Πρεμιέρα: Τρίτη 29 Μαρτίου στις 12:00

«Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» του Théophile Gautier

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Μουσική σύνθεση: Κώστας Βήχος

Τα Radio Plays 2022 του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συνεχίζουν την Τρίτη 29 Μαρτίου με το έργο «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» του Théophile Gautier. Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Νανούρη, οι εξαιρετικοί Γιώργος Χρυσοστόμου, Αποστόλης Καμιτσάκης, Λένα Χερουβείμ, Βασίλης Τριχάς και Αννίτα Καπουσίζη μάς ταξιδεύουν με τις φωνές τους στο σύμπαν του Θεόφιλου Γκωτιέ, όπου όλα ακροβατούν στο μεταίχμιο πραγματικού και υπερφυσικού.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Κώστας Βήχος

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Βήχος (μπάσο, πλήκτρα), Γιώργος Κουρέλης (πλήκτρα), Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα)

Βοηθός σκηνοθέτη: Αννίτα Καπουσίζη

Στο διήγημα «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» του Θεόφιλου Γκωτιέ, μια ιστορία σε τρεις σκηνές, συναντούμε τον νεαρό Χάινριχ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει μια λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα στη θεολογία χάριν της φλογερής φιλοδοξίας του να δοξαστεί ως ηθοποιός του θεάτρου, μιας φιλοδοξίας που τον έχει συνεπάρει τόσο ώστε να καθυστερήσει τον γάμο του με την πανέμορφη Βιεννέζα αρραβωνιαστικιά του. Η αδόκητη έλευση του υπερφυσικού σκηνοθετείται εδώ στο πρόσωπο του ίδιου του Διαβόλου, τον οποίο ο πρωταγωνιστής συναντά πρώτα σ᾽ ένα καφενείο, και ο οποίος την επόμενη μέρα θα αντικαταστήσει διά της βίας τον νεαρό ηθοποιό για να θριαμβεύσει αυτοπροσώπως στον ρόλο του Μεφιστοφελή.

Μετάφραση για τις εκδόσεις Άγρα: Έφη Γιαννοπούλου

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στο aefestival.gr και στα podcast της Lifo με δωρεάν ακρόαση για όλους *ες.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σχεδιάζει και φέτος την παραγωγή ραδιοφωνικών έργων με δωρεάν διάθεση στο κοινό, αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία Radio Plays που αγκαλιάστηκε από Κοινό και Δημιουργούς. Πρωτότυπα ραδιοφωνικά έργα με αφετηρία, πέρυσι, αστυνομικά διηγήματα υπό τους ήχους τζαζ συνθέσεων, τα Radio Plays αξιοποίησαν ιδανικά τους περιορισμούς τόπου και χρόνου στη συγκυρία της πανδημίας. Ταυτόχρονα, χάρη σ’ αυτό το εγχείρημα που πρόσφερε σημαντική στήριξη στους καλλιτέχνες της Μουσικής και του Θεάτρου, άνοιξε ένα νέο, δημιουργικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του ευρύτερου θεατρικού κοινού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τα Radio Plays θα συνεχιστούν φέτος ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, δραματοποιημένων για το ραδιόφωνο, συνδυάζοντας, αυτή τη φορά, το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Τρεις σκηνοθέτες με ιδιαίτερη ματιά δίνουν ο καθένας τη δική του πνοή σε «ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας», που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους: ο Ακύλλας Καραζήσης διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Κυνηγό του σκοταδιού» του Howard Phillips Lovecraft σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου, ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διήγημα «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» από τη συλλογή Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα του Théophile Gautier σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και η Έλενα Καρακούλη διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Παράμεσο της Yoko Ogawa σε μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί, όπως και πέρυσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς.

Οι πρεμιέρες των έργων

22 Μαρτίου: O Κυνηγός του σκοταδιού του Howard Phillips Lovecraft

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

29 Μαρτίου: Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο του Théophile Gautier

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

5 Απριλίου: Ο Παράμεσος της Yoko Ogawa

Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

 

Χορηγός επικοινωνίας