Morphés

Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της ευριπίδειας Ελένης

υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Κωσταρέλλου

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 20/01

Πηγή έμπνευσης για τις Morphés του 2022 αποτελεί η Ελένη του Ευριπίδη. Σύμφωνα με το έργο, ειρωνικό δράμα με άφθονα κωμικά στοιχεία, η Ωραία Ελένη δεν έφθασε ποτέ στην Τροία· στην Τροία βρέθηκε μόνο ένα ομοίωμά της. Αποκαθιστώντας τη φήμη της μυθικής ηρωίδας, αλλά και αποκαλύπτοντας την ασύλληπτη ματαιότητα του Τρωικού Πολέμου, ο Ευριπίδης πραγματεύεται τις έννοιες της ομορφιάς, της γυναικείας ταυτότητας και αξιοπρέπειας, αλλά και το θεμελιώδες δίπολο «φαίνεσθαι» και «είναι», όπως αποτυπώνεται στη σχέση ειδώλου και πραγματικότητας.

Έχοντας σπουδάσει Σχέδιο Μόδας αλλά και Σχεδιασμό Θεατρικού Κοστουμιού στο London College of Fashion, στη Μεγάλη Βρετανία, ο διεθνής Έλληνας σχεδιαστής Χρήστος Κωσταρέλλος δημιουργεί, από το 1998, γυναικείες συλλογές που κινούνται στα όρια μεταξύ Μόδας και Θεάτρου. Οι δημιουργίες του αναδεικνύουν με ευφυή και δυναμικό τρόπο τις πολλαπλές εκφάνσεις της θηλυκότητας και διακρίνονται για τις ρευστές, γεμάτες κίνηση και κομψότητα φόρμες τους. Στο εργαστήριο Morphés θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία στον χώρο της Μόδας, στη γνωριμία με τη διαδικασία δημιουργίας ενός πρωτότυπου γυναικείου ενδύματος, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική εκτέλεσή της.

Open plan - Morphés 2022

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν, με δωρεάν συμμετοχή, εισηγήσεις πάνω  στην ιστορία του ενδύματος, την εισαγωγή στο σχέδιο, τη χρωματολογία και την υφασματολογία, ενώ θα γνωρίσουν στην πράξη, στο εργαστήριο του σχεδιαστή, όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως την κατασκευή του ενδύματος. Θα διδαχθούν τις τεχνικές του πατρόν και του moulage, της κοπής και της ραφής του ρούχου και θα εργαστούν για την υλοποίηση της ιδέας τους, με στόχο ο καθένας και η κάθε μια να έχουν δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα εμπνευσμένο από τη μορφή της ευριπίδειας Ελένης με το πέρας του εργαστηρίου. Όλες οι δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε ειδικό αφιέρωμα μεγάλου περιοδικού μόδας.

Η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ είναι υπεύθυνη για τη θεωρητική υποστήριξη του εργαστηρίου, το οποίο θα πλαισιωθεί επίσης από τον σκηνοθέτη και εικαστικό Βασίλη Νούλα, τη σχεδιάστρια Λυδία Βουσβούνη, τον creative director της Vogue Greece Νικόλας Γεωργίου, την εικαστικό Έλσα Χαραλάμπους, τη μηχανικό κλωστοϋφαντουργίας Μαρία Μανωλάκη, την πατρονίστ Αρετή Κομήνου και τη μοντελίστ Αντιγόνη Δράκου. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η θεατρολόγος – εκπαιδευτικός Μαρία Σταυροπούλου.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: 

Χρήστος Κωσταρέλλος


Βοηθός οργάνωσης – υλοποίησης: 

Μαρία Σταυροπούλου


Υπεύθυνη θεατρολόγος:

Έλλη Γαβριήλ

Αριθμός συμμετεχόντων: 6    |   Ηλικίες: 18+


Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Χρήστου Κωσταρέλλου


Διάστημα διεξαγωγής: Ιανουάριος – Μάρτιος 2022


Υποβολή αιτήσεων έως: 20/01/22    |   Έναρξη: 24/01/22

Open plan - Morphés 2023

Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Δείτε περισσότερα

EDITORIAL
BACKSTAGE

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

18:00 – 20:00

  Χρήστος Κωσταρέλλος

Σκοπός του εργαστηρίου.

