Πρεμιέρα: Τρίτη 5 Απριλίου στις 12:00

«Ο παράμεσος» της Yoko Ogawa

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

Σύνθεση ήχου και μουσική: Violet Louise

Το ταξίδι του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην λογοτεχνία του φανταστικού με όχημα το ραδιοφωνικό θέατρο ολοκληρώνεται την Τρίτη 5 Απριλίου με το έργο Ο παράμεσος της Yoko Ogawa. Την τελευταία «ιστορία μυστηρίου και φαντασίας» της σειράς Radio Plays 2022, διασκευάζει και σκηνοθετεί  η Έλενα Καρακούλη η οποία συμπράττει με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών. Οι Μαρία Καλλιμάνη, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός, Αλεξάνδρα Λέρτα και Ανθή Φουντά μας μεταφέρουν με τις φωνές τους στο αλλόκοτο και μακρινό σύμπαν της σύγχρονης ιαπωνικής λογοτεχνίας του παράξενου και του παράλογου.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει η Violet Louise

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Bασίλης Κουντούρης  (μουσικός προγραμματισμός), Violet Louise  (midi οργάνα, πιάνο, φωνή, ηχοτοπία),  Κώστας Μπώκος (προμίξεις), Κώστας Μιχόπουλος (ηχητικά εφέ)

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά

Η Ιαπωνίδα συγγραφέας Γιόκο Ογκάουα, στη νουβέλα Ο παράμεσος, μας μεταφέρει στην αίσθηση του παράξενου που διαπνέει έναν εντελώς διαφορετικό πνευματικό πολιτισμό. Στη σύγχρονη Ιαπωνία, μια νεαρή και μοναχική κοπέλα τραυματίζει τον παράμεσό της δουλεύοντας σε εργοστάσιο αναψυκτικών και βρίσκει νέα εργασία ως υπάλληλος σ’ ένα «εργαστήριο δειγμάτων». Στο παράξενο αυτό εργαστήριο, ο κύριος Ντεσιμάρου, «ταριχευτής αναμνήσεων», παραλαμβάνει τα δείγματα της ζωής που καταθέτουν εκεί οι πελάτες του και τα αρχειοθετεί, μαζί με τις οδυνηρές αναμνήσεις που πυροδοτούν. Ο άνθρωπος αυτός ασκεί μια παράξενη, ακαταμάχητη γοητεία στην υπάλληλό του και αναπτύσσει μαζί της μια έντονα σεξουαλική σχέση. Ο φετιχιστικός χαρακτήρας της σχέσης τους συμπυκνώνεται σ’ ένα ζευγάρι παπούτσια που της χαρίζει εκείνος, τα οποία, σαν σύμβολα υποτελείας, έχουν την ιδιότητα να προσφύονται στα πόδια της. Στο τέλος, η αφηγήτρια θα αποφασίσει να παραδώσει τον παράμεσό της, θυσιαστήρια προσφορά σ’ αυτό το αλλόκοτο αποθετήριο ταριχευμένων αναμνήσεων.

Μετάφραση για τις εκδόσεις Άγρα: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Τα Radio Plays θα κάνουν ταυτόχρονη πρεμιέρα στο aefestival.gr και στα podcast της Lifo με δωρεάν ακρόαση για όλους *ες.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σχεδιάζει και φέτος την παραγωγή ραδιοφωνικών έργων με δωρεάν διάθεση στο κοινό, αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία Radio Plays που αγκαλιάστηκε από Κοινό και Δημιουργούς. Πρωτότυπα ραδιοφωνικά έργα με αφετηρία, πέρυσι, αστυνομικά διηγήματα υπό τους ήχους τζαζ συνθέσεων, τα Radio Plays αξιοποίησαν ιδανικά τους περιορισμούς τόπου και χρόνου στη συγκυρία της πανδημίας. Ταυτόχρονα, χάρη σ’ αυτό το εγχείρημα που πρόσφερε σημαντική στήριξη στους καλλιτέχνες της Μουσικής και του Θεάτρου, άνοιξε ένα νέο, δημιουργικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του ευρύτερου θεατρικού κοινού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τα Radio Plays θα συνεχιστούν φέτος ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, δραματοποιημένων για το ραδιόφωνο, συνδυάζοντας, αυτή τη φορά, το ραδιοφωνικό θέατρο με τη λογοτεχνία του φανταστικού, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Τρεις σκηνοθέτες με ιδιαίτερη ματιά δίνουν ο καθένας τη δική του πνοή σε «ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας», που υπογράφουν πολύ δυνατοί συγγραφείς του είδους: ο Ακύλλας Καραζήσης διασκευάζει και σκηνοθετεί τον «Κυνηγό του σκοταδιού» του Howard Phillips Lovecraft σε μετάφραση Λουκά Θεοδωρακόπουλου, ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το διήγημα «Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο» από τη συλλογή Αρρία Μαρκέλλα και άλλα φανταστικά διηγήματα του Théophile Gautier σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου και η Έλενα Καρακούλη διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Παράμεσο της Yoko Ogawa σε μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων έχουν γραφτεί, όπως και πέρυσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς Έλληνες μουσικούς.

Οι πρεμιέρες των έργων

22 Μαρτίου: O Κυνηγός του σκοταδιού του Howard Phillips Lovecraft

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

29 Μαρτίου: Δύο ηθοποιοί για ένα ρόλο του Théophile Gautier

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

5 Απριλίου: Ο Παράμεσος της Yoko Ogawa

Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη

 

Χορηγός επικοινωνίας