Το Λύκειο Επιδαύρου, διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον εναρκτήριο κύκλο λειτουργίας του στις 19 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου.

Στο νέο εκπαιδευτικό θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με κεντρικό θέμα για φέτος την Έλευση του Ξένου, συμμετείχαν πάνω από 120 σπουδαστές Δραματικών Σχολών, φοιτητές Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών καθώς και νέοι ηθοποιοί από όλο τον κόσμο.

Οι σπουδαστές  του Λυκείου παρακολούθησαν καθημερινά ένα κύριο πρακτικό εργαστήριο πέντε ωρών. Καθηγητές των πρακτικών εργαστηρίων του Λυκείου Επιδαύρου ήταν: Ο Phillip Zarrilli, ερμηνευτής και δάσκαλος μιας μοναδικής εκπαιδευτικής μεθόδου για ηθοποιούς που συνδυάζει ασιατικές πολεμικές τέχνες, οι Simon Abkarian και Catherine Schaub Abkarian από τους βασικούς συντελεστές του «Θεάτρου του Ήλιου» της Αριάν Μνουσκίν, η Rosalba Torres Guerrero, από τα βασικά μέλη της ομάδας χορού Rosas, ο χορευτής και χορογράφος Koen Augustijnen, o ηθοποιός Enrico Bonavera, συνεργάτης του Piccolo Teatro του Μιλάνου, η ομάδα χορού RootlessRoot, δημιουργοί του προγράμματος “Fighting Monkey”, οι΄Ελληνες σκηνοθέτες Μάρθα Φριντζήλα, Σίμος Κακάλας, Σωτήρης Καραμεσίνης, Κωνσταντίνος Ντέλλας, η ηθοποιός Ρηνιώ Κυριαζή, κ.ά.

Το πρόγραμμα σπουδών για το 2017 περιελάμβανε την παρακολούθηση σειράς θεωρητικών εργαστηρίων, διαλέξεων και masterclasses, στη γραμμή της φετινής θεματικής του Λυκείου, ανοιχτές για το κοινό, προσβλέποντας έτσι στην ενίσχυση των δεσμών της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία. Ομιλητές αυτών των εκδηλώσεων ήταν: o Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο, Ιωάννης Πετρόπουλος, η σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου, Ιωάννα Παπαντωνίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κ. Λαμπρινουδάκης, η ηθοποιός, σκηνοθέτις και Αναπληρώτρια Πρύτανης της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης Tian Mansha, η Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Ευφημία Δ. Καρακάντζα, η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η λαογράφος-εθνολόγος, Μιράντα Τερζοπούλου, η θεατρολόγος και μεταφράστρια Ελένη Βαροπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη, η αρχαιολόγος και ψυχαναλύτρια Ελισάβετ Κούκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αγγελική Σπυροπούλου, και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παντείου Μάρω Γερμανού, Γεράσιμος Κακολύρης, Κανάκης Λελεδάκης, Μαρίνα Μαροπούλου ο ψυχαναλυτής και συγραφέας Θανάσης Χατζόπουλος.

Τα μαθήματα έγιναν σε εξωτερικούς χώρους όπως το Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου,στους προαύλιους χώρους της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Αθανασίου Λυγουριού, καθώς και σε πολιτιστικούς χώρους της περιοχής.

Οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου συμμετείχαν επίσης σε πολιτιστικές εκδρομές στο Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες και παρακολούθησαν παραστάσεις και πρόβες παραστάσεων στο μικρό και το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου.

Ιδαίτερη στιγμή του προγράμματος, αποτέλεσε η παράσταση Τα μυστικά του Αρλεκίνου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Enrico Bonavera, ηθοποιό με θητεία πλέον των τριάντα ετών στην Κομέντια ντελ’ Άρτε και καθηγητή του Λυκείου Επιδαύρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και την παρακολούθησαν μαζί με τους σπουδαστές του Λυκείου, κάτοικοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου Επιδαύρου στην παράσταση Βάκχες: Μια Λειτουργία σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, σε σύμπραξη με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, στο αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου στις 18 Ιουλίου, με πάνω από 500 θεατές. 

Το Λύκειο Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου –Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, του ΕΟΤ και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, του Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη Λυγουριού, καθώς και πλήθους επιχειρήσεων της περιοχής. Σημαντική υπήρξε η συμβολή 12 φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Λύκειο Επιδαύρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Το θέμα της διοργάνωσης του Λυκείου Επιδαύρου για το 2018 είναι Πολιτεία και Πολίτης και θα λάβει χώρα σε δύο κύκλους από τις 2 μέχρι τις 16 Ιουλίου και από τις 18 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Λυκείου Επιδαύρου (https://aefestival.gr/gr/epidaurus_lyceum) καθώς και την σελίδα του Λυκείου στο Facebook: Epidaurus Lyceum.