 Έλλη Γαβριήλ

Μέσα από τη δραματολογική ανάλυση της Ελένης, θα αναδειχθεί η θέση της στο Αρχαίο Δράμα και στο έργο του Ευριπίδη, καθώς και οι έννοιες-κλειδιά που θα αποτελέσουν δυνητικά σημεία εκκίνησης και πηγές έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία στο πλαίσιο του εργαστηρίου.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

18:00 – 20:00

Βασίλης Νούλας

Το πρόσωπο μόνο σ’ έναν τόπο βρίσκεται. Το όνομα μπορεί να βρεθεί παντού. Ποιος είναι ο τόπος; Το εκεί, το εδώ, το ανάμεσα; Τι απομένει από την Ελένη; Το άτομο δεν υπάρχει παρά μέσω του βλέμματος των άλλων, του λόγου των άλλων. Καλούμαστε να δούμε την Ελένη με το δικό μας βλέμμα, να μιλήσουμε για το πρόσωπο με τον δικό μας λόγο. Η φιγούρα διαγράφεται πάντα μπροστά από ένα φόντο. Η διάκριση ανάμεσα σε φόντο και φιγούρα αποτελεί τη βάση των αναπαραστάσεών μας. Αλλά, και πιο μυστηριωδώς, ανάμεσα σε φιγούρα και κίνηση, ανάμεσα στη μορφή και το κινούμενο, στον χώρο, σώμα, το πνεύμα μας ψάχνει τον δρόμο του στον κόσμο. Μας κατακλύζει μια σχεδόν υπνωτιστική αίσθηση μπροστά σε μια παγωμένη μορφή που τη διαπερνά μια αιώνια κίνηση. Σπάμε τη σαγήνη: μπορούμε να γελάσουμε, να κλάψουμε, να κρυφομιλήσουμε ή να φωνάξουμε πλημμυρισμένοι από αντικρουόμενα συναισθήματα. Είμαστε κι εμείς μια σκηνική εκδοχή της Ελένης. Διεκδικούμε το πρόσωπο, το όνομα, τον τόπο, την ιστορία.

Νικόλας Γεωργίου

Εισαγωγή στην ιστορία της Μόδας, η εξέλιξη της ένδυσης, η Μόδα ως μέσο έκφρασης, αισθητικής, ιδεολογίας.

Χρήστος Κωσταρέλλος

Η Μόδα μέσα στο Θέατρο: διερεύνηση της συνεισφοράς των Σχεδιαστών Μόδας στο Θέατρο, με αναφορά σε κοστούμια που έγραψαν ιστορία.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου

18:00 – 20:00

Έλσα Χαραλάμπους

Γραμμή, σχήμα, μοτίβο, σύνθεση, χρώμα, οπτική αντίληψη και χρώμα (χρωματικές αρμονίες – αντιθέσεις – ποιότητες).

  Μαρία Μανωλάκη

Ιστορία της εμφάνισης και της εξέλιξης του υφάσματος, διαδικασία παραγωγής, διαδικασίες τελειοποίησης, τεχνικών και καλλιτεχνικών εφαρμογών πάνω στα υφάσματα, ονοματολογία και  βασικές ιδιότητες, σχέση των υφασμάτων με τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

18:00 – 20:00

Χρήστος Κωσταρέλλος

& Νικόλας Γεωργίου

Πηγές έμπνευσης, δημιουργία moodboard, διαμόρφωση αρχικής ιδέας.

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

18:00 – 20:00

Χρήστος Κωσταρέλλος

& Λυδία Βουσβούνη

Εισαγωγή στο Σχέδιο Μόδας, σχεδιασμός και σύλληψη του ενδύματος μέσα από την κίνηση της ανθρώπινης σιλουέτας στον χώρο, αυθεντικότητα στον σχεδιασμό.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου

18:00 – 20:00

Χρήστος Κωσταρέλλος

& Λυδία Βουσβούνη

Πρακτική ανάλυση του σκίτσου σε τεχνικό σχέδιο και πατρόν, επιλογή υφασμάτων.

