Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Λύκειο Επιδαύρου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δράσεις του! Το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Αργολίδα, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών και φοιτητών παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο. Όπως κάθε χρόνο, σημαντικές προσωπικότητες από τη διεθνή θεατρική σκηνή δίδαξαν στα εργαστήρια του Λυκείου.

Το φετινό Λύκειο Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου με τον θεματικό άξονα Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή. Συμμετείχαν 105 σπουδαστές από 18 χώρες, 18 εθελοντές και 22 διδάσκοντες από 8 χώρες, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με στόχο την έρευνα του αρχαίου δράματος σε βιωματικό επίπεδο.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο πιστοποιεί ακαδημαϊκά το πρόγραμμα παρέχοντας μονάδες ECTS.

Σημαντικοί καθηγητές από όλο τον κόσμο:

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές και ομιλητές του Λυκείου Επιδαύρου για το 2019 ήταν οι: o Jean-Jacques Lemêtre, μουσικός, συνθέτης και συνεργάτης του Θεάτρου του Ήλιου της Ariane Mnouchkine, ο Ichinosuke Umekawa, μάστερ ιαπωνικών παραδοσιακών χορών και ηθοποιός του θεάτρου Καμπούκι, η ομάδα χορού Sine Qua Non ART (Jonathan Pranlas – Descours και Christophe Beranger), η Kamila Klamut, ηθοποιός, συνιδρύτρια του Θεάτρου ZAR και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι, η Christiane Pohle, βραβευμένη σκηνοθέτρια και διευθύντρια προγράμματος της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών Βάδης-Βυρτεμβέργης, o σκηνοθέτης Andrea De Rosa, η Maria Shmaevich σκηνοθέτρια και καθηγήτρια από τη σχολή GITIS, ο Gabriele Vacis, σκηνοθέτης, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου, ο ηθοποιός Δαυίδ Μαλτέζε, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο συνθέτης και καθηγητής μουσικής Αναστάσιος Σαρακατσάνος, ο σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski (Nowy Teatr), ο δραματουργός Piotr Gruszczyński (Nowy Teatr), ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, η Μαρία Μικεδάκη και η Άννα Τσίχλη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Ευφημία Καρακάντζα και ο Γιώργος Σαμπατακάκης από το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Τα εργαστήρια:

Όπως κάθε χρόνο, κάθε καθηγητής έφερε στο Λύκειο τις δικές του θεατρικές καταβολές, τη δική του εμπειρία και τη δική του μέθοδο. Με 1 κεντρικό σωματικό εργαστήριο, 8 πρακτικά, απογευματινές συζητήσεις, διαλέξεις, masterclasses, το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και πρόσφερε μοναδικές εμπειρίες στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου παρακολούθησαν παραστάσεις και πρόβες παραστάσεων στο μικρό και το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου και επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου.

Τα εργαστήρια του Λυκείου Επιδαύρου έγιναν σε χώρους όπως το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και το Λύκειο Λυγουριού, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Αθανασίου Λυγουριού, στο Δημοτικό Αρχαίας Επιδαύρου καθώς και σε πολιτιστικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής.

Μερικές ιδιαίτερες στιγμές:

Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος αποτέλεσε η παρουσίαση του κεντρικού εργαστηρίου με τίτλο Κομμός και τη συμμετοχή του συνόλου των σπουδαστών του προγράμματος υπό την καθοδήγηση των Sine Qua Non ART (Jonathan Pranlas – Descours και Christophe Beranger) στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου.

Επίσης, ξεχώρισαν οι ανοιχτές στο κοινό παραστάσεις του Ιchinosuke Umekawa στο Λυγουριό, αλλά και των Ιταλών δημιουργών Enrico Bonavera και Francesco Origo, Αρλεκίνος στα κύματα και Μπλε, που έγιναν στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο), του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δράσεων και Τουρισμού της Ιταλίας.