Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εγκαινιάζει μία σημαντική πρωτοβουλία, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς του Χορού και του Θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Η αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Φεστιβάλ, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020.

Όπως τονίζει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων Χορού και Θεάτρου, γι’ αυτό και επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στην πλειοψηφία τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call».

Ανοίγοντας το δρόμο για μια συστηματική πλατφόρμα επικοινωνίας Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών*ιδών με τη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, το Φεστιβάλ εντάσσει φέτος πιλοτικά στις δράσεις του ένα showcase ελληνικών έργων.

Με στόχο την εξωστρέφεια

Πιστεύουμε ότι ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ, με έμφαση στην έρευνα και τις νέες δραματουργίες, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το κοινό στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διεθνείς διοργανώσεις, φέροντας έντονα προσωπικό, καλλιτεχνικό στίγμα.

Περιγραφή της δράσης:

Προς την κατεύθυνση αυτή, σχεδιάστηκε η πρόσκληση υπευθύνων προγραμματισμού και καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και φορέων του εξωτερικού για την παρακολούθηση εγχώριων παραγωγών του Φεστιβάλ. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις μας σε διεθνείς διοργανώσεις.

Πού και πώς:

Για την καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση αυτού του εγχειρήματος, προγραμματίζονται δύο πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας (μέσα στον μήνα Ιούλιο), που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του Φεστιβάλ. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών σε διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο grape, παραγωγές του Φεστιβάλ που θα κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιό του το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.

«Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το grape είναι πολύ θερμό. Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες όμως, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία για το φεστιβαλικό κοινό, που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή».

Οι παραστάσεις του grape:


Παντελής Δεντάκης: Το ρόδο είναι ρόδο

Ανδρονίκη Μαραθάκη & Cloudsdonthaveshape: επώδυνα εύκολο

Rootlessroot: Σιωπή

Έλλη Παπακωνσταντίνου: Βάκχες

Δημήτρης Μυτιληναίος: Repair

Θανάσης Ζερίτης – Χάρης Κρεμμύδας / 4FRONTAL: Σπυριδούλες

Γιάννης Σκουρλέτης – Bijoux de Kant: Τραγούδια του ελληνικού λαού

Ζωή Χατζηαντωνίου: Ρέκβιεμ για τη Φάνι Γκόλντμαν

Λενιώ Κακλέα: Αγρίμι / Fauve

Δημήτρης Μπαμπίλης: Καταστροφή

Ανέστης Αζάς: Η Δημοκρατία του Μπακλαβά

Γιώργος Βαλαής: Run – Ένα σκηνικό δοκίμιο για την έλλειψη χρόνου

Mario Banushi: Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia

Παντελής Φλατσούσης: Θήβα: A Global Civil War

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