Cezaris Graužinis

Αντιγόνη
του Σοφοκλή

AEF2022-Antigone-Cezaris_Graužinis-800x800

Tην επόμενη του Εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη· μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους
ANTIGONISMS

Kύκλος Αντιγόνη: Φύλο, Νόμος, Θέατρο

Σειρά συζητήσεων σε επιμέλεια Διονύση Καψάλη

οὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον


Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό.

Η τραγωδία της Αντιγόνης είναι το έδαφος όπου δοκιμάζονται εκ νέου, απέναντι στις σκληρές αντιθέσεις του καιρού μας, οι αξιακές μας βεβαιότητες. Ο τόπος όπου, «παιδιά του Οιδίποδα» κι εμείς», αναδιαπραγματευόμαστε τη νεωτερικότητά μας στις πιο κρίσιμες αξίες της: τον νόμο και την ηθική συνείδηση, την πόλη και τον ξένο, τους θεσμούς και την παραβατικότητα, τον έρωτα και τον θάνατο, την αλληλεγγύη προς τους ζωντανούς και το σέβας των νεκρών.

Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.  Από τον Χέγκελ και τον Κίρκεγκωρ ως τον Ντεριντά, από τον Φήλιξ Μέντελσον ως τον Κάρλ Όρφ και τον Μίκη Θεοδωράκη, από τον Χέλντερλιν ως τον Χάινριχ Μπελ, από τον Λούντβιχ Τηκ ως τον Μαξ Ράινχαρτ, τον Μπέρτολτ Μπρέχτ, τον Ζαν Κοκτώ, τον Ζαν Ανούιγ και τον Άρη Αλεξάνδρου, από τον Φρόυντ ως τον Λακάν, στις πολλές Αντιγόνες που κατοικούν στην τέχνη αλλά και στη ζωή μας, η εμβληματική παρουσία της ηρωίδας του Σοφοκλή είναι μάρτυρας εύγλωττος και αδιάψευστος μιας βαθιάς ακατέναυστης ανησυχίας για την ανθρώπινη κατάσταση.

Η ζωντανή ταφή της Αντιγόνης είναι σπορά του μέλλοντός μας.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει έναν κύκλο διαλέξεων και συζητήσεων, χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες («Αντίσταση και Φύλο»«Νόμος και Δίκαιο», «Ερμηνείες και ερμηνεύτριες», «Ποιήσεις και μεταποιήσεις»), στις οποίες θα συμμετάσχουν ομιλητές από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και από τον κόσμο του Θεάτρου, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών εκδηλώσεων, θα προβάλλονται μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις στο διαδίκτυο, διάρκειας τριών έως πέντε λεπτών, στις οποίες επίλεκτοι καλλιτέχνες και επιστήμονες θα αναδεικνύουν επιμέρους όψεις της θεματολογίας.

Διονύσης ΚαψάληςΠάρτε μέρος στην έρευνα κοινού παραστάσεων αρχαίου δράματος

-