Morphés 2023

Εργαστήριο κεραμικής εμπνευσμένο από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη

σε συνεργασία με το στούντιο κεραμικής Korkodilos

Οι θέσεις για τα workshops κεραμικής έχουν καλυφθεί.

Σας ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκριση!

Ένα δημιουργικό ταξίδι με αφετηρία την τέχνη της κεραμικής.

Ο Korkodilos, το εναλλακτικό στούντιο κεραμικής που δημιούργησε ο γλύπτης Αλέξανδρος Ντούρας, χρησιμοποιεί τον πηλό ως μέσο αφήγησης, δίνοντας έμφαση σε μια αντισυμβατική προσέγγιση της πανάρχαιας αυτής τέχνης. Παίζοντας και ανατρέποντας τις παραδοσιακές φόρμες, ο Korkodilos μας συνοδεύει σε μοναδικές και αναπάντεχες κεραμικές δημιουργίες που εκφράζουν το προσωπικό ύφος του καθενός αλλά και σε συμμετοχικά έργα που βαθαίνουν τη σύνδεση μεταξύ μας κι ενδυναμώνουν τους δεσμούς της ομάδας.

Σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ντούρα θα πραγματοποιηθούν 4 αυτοτελή workshops, που χωρίζονται ανάλογα με το είδος της δημιουργίας ‒ατομικής ή συλλογικής– σε ατομικά και ομαδικά.

Morphes fashion lab - open call

Υπό την καθοδήγηση του Αλέξανδρου και με τη συνδρομή της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν βιωματικά τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα μυστικά της κεραμικής τέχνης.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο στούντιο Korkodilos στον Κεραμεικό (Πλαταιών 56).

Morphes Open Plan 2023

Τα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν.


Δεν απαιτούνται συγκεκριμένα προσόντα ή προηγούμενη εμπειρία για τη συμμετοχή στα εργαστήρια. Μοναδική προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.


Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα μόνο workshop.


Για τα ομαδικά σεμινάρια θα επιλεγούν έως 16 συμμετέχοντες ανά ημέρα.


Για τα ατομικά σεμινάρια θα επιλεγούν έως 14 συμμετέχοντες ανά ημέρα.


Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει αποκλειστικά κατά σειρά προτεραιότητας μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Πρόγραμμα

Ομαδικό workshop #1: Ομαδικά γλυπτά


Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 5-6 ατόμων και δημιουργούν μεγάλα ομαδικά γλυπτά φτιαγμένα από πηλό, εμπνευσμένα από τον Ιππόλυτο. Κάθε μέλος συνεισφέρει ένα μέρος ή ένα στοιχείο που ενσωματώνεται στο τελικό έργο, το οποίο δεν έχει έναν δημιουργό αλλά υπογράφεται από όλα τα μέλη της ομάδας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενθαρρύνει τη συλλογική δημιουργία, αναδεικνύοντας την αξία των ατομικών δεξιοτήτων στο πλαίσιο της ομάδας.

3 Νοεμβρίου, 19:00-22:3

Ομαδικό workshop #2: Μural με πλακάκια


Στο 2ο ομαδικό workshop, οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν κεραμικά πλακάκια με κοινή θεματική, τα οποία θα διακοσμήσουν είτε με ανάγλυφες λεπτομέρειες, είτε ζωγραφικά, είτε και τα δύο. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, όλα μαζί θα συνθέσουν ένα mural που θα εκτεθεί ως ενιαίο έργο. Φεύγοντας, κάθε μέλος της ομάδας θα μπορεί να πάρει μαζί του το δικό του έργο.

10 Νοεμβρίου, 19:00-22:30

Ατομικό workshop


Στο πλαίσιο του ατομικού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν πήλινα μπολ με μια ειδική τεχνική. Αρχικά, δημιουργούν 4 τρισδιάστατα στοιχεία-σύμβολα από πηλό, εμπνευσμένα από τον Ιππόλυτο, τα ζωγραφίζουν και στη συνέχεια τα «λιώνουν» πάνω σε ένα νέο κομμάτι πηλού, που στο τέλος πλάθεται καμπυλωτά σε μορφή μπολ.

Σ’ αυτό το workshop οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη γλυπτική. Δημιουργούν ελεύθερα παίζοντας με μικρά τρισδιάστατα γλυπτά, μαθαίνουν να ζωγραφίζουν τον πηλό και να κατασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα.

24 Νοεμβρίου, 19:00-22:30

1 Δεκεμβρίου, 19:00-22:30

Βιογραφικά στοιχεία εισηγητών

Αλέξανδρος Ντούρας - εισηγητής εργαστηρίου κεραμικής

Αλέξανδρος Ντούρας

Ο γλύπτης Αλέξανδρος Ντούρας γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 2018 (εργαστήρι Αφροδίτης Λίτη). Το 2019 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Encounter» («Συνάντηση»). Το 2021 πήρε μέρος στην 7η Μπιενάλε της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία.

Δημιούργησε το στούντιο κεραμικής Korkodilos Athens το 2020.

Θεατρολόγος, αριστούχος απόφοιτος (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Έλλη Γαβριήλ είναι επίσης απόφοιτος του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας της Σχολής Βακαλό. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Saarland στη Γερμανία, έχει ακόμα εργαστεί ως νομικός στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις για τα workshops κεραμικής έχουν καλυφθεί.
Σας ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκριση!

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Χορηγός