Πειραιώς 260 (Ε)
2 – 4 Ιουλίου | 21:00

Άνοιξη 1960, Μεσολόγγι. Μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. Μια ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον Πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες. Κορίτσια αυτόφωτα και γι’ αυτό παράξενα για την εποχή τους, αντιστέκονται στους έμφυλους ρόλους που τους έχει επιβάλει το περιβάλλον τους.

Αυτή είναι, με δυο λόγια, η ιστορία που ετοιμάζεται να αφηγηθεί στο κοινό της Πειραιώς 260 (2-4/7) η Γιούλα Μπούνταλη, η οποία έγραψε και σκηνοθετεί το νέο έργο της, με τίτλο Άνοιξη. Μια πρωτότυπη παράσταση βασισμένη σε μια αληθινή (και αληθινά ελληνική) ιστορία, όπως την αφηγήθηκε στη Γ. Μπούνταλη η μητέρα της, αρχιτεκτόνισσα στο επάγγελμα, μιλώντας για την ίδια, αλλά και για δεκάδες άλλες γυναίκες της γενιάς της.

Ένα φανταστικό γυμνάσιο με έναν γυμνασιάρχη, δυο καθηγήτριες και τέσσερις μαθήτριες που θέλουν να σπουδάσουν αρχιτεκτονική, φαρμακευτική, ιατρική και αστροφυσική. Είναι η εποχή που μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει, αλλά «δεν χρειάζεται να δημιουργεί προβλήματα». Κι ακόμα πιο πολύ, «καλύτερα να μείνει στο σπίτι και να φροντίζει τον άντρα που εργάζεται».

Λέει η Γιούλα Μπούνταλη: «Η ιστορία αυτή μου αρέσει για τον τρόπο που μεγάλωνε μια γενιά μέσα σε ψιθύρους, για τον κόσμο που άρχισε να ανακαλύπτει τις γυναίκες, αν και ήταν πάντα εκεί, για τη νιότη που μεταφέρει τα όνειρά της στο αστικό κέντρο, ακόμα και για το γεγονός ότι η Αθήνα έχει τροφοδοτηθεί από την περιφέρεια. Είναι μια υπενθύμιση για τις κοινότητες που έφτιαξαν οι άνθρωποι από την επαρχία στις γειτονιές της Αθήνας. Αυτές οι ζυμώσεις είναι που δημιούργησαν τη σημερινή Ελλάδα. Ένα παρελθόν η ανάμνηση του οποίου δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να μπορέσει να εξεταστεί σαν ένα ντοκουμέντο που καθόρισε αυτό που είμαστε στο β’ μισό του εικοστού αιώνα».

Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς, για άτομα με προβλήματα ακοής

Ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης από την Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη (ATLAS E.P.)

3 Ιουλίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τη Γιούλα Μπούνταλη. Συντονίζει η Έλλη Γαβριήλ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο – Σκηνοθεσία Γιούλα Μπούνταλη
Δραματουργός
Βασιλική Λαζαρίδου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτιδας
Μαρία Γκιώνη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτιδας
Μυρτώ Ροζάκη
Σκηνογραφία
Κωνσταντίνος Κωτσής
Σχεδιασμός φωτισμώ
ν Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμια
Μάρλι Αλειφέρη
Μουσική
Γιάννης Τσάλλας, Κώστας Ζάμπος
Ηχογραφημένα κείμενα
Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος, Θάνος Τοκάκης
Make up artist Εύη Ζαφειροπούλου
Φωτογραφίες
Μυρτώ Τζίμα

Poster design Μαρία Γιαρμενίτη

Παίζουν Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Αθηνά Μπαλτά, Μαριάννα Μποζαντζόγλου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού

Εκτέλεση παραγωγής LEFOU PRODUCTIONS / Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης

Ευχαριστούμε τους Θανάση Βάσιο (Μουσείο Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου), Ανδρέα Στεφανίδη (Πρόεδρος ΔΣ Εκπαιδευτικού Συνδέσμου Αθηνών “Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ”) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μεσολογγίου

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 17€ • ΖΩΝΗ Α΄ 12€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πληροφορίες εισιτηρίων: https://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr