Ancient Future

Ο Διόνυσος συναντά τον Απόλλωνα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους
με τη Σεσίλ Μικρούτσικου

Υποβολή αιτήσεων έως τις 03/11/2024

Πώς εκφράζονται το απολλώνιο και το διονυσιακό στοιχείο στην κινητική έκφραση; Πώς συναντά η αρμονία το πάθος, η τάξη τον αυθορμητισμό, η λογική το συναίσθημα; Μπορεί να συνυπάρξει η πειθαρχημένη δομή με την έκσταση; Ο συγχρονισμός με την απελευθέρωση της κίνησης; Προβάλλοντας τα ερωτήματα αυτά με έμφαση στην κινητική έκφραση των νέων ανθρώπων ιδιαίτερα στην ηλικία εκείνη που η ορμή της ελευθερίας αμφισβητεί τα κοινωνικά όρια, η χορογράφος Σεσίλ Μικρούτσικου προτείνει ένα εργαστήριο εισαγωγής στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού αποκλειστικά για εφήβους, με ή χωρίς εμπειρία εκπαίδευσης στον χορό. Τη δραματουργική πλαισίωση έχει αναλάβει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, βοηθός χορογράφου θα είναι η Νικολέτα Καρμίρη, ενώ ο μουσικός Αντώνης Παλάσκας θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική για τις δημιουργίες που θα προκύψουν.
Η έρευνα και οι πρόβες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260, και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συνάντηση στην οποία θα παρουσιαστούν οι τελικές δημιουργίες των παιδιών.

Πληροφορίες

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Ηλικίες: 14-17 ετών
Χώρος διεξαγωγής: Πειραιώς 260, Χώρος Β
Διάστημα διεξαγωγής: Νοέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025
Ωράριο: 13:00 – 17:00

Ημερομηνίες συναντήσεων:

24 Νοεμβρίου

1 Δεκεμβρίου
8 Δεκεμβρίου
15 Δεκεμβρίου

12 Ιανουαρίου
19 Ιανουαρίου
26 Ιανουαρίου

2 Φεβρουαρίου
8 Φεβρουαρίου
9 Φεβρουαρίου

  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Το έγγραφο συναίνεσης γονέα/κηδεμόνα είναι προαπαιτούμενο για την αποδοχή υποβολής της αίτησης.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού.

Βιογραφικά στοιχεία εισηγητών

Σεσίλ Μικρούτσικου

Η Σεσίλ Μικρούτσικου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 1999. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τις ομάδες σύγχρονου χορού Ανάλια, Griffon, Sine Qua Non, Υψιλον, σε χορογραφίες των Μ. Τσούτη, Ι. Πορτόλου, Α. Στελλάτου, Α. Παπαδαμάκη, Κ. Σκιαδά, Χ. Παπαδόπουλου. Έχει χορογραφήσει παραστάσεις σύγχρονου χορού που έχουν παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί ως χορογράφος σε παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Θεάτρου Πορεία, κ.ά., σε σκηνοθεσίες των Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Στάθη Λιβαθινού, Βασίλη Παπαβασιλείου, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Μπέζου, Παντελή Δεντάκη, Μάνιας Παπαδημητρίου, Παναγιώτη Λάρκου, Βασίλη Κουκαλάνι, Λίλλυς Μελεμέ, Γιώργου Παπαγεωργίου, Γιάννη Μόσχου, Θοδωρή Αμπαζή, Γιάννη Μαργαρίτη, Γιωργή Τσουρή, Κωνσταντίνου Ασπιώτη, Μαρίας Μαγκανάρη, Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, κ.ά. Διδάσκει κίνηση σε δραματικές σχολές στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Παλάσκας είναι συνθέτης σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Το 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Μουσική Υπολογιστών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Κυκλοφόρησε τα τέσσερα πρώτα του άλμπουμ ως μέλος του συγκροτήματος «Στέρεο Νόβα» και αργότερα, ως «alfa P», κυκλοφόρησε το άλμπουμ «TV Head». Το 1999 μαζί με την Ανδριάνα Τουλιάτου ίδρυσαν το συγκρότημα «Supermarket». Κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ μέχρι το 2004. Από το 2005 συνθέτει μουσική για σύγχρονο χορό. Είναι μόνιμος συνεργάτης της ομάδας χορού «Griffon» (Ιωάννα Πόρτολου) και της ομάδας χορού «Luna Park» με έδρα το Βερολίνο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ χορού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2013 συνέθεσε τα μουσικά έργα «Sonic Landscapes #1» και «Sonic Landscapes #2» με ήχους από τη μαγνητόσφαιρα και τα πάλσαρ αντίστοιχα. Σε συνεργασία με την αστροφυσικό Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού έδωσε σειρά διαλέξεων με θέμα «Αστρονομία και μουσική» σε σχολεία, μουσεία και πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ξεκίνησε χορό στην Καλαμάτα και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, εμβάθυνε σε τεχνικές σύγχρονου χορού και του αυτοσχεδιασμού στη σχολή Dance Space Center στη Νέα Υόρκη. Ως χορεύτρια και περφόρμερ έχει συνεργαστεί με τους: Μαρία Γοργία (Αμάλγαμα), Χάρις Ανταχοπούλου, Βάσω Γιαννακοπούλου (Νταλίκα), Γιώργο Χρηστάκη (Δαγίπολη), Πέτρο Γάλλια (Ήρος Άγγελος), Ιωάννα Πορτόλου (Griffon), Jessica Henou, Σεσίλ Μικρούτσικου, Σοφία Καμαγιάνη, Βιτόρια Κωτσάλου, Ίρις Κάραγιαν (Ζήτα), Μαριέλα Νέστορα (Yelp), Μαρία Κολιοπούλου (Πρόσχημα), Ελεονώρα Σιαράβα (Per_Dance Platform), Ανδρονίκη Μαραθάκη, Εύα Πυρνοκόκκη και Θάνο Μικρούτσικο, για παραστάσεις στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Dance Days Chania κ.ά.) καθώς και στο εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβενία, Σερβία, ΗΠΑ, Αυστρία). Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τον Θέμη Μουμουλίδη, την Iben Ravn, τον Μάξιμο Μουμούρη, την ομάδα Τα/Δε και το Bow Theater Group. Την περίοδο 2013-2021 συνεργάστηκε με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και χορεύτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to connect». Από το 2004 διδάσκει σύγχρονο χορό και pilates-ενδυνάμωση, καθώς και το μάθημα κίνησης/χορού σε ηθοποιούς.

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος