Μία μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θέατρο από την Αιθιοπία στην Ελλάδα!
Το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το θεατρικό έργο «Bado Egir» στα αμχαρικά (Επίσημη Αιθιοπική γλώσσα). Ένα έργο με θέμα τη ζωή του Σωκράτη, που βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων» και την «Απολογία του Σωκράτη». Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Εκατονταετηρίδας Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αιθιοπίας και τελεί υπό την αιγίδα του Πρέσβυ της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και Μόνιμου Αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση κ. Νικολάου Χ. Πατακιά. Ένα επιστέγασμα των άριστων και στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με πρωταγωνιστή τον διεθνούς φήμης αιθίοπα ηθοποιό και Πρόεδρο της Ένωσης Αφρικανών Ηθοποιών, Ντεμπέμπε Εσέτου.
Θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην Ελλάδα αιθιοπικός θίασος, αποτελούμενος μάλιστα από τους πιο επίλεκτους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας. Το έργο «Bado Egir» (σημαίνει Ξυπόλυτος) αποτελεί μετάφραση και διασκευή στα Αιθιοπικά του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πήτερ Ουστίνοφ, στην δεκαετία του 1960. Είναι ένα έργο-ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δίδαξε και για τα οποία θυσίασε την ζωή του ο Σωκράτης. Ο πρωταγωνιστής Ντεμπέμπε Εσέτου, έχει δηλώσει ότι ενσαρκώνοντας τον Σωκράτη στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα, την γενέτειρα και την πόλη που αγάπησε ο Σωκράτης, εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής. Θεωρεί την εμφάνισή του στο Ηρώδειο ως το πανηγυρικό κύκνειο άσμα της καριέρας του. Η παράσταση γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Αντίς Αμπέμπα, όπου παιζόταν για 11 μήνες.
Πώς όμως ενέπνευσε ο Σωκράτης τον θίασο; Όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real ο Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία, κ. Νικόλαος Χ. Πατακιάς: «Ο ελληνικός πολιτισμός δεν βασίσθηκε κυρίως στην ύλη και στα δημιουργήματά της, αλλά  στο πνεύμα και τα μεγάλα ιδεώδη, που δεν φθείρονται από το πέρασμα των αιώνων, ούτε από την αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, αλλά είναι πάντα το ζητούμενο σε όλες τις κοινωνίες και από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, πολιτικών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
Απόδειξη οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Αιθιοπίας ότι οι Σωκρατικές αξίες της Αλήθειας, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης είναι επίκαιρες και απαραίτητες για την χώρα του και βοηθούν στον δημοκρατικό μετασχηματισμό της. Ο Σωκράτης μένει πιστός στα ιδεώδη του ακόμη και με τίμημα την ίδια την ζωή του, αναφωνώντας ότι προτιμά να πεθάνει ελεύθερος, παρά να ζήσει στερούμενος την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την ελευθερία αναζήτησης της αλήθειας, την Δημοκρατία! Αυτά τα ιδανικά εξήγαγε, εξάγει και θα εξάγει πάντοτε η Ελλάδα».
Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους