Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Daniel Lozakovich
Έργα Αξιώτη, Τσαϊκόφσκι, Ρίμσκι-Κόρσακοφ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο νεαρός, μόλις 20 ετών, βιρτουόζος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και την καθαρότητα του ήχου του, με τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως τους Christian Ferras και Jascha Heifetz.

Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ο Lozakovich ερμηνεύει το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι, με το σπάνιο μελωδικό πλούτο και τις συνεχείς εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων που συναρπάζουν. Το πρόγραμμα ξεκινά με το Λυρικό ιντερμέτζο του Έλληνα συνθέτη Γεώργιου Αξιώτη ολοκληρώνεται με την ατμοσφαιρική συμφωνική σουίτα Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που είναι βασισμένη στη διάσημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και μια νύχτες. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924)

Λυρικό ιντερμέτζο (Μουσικολογική επιμέλεια: Βύρων Φιδετζής - Το έργο διατίθεται δωρεάν στην Κ.Ο.Θ.)

 

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 35

Ι. Allegro moderato   II. Canzonetta (andante)   III. Allegro vivacissimo

 

Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908)

«Σεχραζάντ», συμφωνική σουίτα, έργο 35

Ι.  Η θάλασσα και το καράβι του Σεβάχ   ΙΙ. Το παραμύθι του πρίγκιπα Καλεντέρ   ΙΙΙ. Ο νεαρός πρίγκιπας και η νεαρή πριγκίπισσα   IV. Η γιορτή στη Βαγδάτη και το ναυάγιο του καραβιού