Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου

Συζήτηση: Ταρτούφος ή ο υποκριτής / Le Tartuffe ou l’Hypocrite
Επίτιμος προσκεκλημένος: Georges Forestier

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2022 την Comédie-Française, η οποία θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό, στη Πειραιώς 260, το έργο Ταρτούφος ή ο Υποκριτής, σε σκηνοθεσία Ivo van Hove,

Εν όψει της παράστασης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει στις 14 Ιουνίου μια εισαγωγική συζήτηση με επίτιμο προσκεκλημένο τον Georges Forestier, ομότιμο καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη και ιστορικό του θεάτρου. Η πρώτη εκδοχή του Ταρτούφου σε τρεις πράξεις, που παρουσιάστηκε για μία μόνο φορά το 1664 πριν απαγορευτεί, αποκαταστάθηκε χάρη στο έργο του, παγκοσμίου φήμης, Georges Forestier ειδικού στον Μολιέρο. Αυτή την τρίπρακτη εκδοχή του έργου, που αποκαταστάθηκε το 2011, επέλεξε να παρουσιάσει ο Ivo van Hove και η Comédie-Française, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου προς τιμήν του Λουδοβίκου ΙΔ΄ τον Μάιο του 1664 στα εγκαίνια των κήπων των Βερσαλλιών.

Ο Georges Forestier θα παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Μολιέρου, στη μελέτη των οποίων έχει αφιερώσει τη ζωή του, και θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο αποκατέστησε το κείμενο της αρχικής έκδοσης του Ταρτούφου.

Ο Georges Forestier είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και ανώτερο μέλος του Institut Universitaire de France.  Παθιασμένος με τη διδασκαλία και την έρευνα για την ιστορία του θεάτρου, είχε την τύχη να τον στείλουν σε ηλικία 25 ετών σε ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα πανεπιστήμια της Ευρώπης, την Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, και να διδάξει εκεί για δύο χρόνια γαλλικό θέατρο του 17ου αιώνα. Ανακαλύπτοντας έτσι την «κλίση» του, αφιέρωσε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στη μελέτη του θεάτρου αυτής της περιόδου, γράφοντας βιβλία για τον Κορνέιγ, τον Ρακίνα και τον Μολιέρο, μεταδίδοντας τις ανακαλύψεις, τις γνώσεις και το πάθος του σε φοιτητές και εκπαιδεύοντας νέους ερευνητές στον ίδιο τομέα.

Γεννημένος στη Νίκαια, μιλάει στους φοιτητές του και στο ακροατήριο των διαλέξεων με μια ελαφριά νότια προφορά, που προσθέτει κάτι το πικάντικο στη ζεστασιά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο μεταδίδει τις γνώσεις του. Το πάθος του για τη διδασκαλία τον οδήγησε ακόμη και στον πειραματισμό με την «ηλεκτρονική μάθηση», αποδεχόμενος να είναι ο συγγραφέας του πρώτου MOOC του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (φθινόπωρο 2015) με τίτλο "Discovering French Classical Theatre" που διατίθεται στην κορυφαία αμερικανική πλατφόρμα edX (https://www.edx.org/schools-partners).

Το δοκίμιο του Georges Forestier «Ένας νέος Ταρτούφος 400 χρόνια μετά;» περιλαμβάνεται στον Κατάλογο / Art Book του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.
Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

Συντονισμός: Πλάτων Μαυρομούστακος, Kαθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου