Αν το μότο του 2020 ήταν ότι «τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο», η επανεκκίνηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας το 2021 μας υπενθύμισε πως η τέχνη εφευρίσκει πάντα τρόπους για να μας ανακουφίσει από τα αδιέξοδα της ζωής.

Άλλοτε ελπιδοφόρο και άλλοτε γεμάτο προκλήσεις, το 2021 φτάνει αισίως στο τέλος του.

Απολαύστε τις αξέχαστες στιγμές από το φετινό, πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

OPEN PLAN

H καρδιά του Φεστιβάλ χτυπάει και τον χειμώνα

Το 2021, και για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επέκτεινε τη δραστηριότητά του και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με μια σειρά από νέα έργα, ερευνητικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

Από τα επιτυχημένα Radio Plays που αναβίωσαν τη χαμένη παράδοση του ραδιοφωνικού Θεάτρου, έως το εργαστήριο Μόδας Morphés με έμπνευση το Αρχαίο Δράμα, και από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους Ancient Future Solo έως ένα πρωτότυπο μουσικοθεατρικό παραμύθι για παιδιά, το Open Plan άλλαξε το ημερολόγιο του Φεστιβάλ και επανέρχεται και το χειμώνα του 2022 ακόμα πιο πληθωρικό και δυναμικό.

ΠΑΡΟΔΟΣ

Η Δραματουργία στο επίκεντρο

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό residency για τη Δραματουργία στο Αρχαίο Δράμα ξεκίνησε φέτος στην Πειραιώς 260 και ολοκληρώθηκε στη Μικρή Επίδαυρο. Μέσα στο πανέμορφο Αρχαίο Θέατρο, με φόντο το φυσικό τοπίο, καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών συναντήθηκαν με στόχο την έρευνα, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων ειδικών.

▶️ Πατήστε play: η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου μάς ξεναγεί στη φιλοσοφία της μοναδικής αυτής δράσης.

ΗΡΩΔΕΙΟ – ΜΙET – ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

Μουσική στην πόλη!

Η μουσική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός μας. Από τη Μικρή Επίδαυρο έως τον ηλεκτρισμένο ήχο της Πειραιώς 260 και από το μεγαλοπρεπές Ηρώδειο έως μία παραδοσιακή ταβέρνα στο Θησείο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τολμά να φέρει το κοινό του σε επαφή με παραγωγές που καταρρίπτουν τις συμβάσεις και προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους θεατές.

Τα διαφορετικά venues μας, καθένα από τα οποία διατηρεί τη μοναδική του ταυτότητα, συμβολίζουν το όραμά μας για μία σύγχρονη αντισυμβατική τέχνη. Ας θυμηθούμε εδώ το πρώτο μέρος των μουσικών μας παραγωγών!

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Ένα διαχρονικό τοπόσημο τέχνης και πολιτισμού

Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ., το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δεν είναι μόνο ένα κορυφαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, αλλά και το μέρος όπου το 1955 γεννήθηκε το Φεστιβάλ. Η σπάνια ενέργειά του -σε συνδυασμό με την επιβλητική αρχιτεκτονική του χώρου που επικοινωνεί άρρηκτα με το φυσικό τοπίο- προσφέρει σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και κοινό μία ασύγκριτη κατανυκτική θεατρική εμπειρία.

Φέτος που είχαμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη θεραπευτική διάσταση της Τέχνης, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, αλλά και το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου υποδέχτηκαν χιλιάδες επισκέπτες, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές. Είδαμε πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα, αρχαία έργα σε κλασικές καθώς και νέες αποδόσεις, κορυφαίους διεθνείς και εγχώριους καλλιτέχνες που τόλμησαν να ανατρέψουν τα δεδομένα, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές δραματουργικές και αισθητικές προτάσεις.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Η αντισυμβατική πλευρά του Φεστιβάλ

Το φεστιβαλικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ανατρεπτικές παραστάσεις από νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς, Έλληνες και ξένους – πού αλλού, αν όχι στην Πειραιώς 260; Παραγωγές που βρίσκονται στο προσκήνιο των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων παγκοσμίως και πυροδοτούν φλογερές συζητήσεις στους φιλότεχνους.

Για ακόμη μία χρονιά, θέατρο, χορός, Περφόρμανς, Όπερα, μουσική, Κινηματογραφικές Προβολές, αλλά και Εικαστικές Εγκαταστάσεις ανέδειξαν τον αγαπημένο μας βιομηχανικό χώρο ως το πιο δυναμικό σπίτι του Φεστιβάλ.

HIGHLIGHTS

Στιγμιότυπα του 2021

Μια ανάσα πριν από το 2022, θυμόμαστε μερικές δυνατές στιγμές του φετινού Φεστιβάλ, στον απόηχο μιας ακόμα δύσκολης χρονιάς.

Το Φεστιβάλ του 2021 υπήρξε για εμάς ένα σημαντικό –και κερδισμένο– καλλιτεχνικό στοίχημα, παρά τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε σε δημιουργούς, κοινό και ανθρώπους του Φεστιβάλ τη δυνατότητα να ξαναβρεθούν όλοι μαζί και να υποκλιθούν στη μαγεία του ανεκτίμητου ζωντανού θεάματος.