Πρεμιέρα: Τρίτη 22 Μαρτίου στις 12:00

O Κυνηγός του σκοταδιού του Howard Phillips Lovecraft

Διασκευή – Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης

Πρωτότυπη μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Τα Radio Plays 2022 του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ξεκινούν την Τρίτη 22 Μαρτίου, με το έργο «Ο Κυνηγός του σκοταδιού» του Howard Phillips Lovecraft. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ακύλλα Καραζήση ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών ενσαρκώνει τους ήρωες του έργου: oι Μαρία Σκουλά, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Γιώργος Κατσής, Μαριλένα Ρασιδάκη, Ράνια Καπετανάκη και Ζωή Καραζήση μας μεταφέρουν στο σκοτεινό σύμπαν της λογοτεχνίας του μακάβριου και του τρόμου.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής

Ερμηνεύουν:  Κορνήλιος Σελαμσής (πιάνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)

Στον «Κυνηγό του σκοταδιού», μια από τις κορυφαίες ιστορίες του Λάβκραφτ, του αρχιτεχνίτη του τρόμου, ο Ρόμπερτ Μπλαίηκ, εμβριθής μελετητής του αποκρυφισμού, ανακαλύπτει σε μια εγκαταλελειμμένη εκκλησία και μέσα σ’ ένα μεταλλικό κουτί ακανόνιστου σχήματος ένα παράξενο αντικείμενο, το «Λαμπερό Τραπεζόεδρο», στο οποίο ελλοχεύει μια αρχέγονη κακοεργός δύναμη. Ο Μπλαίηκ, παρόλο που ανασυστήνει τις ιστορίες φρίκης που συνδέονται με το αντικείμενο αυτό, υποκύπτει στη γοητεία του και ελευθερώνει άθελά του τον «Κυνηγό του σκοταδιού», προκαλώντας εντέλει και τον δικό του αφανισμό.

Μετάφραση για τις εκδόσεις Νεφέλη Λουκάς Θεοδωρακόπουλος

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στο aefestival.gr και στα podcast της Lifo με δωρεάν ακρόαση για όλους *ες.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σχεδιάζει και φέτος την παραγωγή ραδιοφωνικών έργων με δωρεάν διάθεση στο κοινό, αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία Radio Plays που αγκαλιάστηκε από Κοινό και Δημιουργούς. Πρωτότυπα ραδιοφωνικά έργα με αφετηρία, πέρυσι, αστυνομικά διηγήματα υπό τους ήχους τζαζ συνθέσεων, τα Radio Plays αξιοποίησαν ιδανικά τους περιορισμούς τόπου και χρόνου στη συγκυρία της πανδημίας. Ταυτόχρονα, χάρη σ’ αυτό το εγχείρημα που πρόσφερε σημαντική στήριξη στους καλλιτέχνες της Μουσικής και του Θεάτρου, άνοιξε ένα νέο, δημιουργικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του ευρύτερου θεατρικού κοινού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τα Radio Plays θα συνεχιστούν φέτος ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, δραματοποιημένων για το ραδιόφωνο, συνδυάζοντας, αυτή τη φορά, το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Τρεις σκηνοθέτες με ιδιαίτερη ματιά δίνουν ο καθένας τη δική του πνοή σε «ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας», που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους: ο Ακύλλας Καραζήσης διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Κυνηγό του σκοταδιού» του Howard Phillips Lovecraft σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου, ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διήγημα «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» από τη συλλογή Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα του Théophile Gautier σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και η Έλενα Καρακούλη διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Παράμεσο της Yoko Ogawa σε μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί, όπως και πέρυσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς.

Οι πρεμιέρες των έργων

22 Μαρτίου: O Κυνηγός του σκοταδιού του Howard Phillips Lovecraft

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

29 Μαρτίου: Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο του Théophile Gautier

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

5 Απριλίου: Ο Παράμεσος της Yoko Ogawa

Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

 

Χορηγός επικοινωνίας