Morphés 2023

Εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος

εμπνευσμένο από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη

σε συνεργασία με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo

Υποβολή αιτήσεων έως τις 23/10/2023

Για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Open Plan εξερευνούμε την κατασκευή του χειροποίητου κοσμήματος εντάσσοντας στo καθιερωμένo πρόγραμμα Morphés το σεμινάριο «Χειροποίητο κόσμημα και κόσμημα σε κερί», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας Prigipo.

Το Prigipo (Πριγκιπώ) ανήκει από το 2012 στην οικογένεια του ελληνικού κοσμήματος, προσφέροντας όμορφα και ευκολοφόρετα κοσμήματα. Ψυχή μιας κοινότητας που αγαπά το κόσμημα και απολαμβάνει τη χαρά της δημιουργίας, η Καλομοίρα Παπαγεωργίου, συνδημιουργός και ιδιοκτήτρια του Prigipo, πιστεύει πως το να φτιάχνεις κοσμήματα είναι τροφή για την ψυχή.

Υπό την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας του Prigipo και με τη συνδρομή της θεατρολόγου Έλλης Γαβριήλ, με όχημα τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, μέσα από τη γλυπτική σε κερί, τη μορφοποίηση μετάλλου και τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης της δημιουργικότητάς τους, θα δουν πώς ακόμα κι από μία λέξη μπορούν να αντλήσουν έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν κάτι εξολοκλήρου νέο, και θα μάθουν όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας.

Morphes jewellery - open call

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε 4 συναντήσεις, τα Σάββατα του Νοεμβρίου, στο εργαστήριο του Prigipo στο κέντρο της Αθήνας (Κολοκοτρώνη 34).

Morphes Open Plan 2023

Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους, δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί με το κόσμημα ή έχουν ασχοληθεί ελάχιστα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργικούς ανθρώπους με επιδεξιότητα στα χέρια που όλο και κάτι φτιάχνουν είτε για τους ίδιους είτε για να δωρίσουν σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης έργων που θα μας αποσταλούν ως φωτογραφίες. Τα έργα αυτά μπορεί να είναι από μια τούρτα μέχρι ένα κεραμικό. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από την ομάδα των εισηγητών.

 Θα επιλεγούν συνολικά 12 συμμετέχοντες, που θα χωριστούν σε 2 γκρουπ των 6 ατόμων. Οι συναντήσεις του πρώτου γκρουπ θα γίνονται 10.00–14.00, και του δεύτερου 15.00–19.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιο από τα δύο γκρουπ επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Πρόγραμμα εργαστηρίου

1η συνάντηση 4/11/2023

 Ανάλυση του έργου του Ιππόλυτου από τη θεατρολόγο Έλλη Γαβριήλ

Θεωρητική προσέγγιση του κοσμήματος. Γνωριμία με τα εργαλεία και τα υλικά

Ανάπτυξη ιδεών & αποτύπωση στο χαρτί

2η συνάντηση

11/11/2023

Μεταφορά σχεδίου σε κερί αργυροχρυσοχοΐας

Επεξεργασία και διαμόρφωση κεριού

3η συνάντηση

18/11/2023

 Επεξεργασία & φινίρισμα χυτευμένου κοσμήματος

Εισαγωγή στη διαμόρφωση, συγκόλληση και επεξεργασία φύλλων μετάλλου και σύρματος με τα αντίστοιχα εργαλεία

4η συνάντηση

25/11/2023

 Τελική διαμόρφωση, συναρμολόγηση και ολοκλήρωση των έργων

Βιογραφικά στοιχεία εισηγητών

Νάντια Κολλάτου - εισηγήτρια εργαστηρίου κοσμήματος

Το κόσμημα μπήκε στη ζωή της Νάντιας Κολλάτου το 2000, παράλληλα με τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν παρακολούθησε το πρώτο σεμινάριο κατασκευής κοσμημάτων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η γνώση εμπλουτίστηκε και τα σεμινάρια πλήθαιναν ώσπου το 2006 ξεκίνησε η επαγγελματική της πορεία στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας. Έχει εργαστεί σε εργαστήρια στην Αθήνα και αφότου αποφοίτησε από το ΙΕΚ Κορυδαλλού από το τμήμα Αργυροχρυσοχοΐας, εργάστηκε στο Prigipo, όπου πλέον είναι υπεύθυνη παραγωγής.

Ιορδάνης Ζαπαλίδης - εισηγητής εργαστηρίου κοσμήματος

Ο Ιορδάνης Ζαπαλίδης ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων από το 1993. Πέραν των σπουδών του σε επαγγελματική σχολή αργυροχρυσοχοΐας, έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων σε σχετικά αντικείμενα (σχεδίαση, κατασκευή κοσμημάτων, γεμολογία, κ.ά.), ενώ από το 1999 ασχολείται και με τη γλυπτική σε μάρμαρο και πηλό, με αφετηρία τη συμμετοχή του σε workshops στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με δάσκαλο τον γλύπτη και συνιδρυτή των Εργαστηρίων Τάκη Κοζόκο. Παράλληλα εργάζεται ως τεχνίτης κοσμημάτων στο Prigipo, ενώ την τελευταία 8ετία δραστηριοποιείται και στο πεδίο της διδασκαλίας της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας.

Αθανάσιος Καλκίμης - εισηγητής εργαστηρίου κοσμήματος

Ο Αθανάσιος Καλκίμης, απόφοιτος της 4ης Τ.Ε.Σ. Αργυροχρυσοχοΐας, έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων. Έχει εργαστεί σε διάφορα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, σε χειροποίητο και σε παραγωγικό κόσμημα, ενώ τα τελευταία χρόνια ανήκει στο δυναμικό του Prigipo.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Χορηγός