Σας ενημερώνουμε ότι το εργαστήριο Upcycling | Δημιουργική ανακύκλωση: Athens Epidaurus Festival Goes Green,  το οποίο είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, ακυρώνεται για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου σε νέες ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο.

 Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Πώς συνδυάζεται η επανάχρηση με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής;

Τι είναι η «υπεύθυνη παραγωγή»;

 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθούν δύο βιωματικά εργαστήρια επανάχρησης του πλαστικού και των αφισών που συλλέξαμε από το περσινό μας Φεστιβάλ.

Τα εργαστήρια Upcycling αποσκοπούν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση παιδιών 7-15 ετών σε θέματα που αφορούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό και το χαρτί καθώς και τρόπους επανάχρησής τους με σκοπό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Οι μικροί *ές συμμετέχοντες *ουσες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής, να γνωρίσουν την έννοια των «precious plastics», αλλά και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της επανάχρησης μέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές.

Upcycling χαρτιού

Το πρώτο εργαστήριο περιλαμβάνει δημιουργία κατασκευών και συζήτηση σχετικά με τον κύκλο της παραγωγής και τη βιωσιμότητα, αφού προηγηθεί μια πρώτη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στο design και σε μηχανήματα lasercutter και vinylcutter.

Upcycling πλαστικού

Στο δεύτερο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση των μηχανημάτων του «Precious Plastic», ενώ στη συνέχεια, τα ίδια τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τις μηχανές, ώστε να θρυμματίσουν και να χυτεύσουν το πλαστικό σε καλούπια. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα αναμνηστικό αντικείμενο από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο θα πάρουν μαζί τους.

Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν παλιές αφίσες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που έχουν συλλεχθεί από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Birdland στο πλαίσιο του project «Η Δεύτερη ζωή μιας αφίσας», καθώς και πλαστικό που μας παραχωρεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο πλαίσιο της συνεργασίας της  με την Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ

Δηλώστε τη συμμετοχή σας για τα εργαστήρια έως τις 23 Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση ipyrrou@aefestival.gr ή στο τηλέφωνο 2109282924.

Υλοποίηση εργαστηρίων : Ολίβια Κότσιφα,  Ηλίας Σαλτιέλ


Κυριακή 3 Ιουλίου: 18:00-19:30 & 19:30-21:00


Αριθμός συμμετεχόντων: έως 20 παιδιά ανά εργαστήριο


Χώρος διεξαγωγής:  Πειραιώς 260, Χώρος Β


Σχεδιασμός εργαστηρίων:  SYN Fab Lab (Ελλάδα – mobile), Athens Makerspace (Αθήνα)


Συμμετοχή δωρεάν.

Ολίβια Κότσιφα

Η Ολίβια Κότσιφα είναι αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός. Έχει στήσει το πρώτο μετακινούμενο εργαστήριο στην Ελλάδα (SYN Fab Lab) με μηχανήματα που μεταφέρονται στον κάθε τόπο/χώρο για εκπαίδευση και projects (3d printer, lasercutter, CNC, vinyl cutter, ηλεκτρονικά, εργαλεία σχεδιασμού και προγραμματισμού) σε νέους και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν πρόσβαση/ γνώσεις σε νέες τεχνολογίες.

Το υλικό που σχεδιάζει είναι δημιουργικό, τα projects ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, και διευκολύνουν όλες τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι κεντρικό στοιχείο καθώς αποτελούν το γενικό πλαίσιο του κάθε εργαστηρίου.