Αρετή Κομήνου

Βασικές αρχές δημιουργίας πατρόν.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου

18:00 – 20:00

Χρήστος Κωσταρέλλος

& Λυδία Βουσβούνη

Μορφές ενδυνάμωσης τελικού προϊόντος, διακόσμηση, styling, παρουσίαση, δημιουργία καμπάνιας.           

Αρετή Κομήνου

Βασικές αρχές δημιουργίας πατρόν και τεχνικές δημιουργίας ενδύματος πάνω σε κούκλα.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου

10:00 – 16:00

Ατομικές συναντήσεις

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου – Παρασκευή 4 Μαρτίου

(οι ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα)

Τελικές διορθώσεις και φωτογράφιση

Βιογραφικά στοιχεία

Χρήστος Κωσταρέλλος

Σχεδιαστής Μόδας

Από μικρή ηλικία ο Χρήστος Κωσταρέλλος ήρθε σε επαφή με τον χώρο της μόδας καθώς οι γονείς του εργάζονταν σε αυτόν τον κλάδο. Απόφοιτος της Σχολής Δημητρέλη και του London College of Fashion, με αρκετές συνεργασίες για άλλους οίκους, λάνσαρε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το δικό του ομώνυμο brand. Δημιουργός των high end συλλογών Costarellos, διεκδικεί δικαιωματικά τη θέση του στο παγκόσμιο προσκήνιο της μόδας με κεντρικό ατελιέ και παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, showroom στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, πετυχημένη παρουσία στις σημαντικότερες εβδομάδες μόδας, καθώς και ένα διεθνές δίκτυο συνεργατών με περισσότερα από 60 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τα Harrods, Moda Οperandi, Harvey Nichols, Net a Porter, MyTheresa, Luisa via Roma. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ελληνική κληρονομιά και παραμένοντας πιστός στην ενίσχυση της έννοιας «made in Greece», εστιάζει στην ηθική προσέγγιση της μόδας.

Θεατρολόγος, αριστούχος απόφοιτος (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Έλλη Γαβριήλ είναι επίσης απόφοιτος του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας – Ενδυματολογίας της Σχολής Βακαλό. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Saarland στη Γερμανία, έχει ακόμα εργαστεί ως νομικός στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Σπούδασε θεατρολογία (αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες» του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle με  υποτροφία του ΙΚΥ) και εικαστικά (αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας). Σκηνοθέτης της ομάδας θεάτρου Nova Melancholia και εικαστικός καλλιτέχνης. Σκηνοθετικές δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στα: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εθνική Λυρική Σκηνή, Φεστιβάλ Santarcangelo, Μπιενάλε της Αθήνας, αλλά και σε ανεξάρτητους χώρους, διαμερίσματα, καταλήψεις. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Το θολάμι, συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2019. Έχουν εκδοθεί πέντε συλλογές ποιημάτων και πεζών του. Από το 2014 συνεργάζεται στενά με τον Κώστα Τζημούλη στο κοινό τους εικαστικό πρότζεκτ VASKOS.

Σπούδασε ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Προτάθηκε δύο φορές για υποτροφία από τη σχολή και αποφοίτησε με άριστα. Από το 2002 διδάσκει  Σχέδιο – Χρώμα στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με διάφορους τομείς και μουσεία,  διδάσκοντας  μαθήματα σχετικά με θέματα όπως: ψηφιακή σχεδίαση, τέχνες, πολιτισμό, ιστορία τέχνης, σχέδιο, ζωγραφική, συντήρηση έργων τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνείς μπιενάλε και εικαστικές διοργανώνεις στις Βρυξέλλες, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Πολωνία, ενώ κάποια από αυτά φιλοξενούνται στη συλλογή του National Art Museum of China στο Πεκίνο, στη συλλογή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Σύρο, στο Ινστιτούτο Κυβέλης στη Σύρο, αλλά και σε γκαλερί και δημόσια κτίρια στην Ολλανδία, την Αγγλία και την Ισπανία. Η δουλειά της περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, ψηφιδωτού, κατασκευές, εγκαταστάσεις και ψηφιακά μέσα.

