ΠΑΡΟΔΟΣ
Studio Residency
Πόλη – Πολίτης – Πολιτική: Ο αφανής ήρωας στην Τραγωδία
Η Πάροδος, το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (studio residency), που εγκαινιάσαμε το 2021, έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες*ιδες*@ από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος in situ. Η ερευνητική διαδικασία έχει πρακτικό χαρακτήρα και αναπτύσσεται σε δύο στάδια: το πρώτο στάδιο (έρευνα) πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο στάδιο (εφαρμογή) στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Φέτος, τον συντονισμό έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.
Το εργαστήριο φέρνει στο επίκεντρο τον Πολίτη, τον άνθρωπο χωρίς όνομα, που επηρεάζει και καθοδηγεί την πορεία μιας Πόλης, την πορεία ενός έργου. Με αφορμή αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη, τις Ικέτιδες του Αισχύλου και τους Πέρσες του Αισχύλου θα γίνει μια διακειμενική ανάλυση και έρευνα γύρω απο τον Χορό και τη δυναμική του. Τα μέλη του Χορού, συχνά παραγκωνισμένα, αποδεικνύουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη διαδρομή και στον μηχανισμό ενός έργου. Η φωνή των πάντα ανώνυμων στην Τραγωδία, σ’ αυτά τα έργα φαντάζει εκκωφαντική και μοιάζει να υπερασπίζεται τα αυτονόητα δικαιώματα μιας ξεχασμένης -ακόμη και σήμερα- Δημοκρατίας.
Με πολύτιμους συνεργάτες τον Δημήτρη Καμαρωτό (μουσική δραματουργία και σύνθεση), τον Τάσο Καραχάλιο (κινητική δραματουργία και εφαρμογή) και την Γκέλυ Καλαμπάκα (δραματουργική ανάλυση και διακειμενικότητα), θα επιχειρήσουμε να ακουμπήσουμε αυτό το υλικό τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με σκοπό να δημιουργηθεί εντός εργαστηρίου μια εντελώς νέα δραματουργία και μια σκηνική γλώσσα που θα ανα-συνθέσει το τόσο πολύτιμο υλικό της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας όχι ως μουσειακό είδος αλλά ως ένα ενεργό επιχείρημα. Ως ένα κρίσιμο παροντικό αίτημα.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.
Διάρθρωση του προγράμματος
Η ομάδα θα εργαστεί στο θέατρο Ροές (Δευτέρα 16 Ιουνίου έως και Σάββατο 21 Ιουνίου) και στη συνέχεια στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (Δευτέρα 23 Ιουνίου – μετάβαση στην Επίδαυρο) έως και Κυριακή 29 Ιουνίου (αναχώρηση από την Επίδαυρο).
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Ιουνίου, στις 21.00, με κλειστή παρουσίαση.
Διαδικασία υποβολής αίτησης
Θα επιλεγούν έως 12 συμμετέχοντες*ουσες*@
Η ομάδα θα προκύψει από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης.
Προδιαγραφές συμμετοχής
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους*ες*@ καλλιτέχνες*ιδες*@ (ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες*ιδες*@, χορογράφους-*@, χορευτές*ριες*@) που έχουν ολοκληρώσει τις καλλιτεχνικές σπουδές τους στη σκηνοθεσία Θεάτρου, τον Χορό ή/και τη Χορογραφία, την Υποκριτική, τη Θεατρολογία ή και το Λυρικό θέατρο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Αίτηση
-
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
-
Αντίγραφο πτυχίου (2019-2024, για τελειόφοιτους του 2025 βεβαίωση σπουδών)
-
Σύντομο κείμενο (max 500 λέξεις) ως απάντηση στην ερώτηση: Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να ανεβαίνει το Αρχαίο Δράμα σήμερα;
Κόστος Συμμετοχής: 150 ευρώ
-
Ο τρόπος υποβολής του ποσού θα σας κοινοποιηθεί με email.
