Ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της αρχαίας Αθήνας στην ανάπτυξη του θεάτρου αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, κάνει ο βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Σάιμον Μακ Μπέρνι, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2018.                                                                                                           
«Η λέξη Drama προέρχεται από το Ελληνικό «δρῶ», που σημαίνει «ενεργώ» …και η λέξη θέατρο προέρχεται από το Ελληνικό «Θέατρον», που στην κυριολεξία σημαίνει τον χώρο όπου κάποιος θεάται (βλέπει, παρατηρεί). Έναν χώρο, όπου όχι μόνο κοιτάζουμε, αλλά βλέπουμε, λαμβάνουμε και αντιλαμβανόμαστε», αναφέρει στο μήνυμά του ο ΜακΜπέρνι. Και συνεχίζει: «2400 χρόνια πριν ο Πολύκλειτος ο νεότερος σχεδίασε το σπουδαίο θέατρο της Επιδαύρου. Αυτό το υπαίθριο θέατρο, που μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 14.000 ανθρώπους, διέθετε μια ακουστική αξιοθαύμαστη. Το άναμμα ενός σπίρτου στο κέντρο της σκηνής μπορεί να ακουστεί και στις 14.000 θέσεις. Όπως συνηθιζόταν στα ελληνικά θέατρα, όταν κοίταζες τους ηθοποιούς το βλέμμα σου έφευγε και στο τοπίο πέρα στον ορίζοντα. Μέσα σε εκείνο συνυπήρχαν ταυτόχρονα η κοινότητα, το θέατρο και το φυσικό τοπίο, αλλά και συναντιούνταν και όλες οι εποχές. Καθώς το έργο ανέσυρε στο παρόν παλιούς μύθους, μπορούσες να κοιτάξεις πάνω από τη σκηνή σε εκείνο που ήταν το απώτερο μέλλον σου. Στη Φύση».                                                                     
Ο βρετανός συγγραφέας και σκηνοθέτης είναι ένας από τους εκπροσώπους των πέντε περιφερειών της UNESCO (Αφρική, Αμερική, Αραβικές Χώρες, Ασία-Ειρηνικός και Ευρώπη), που επέλεξε φέτος το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να γράψουν το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και εκπροσωπεί την Ευρώπη. Κατά καιρούς, μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, ‘Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Ντάριο Φο κ.ά.