Creative Director και fashion editor της Vogue Greece και co-publisher και Εditor-in-chief του Dapper Dan magazine, ο Νικόλας Γεωργίου γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι πλέον εγκαταστημένος στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο του (BA Hons) στο Fashion and Textiles από το Central Saint Martins του Λονδίνου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του έκανε πρακτική ως illustrator στους οίκους Lacroix και Balenciaga και ως σχεδιαστής υφασμάτων στο House of Ravage. Με την επιστροφή του στο Λονδίνο εργάστηκε ως στυλίστας σε διάφορα ανεξάρτητα περιοδικά. Από το 1996, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες εκδόσεις μόδας, κυρίως ως fashion director στα L’Officiel και Votre Beaute. Ως freelance creative consultant καθοδήγησε τη δημιουργία συλλογών, shows και καμπάνιες για σχεδιαστές και εταιρείες μόδας. Το 2019 ίδρυσε στο Λονδίνο το Dapper Dan, ανδρικό περιοδικό που εκδίδεται δύο φορές το χρόνο και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, με αρμοδιότητες co-editor και fashion director.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Λυδία Βουσβούνη σπούδασε σχέδιο μόδας στην Αγγλία στα Πανεπιστήμια Kingston, Saint Martins και UCA, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στο σχεδιαστικό τμήμα του οίκου Chloé. Έχει επίσης εργαστεί στη σχεδιαστική ομάδα του οίκου Aquasqutum, αλλά και στην ομάδα πωλήσεων του Maison Martin Margiela και του οίκου Loewe στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2012, με την ίδρυση της εταιρίας Zeus+ Δione, στην οποία κατείχε τον ρόλο της υπεύθυνης σχεδιασμού έως το 2021. Πρόσφατα συνίνδρυσε την εταιρία KIÓHNE στην οποία είναι Creative Director. Η δουλειά της συνομιλεί με την ελληνική ταυτότητα, αποτυπώνοντας τη συνύπαρξη μοντέρνων και διαχρονικών στοιχείων, γεωμετρικών μορφών και αναφορών σε αρχιτεκτονικές γραμμές.

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργικής Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο του Λοτζ της Πολωνίας. Εργάστηκε στο Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά σαν εργαστηριακός συνεργάτης και σαν έκτακτη καθηγήτρια εφαρμογών στα μαθήματα Ποιοτικού ελέγχου και Συστημάτων Ποιότητας και Οικολογικών Σημάτων στην Βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Σύνταξης Προγραμμάτων Σπουδών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στον Τομέα Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Είναι Προϊσταμένη Τμήματος Έρευνας Αγοράς της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων στη Γ. Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

H ενασχόληση της Αρετής Κομήνου με τον χώρο της μόδας και την κατασκευή ενδυμάτων ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία καθώς οι γονείς της εργάζονταν σε αυτό τον κλάδο. Σπούδασε σχέδιο μόδας, πατρόν και κατασκευή στην PanSic και ακολούθησε σεμινάρια προγραμμάτων σχεδίασης (CAD). Συνεργάστηκε με σχεδιαστές μόδας (Sophia Kokosalaki, A. Φρέντζος, Δ. Πέτρου, Β. Βρεττάκος κ.ά.) για την κατασκευή συλλογών έχοντας την επιμέλεια όλης της διαδικασίας από την υλοποίηση των δειγμάτων έως την παραγωγή τους. Το 2004 συμμετείχε στην ομάδα κατασκευής κοστουμιών της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ως πατρονίστ και υπεύθυνη κατασκευής. Από το 2007 συνεργάζεται με τον Χρήστο Κωσταρέλλο ως υπεύθυνη παραγωγής.

Αφού σπούδασε πατρόν και σχέδιο μόδας εργάστηκε ως μοντελίστ στον Οίκο Νυφικών Ζολώτας (2003-2006), στο Ατελιέ Υψηλής ραπτικής Loukia (2006-2015) και στο Ατελιέ Κων/νος Μελής by Laskos (2015-2017). Από το 2018 συνεργάζεται με τον Χρήστο Κωσταρέλλο.

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία (ΑΠΘ) και είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (M. Ed.) Drama in Education του Trinity College of Dublin. Παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων θεάτρου, μεταξύ των οποίων το διετές Σεμινάριο Θεατρικής Αγωγής (Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα),το Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου) και το εργαστήριο «Υποκριτική: Θεωρία και Πράξη» του Εθνικού Θεάτρου.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Χορηγός