Παιδαγωγοί

Συντονισμός προγράμματος: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός

Εμψυχωτές

Η Αναστασία Κόρδαρη είναι διδακτορική φοιτήτρια του ΤΕΑΠΗ στο ΕΚΠΑ (Κούκλα, Κουκλοπαίκτης, Κοινό: διερεύνηση στο εκπαιδευτικό πλαίσιο), με μεταπτυχιακό στις Τέχνες και Εκπαίδευση με υποτροφία και διάκριση από το Birmingham City University, UK (2013), απόφοιτος του ΤΕΕΑΠΗ του Παν/μίου Πατρών (2011) και ασχολείται με την εμψύχωση και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες, την αφήγηση με τους «Μυθοπεριπατητές» (2010) και το κουκλοθέατρο με τους «Celesta» (2014). Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα» των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ Αθηνών (Μάιος-Ιούνιος 2017).

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στην όμορφη πόλη της Λάρισας δίπλα στο ποτάμι του Πηνειού. Είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γράφει παραμύθια και διηγήματα για μικρά και μεγάλα παιδιά. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Βιβλία της, όπως Το χελιδόνι, Η μάγισσα και το κουτί της χαράς, Το γάλα της αγάπης, και άλλα, έχουν εκδοθεί από τον ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Πέρυσι το καλοκαίρι πήρε μέρος στο πιλοτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης και φέτος το χειμώνα συμμετείχε στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κοινού στο Αρχαίο Δράμα, μια από τις παράλληλες δράσεις του Λυκείου Επιδαύρου.

Η Μάρα Καλαντζή είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, Παν/μιο Πελ/σου και του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Παν/μιο Πατρών. Εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός και εμψυχώτρια επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων εκπαίδευσης. Οργανώνει και σχεδιάζει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με ιδιωτικά σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς πολιτισμού. Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο πλαίσιο του «Λυκείου Επιδαύρου», για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για ενήλικες και παιδιά με τίτλο Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας κουκλοθεάτρου Celesta και της ομάδας αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών Μυθοπεριπατητές.

H Άλκηστις Βασιλάκου αποφοίτησε το 2011 από την σχολή Νηπιαγωγών της Πάτρας. Το 2010 υπήρξε συν-ιδρύτρια της ομάδας αφήγησης και δραματοποίησης παραμυθιών «Μυθοπεριπατητές» που συνεχίζει τις δράσεις της μέχρι σήμερα με έδρα την Πάτρα και το Ναύπλιο. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων έχει δουλέψει σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, ΜΚΟ και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης Αθήνας και Πάτρας, ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και αφηγήτρια. Το 2012 τελείωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας. Από το 2015 φοιτεί στην σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε ως εμψυχώτρια στο πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την άνοιξη του 2017 στις παράλληλες δράσεις του Λυκείου Επιδαύρου για την Εκπαίδευση Κοινού που υλοποιεί το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η Ελπίδα Κομιανού σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Θεατρικού Οργανισμού Μορφές – Θέατρο Εμπρός, την περίοδο 1996-2000. Είναι τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. (2013-2017). Από το 1987 – 2014 εργάστηκε στην Alpha Bank. εργάστηκε ως ηθοποιός, ως μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και του Διοικητικού του Συμβουλίου και ως υπεύθυνη παραγωγής παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου-ΝΠΔΔ. Από το 2000-2003 υπήρξε μέλος της Ab ovo Εταιρία Πολιτιστικών Συμβάντων (Αστική μη Κερδοσκοπική). Εργάστηκε ως δασκάλα θεατρικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (2003-2004). Tην περίοδο 2014-2016 υπήρξε ερευνήτρια – μέλος της ομάδας τεκμηρίωσης του ερευνητικού προγράμματος ARCH: Αρχειακή έρευνα και πολιτιστική κληρονομιά: το θεατρικό αρχείο της Socìetas Raffaello Συνεργάζεται με διάφορους φορείς, ιδιωτικούς και μη, για την πραγματοποίηση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για παιδιά. Είναι συνιδρύτρια του χώρου έκφρασης Με ένα Καλειδοσκόπιο που εδρεύει στο Ναύπλιο και συμμετείχε ως θεατροπαιδαγωγός στο πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2017 -2018.

Η Φραντζέσκα Μπούτση είναι φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με κατεύθυνση τον τομέα της γλυπτικής. Έχει επιλέξει ως ειδικότητα τη σκηνογραφία. Δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και workshops, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί και ως βοηθός σκηνογράφου. Ασχολείται με την δημιουργική απασχόληση παιδιών από το 2016. Το 2018 συμμετείχε στο ART4MORE, ένα ομαδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ψυχικές ασθένειες του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Έχει πιστοποίηση αρχικής και βασικής εκπαίδευσης στον κλάδο των Λυκόπουλων από το Σ.Ε.Π.

Η Αγγελική Τσάκωνα ακροβατούσε για χρόνια ανάμεσα στη Φιλολογία και τη Θεατρολογία. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου με θέμα «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση» και εκπονεί τη μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο «Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην καλλιέργεια ιστορικής ενσυναίσθησης σε μαθητές ΣΤ Δημοτικού μέσα από την επαφή τους με την τοπική ιστορία του Ναυπλίου κατά την εποχή της Βενετοκρατίας». Υπήρξε συνιδρύτρια της Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Ψυχαγωγίας «Προσκήνιο», όπου συμμετείχε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, επιμορφωτικές ημερίδες, θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια και παραστάσεις σε συνεργασία με τους εξής φορείς: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Παν/μίου του Harvard, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, UNESCO Αργολίδας (Τιμητική διάκριση), Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ), Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας», , Ένωση Συγγραφέων Αργολίδας, Πολυχώρος «ΦΟΥΓΑΡΟ» (Νέα Βιβλιοθήκη), Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Teachers4Europe 2014-2015, Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ( βραβείο για τις επιτυχημένες δράσεις στο Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία), Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου Άργους, κ.α. Το καλοκαίρι του 2016 ήταν συντονίστρια και εμψυχώτρια στο πιλοτικό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ενώ από το 2017 συντονίζει και εμψυχώνει το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Κοινού (μαθητών και ενηλίκων) της Αργολίδας, που υλοποιεί το Λύκειο Επιδαύρου, επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.