ψηφιακά και σε κασέτα το 2021 από την Just Gazing Records, ενώ στο τέλος του 2022 δημιουργήθηκε ένα live αυτοσχεδιαστικό LP μαζί με την Αnna vs June (Submersion Records).

Η ίδια είναι συνθέτρια, παραγωγός, περφόρμερ, DJ, πιανίστα για μπαλέτο, post production engineer, σχεδιάστρια ήχου, δασκάλα πιάνου, πάντα με επίκεντρο την ηλεκτρονική/ηλεκτροακουστική σύνθεση, το sampling και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στην Αθήνα και στο Λονδίνο, καθώς και βραζιλιάνικα κρουστά και μουσική για εικόνα, ενώ έχει επίσης διατελέσει μάνατζερ της βρετανικής τζαζ δισκογραφικής F-IRE Collective.

Στο Subset Festival θα παρουσιάσει ερμηνείες κομματιών από το Heaps, καθώς και νέες συνθέσεις, σε συνεργασία με τον μακροχρόνιο συμπαίκτη της και πολυοργανίστα Δημήτρη Χατζηζήση (Foken).
Vinyl -terror & -horror

Η Greta Christensen και η Camilla Sørensen, το καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα Vinyl -terror & -horror, εξερευνούν το πικάπ και τον δίσκο βινυλίου στην πλέον πρωτογενή μορφή τους. Η οπτική και φυσική διάσταση των αυλακώσεων στους δίσκους επιτρέπει στις καλλιτέχνιδες να μετασχηματίζουν τα μέσα της ηχητικής αναπαραγωγής σε αντικείμενα-γλυπτά.

Οι σπασμένοι δίσκοι τους, που επανασυντίθενται σαν κολάζ από θραύσματα, διακόπτουν συνειδητά τη μουσική ροή των samples, αναδεικνύοντας μοτίβα λούπας και αναπάντεχες δομές αλλά και αναμειγνύοντας ευρεθέντες ήχους (found sounds) από μια ευρεία γκάμα ειδών – από κλασική, φολκ και schlager μουσική μέχρι ηχητικά εφέ παλιών ταινιών. Τόσο στα λάιβ τους όσο και στις ηχητικές εγκαταστάσεις τους, οι Vinyl -terror & -horror πηγαίνουν στα άκρα την έννοια του πικάπ ως μουσικού οργάνου.
Αντλώντας τον τίτλο του από έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο ⊆), το Subset Festival, που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, φέρνει σε διάλογο διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής και παρουσίασης ενσωματώνοντας μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνικών έργων. Από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου, οι χώροι του Ωδείου φιλοξενούν εναλλάξ μουσικά σχήματα, ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, σε μια πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, παρουσιάζουν τo έργο τους στην Αθήνα και συνομιλούν μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας ένα πληθωρικό μουσικό τοπίο.

To Subset περιλαμβάνει δύο αναθέσεις σε σύγχρονα ελληνικά σύνολα, τους ΤΕΤΤΤΙΞ και τους Trigger Happy, οι οποίοι δημιουργούν δύο νέα έργα-εγκαταστάσεις στη Νέα Σκηνή του Ωδείου Αθηνών ειδικά για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Συμμετέχουν ακόμα καταξιωμένα σχήματα και καλλιτέχνες σύγχρονης μουσικής, Έλληνες (Ergon Ensemble, MMMΔ & Alem, Saber Rider, Aroent) και ξένοι (Robert Henke, Kali Malone, Hekla, Sébastien Roux, Vinyl -terror & -horror, Electric Indigo), κάποιοι από τους οποίους έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ειδικά εργαστήρια από τους Trigger Happy, ΤΕΤΤΤΙΞ, Sébastien Roux και Robert Henke σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Καλώς ήρθατε στη συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας!

Δείτε περισσότερα