-
Το κόστος συμμετοχής καλύπτει διαμονή με ημι-διατροφή στην Παλαιά Επίδαυρο, μεταφορά από την Αθήνα στην Επίδαυρο και αντίστροφα.
Βιογραφικά:
Δημήτρης Καραντζάς

Ο Δημήτρης Καραντζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Εμπρός» και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Αμόρε–Θέατρο του Νότου, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει έργα του διεθνούς και εγχώριου ρεπερτορίου, μεταξύ των οποίων και τα: Φαέθων και Ο Κυκλισμός του Τετραγώνου του Δημήτρη Δημητριάδη, Ρομπ του Ευθύμη Φιλίππου, , Πλατεία Ηρώων του Thomas Bernhard, Τα Κύματα της Virginia Woolf, Τέφρα και Σκιά του Harold Pinter, Ελένη, Μήδεια και Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη, Νεφέλες του Αριστοφάνη, Τρεις Αδελφές , Θείος Βάνιας και Γλάρος του Anton Chekhov, Φαίδρα της Marina Tsvetaeva, Πέρσες του Αισχύλου, Ρωμαίος και Ιουλιέττα του William Shakespeare, Λεωφορείο ο Πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς κ.α.
Παραστάσεις του έχουν ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (68η διοργάνωση), στο Calouste Gulbenkian Foundation της Λισαβόνας, στο Le Lieu Unique της Ναντ στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, και στο International Theatre Amsterdam της Ολλανδίας. Έχει συμμετάσχει στο KunstenFestivalDesArts των Βρυξελλών ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης του πρότζεκτ Residence and Reflections. Ήταν υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου (XVI edition) στην κατηγορία «Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες». Από το 2020 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Προσκήνιο στην Αθήνα.
Τάσος Καραχάλιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από την ΚΣΟΤ και από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2005, ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης συμμετείχε στο πρόγραμμα danceweb του φεστιβάλ ImPulsTanz στη Βιέννη. Ως χορευτής και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους: Δημήτρη Καραντζά, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο (χοροθέατρο Οκτάνα), Γιάννη Σκουρλέτη (bijoux de kant), Αγγελική Στελλάτου, Γιαν Φαμπρ, Λένια Ζαφειροπούλου, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Αποστολία Παπαδαμάκη (Quasistellar), Αντώνη Φωνιαδάκη, Γιώργο Σαχίνη, Σταύρο Τσακίρη, Μαρία Γοργία, Ιωάννα Πορτόλου (Griffon), Πέρσα Σταματοπούλου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστα Τσιούκα κ.ά.
Ως χορογράφος στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Δ. Καραντζά, Μ. Μαρμαρινό, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Σκουρλέτη, Ο. Παπασπυλιόπουλο κ.α. Ως ηθοποιός στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον David Cronenberg για το remake της ταινίας Crimes of the future. Ως χορογράφος στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Κεκάτο. Από το 2008 διδάσκει κίνηση και αυτοσχεδιασμό σε χορευτές και ηθοποιούς.
Δημήτρης Καμαρωτός

Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σύνθεση, κλαρινέτο, μουσικολογία και μουσική με τους Εmile Damais, Marc Battier, Maurice Jarre, Γιάννη Ξενάκη. Eργάσθηκε στο IRCAM και στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Συμμετέχει με την μουσική στην ανάπτυξη της θεατρικής δραματουργίας και σκηνοθετεί παραστάσεις με κέντρο την μουσική εκφορά του λόγου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες και ιδιαίτερα με : Λ. Βογιατζή, Δ. Καραντζά, Μ. Μαρμαρινό, Β. Παπαβασιλείου, Ν. Milivojevitc, σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο, την Επίδαυρο και διεθνή φεστιβάλ. Η μουσική του κινείται ελεύθερα από την οργανική / φωνητική στην ηλεκτροακουστική / ακουσματική. Πρόσφατη έκδοση το LP: Electromagnetic Landscapes (Intersonic_Recordings).
Γκέλυ Καλαμπάκα
