Γιώργος Σκεύας

Οιδίπους επί Κολωνώ
του Σοφοκλή

«Αγγελικό και μαύρο, φως,/ γέλιο των κυμάτων στις δημοσιές του πόντου,/ δακρυσμένο γέλιο,/ σε βλέπει ο γέροντας ικέτης/ πηγαίνοντας να δρασκελίσει τις αόρατες πλάκες/ καθρεφτισμένο στο αίμα του/ που γέννησε τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη». Το «αγγελικό και μαύρο φως», που «βλέπει» ο τυφλός Οιδίποδας, ο «γέροντας ικέτης», όπως γράφει στην «Κίχλη» ο Σεφέρης, είναι η συντριβή και η δικαίωσή του μαζί, το μετέωρο πέρασμά του στον άλλο τόπο, τις αόρατες πλάκες του άλσους των Ευμενίδων, που θα τον υποδεχτούν και θα τον καταπιούν.

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει η παράσταση του Γιώργου Σκεύα.




Η άποψή σας έχει σημασία!


Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σας προσκαλεί να εκφράσετε τη γνώμη σας για τις αξίες του αρχαίου δράματος στο πλαίσιο έρευνας του ευρωπαϊκού έργου VAST - Values Αcross Space and Time, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης HORIZON 2020. Σας παρακαλούμε θερμά να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας στο σχετικό ερωτηματολόγιο μέσω του εξής συνδέσμου.

 


Το έργο VAST έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης HORIZON 2020 (συμφωνία επιχορήγησης Νο 101004949)