ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Από το 2016 μέχρι σήμερα, η ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσανατολισμού του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποτέλεσε προτεραιότητα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οργανισμού.

Το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο» ενώ ανακοινώθηκε και η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου, του διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος. Παράλληλα στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε σειρά εργαστηρίων, σεμιναρίων και συζητήσεων για το κοινό και για επαγγελματίες του χώρου.

Λίγους μήνες μετά, εγκαινιάστηκε στην Αργολίδα η παράλληλη δράση του Λυκείου Επιδαύρου με τίτλο «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» στοχεύοντας στην ανανέωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας με τις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου μέσω βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και διαλέξεων πάνω στις θεματικές των αρχαίων ελληνικών δραματικών κειμένων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

Θεματική 2019: Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή

Φέτος το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά στην Αργολίδα με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ τοπικοί φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχουν μέχρι σήμερα στηρίξει τις δράσεις του προγράμματος.

Οι δράσεις του προγράμματος απευθύνονται σε κατοίκους της Αργολίδας, όλων των ηλικιών, και σε ομάδες απ’ όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Επίδαυρο και πραγματοποιούνται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το συντονισμό έχουν η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση «Δημιουργική Απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η φετινή θεματική Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, δίνει την αφορμή και την έμπνευση για το σχεδιασμό των εργαστηρίων, των θεατροπαιδαγωγικών δράσεων και των διαλέξεων. Από τα έργα που θα παιχθούν φέτος στην Επίδαυρο επιλέγονται εκείνα των οποίων η θεματική μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τις κατηγορίες του κοινού και τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Δράση 1. «Διάλογοι»: συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια με καλλιτέχνες παραστάσεων της Επιδαύρου

Σκηνοθέτες, χορογράφοι, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες του θεάτρου, που εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία παραστάσεων του φετινού Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, έρχονται σε επαφή με το κοινό της Αργολίδας μέσα από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τα ζητήματα των έργων που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2019.

Φέτος η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Βουλευτικό Ναυπλίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

18 Φεβρουαρίου 2019: Γεωργία Μαυραγάνη
4 Μαρτίου 2019:  Γιάννης Καλαβριανός
15 Απριλίου 2019: Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Σαμπατακάκης
6 Μαΐου 2019: Σοφία Πάσχου
27 Μαΐου 2019: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Η δράση «Διάλογοι» εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2018 και πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό Ναυπλίου με τη συμμετοχή των σκηνοθετών Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, Κώστα Φιλίππογλου, Θάνου Παπακωνσταντίνου, Κωσταντίνου Ντέλλα και Μάρθας Φριντζήλα. Τις διαλέξεις και τα βιωματικά εργαστήρια παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 κάτοικοι της Αργολίδας.

Δράση 2. «Παίζοντας με το αρχαίο δράμα»: θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια με τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Αργολίδας

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο αρχαίο δράμα μέσα από μια σύγχρονη οπτική, που επιδιώκει να εμπλακούν οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργικά στην υπόθεση της σύγχρονης παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι και τη συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Δράσεις επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που υπάγονται στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με την τάξη τους ή με ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου τους.

Κεντρική δράση – Ολοκλήρωση του προγράμματος

Ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήριο με επιλεγμένες δραστηριότητες του προγράμματος. Συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες που θα έχουν λάβει μέρος στα εργαστήρια του προγράμματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Την περίοδο 2017 – 2018 στη δράση «Παίζοντας με το αρχαίο δράμα» συμμετείχαν 27 σχολεία της περιοχής με 640 μαθητές και 43 εκπαιδευτικούς.

Δράση 3. «Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες»: εκπαίδευση ενηλίκων για κατοίκους του νομού Αργολίδας

Οι κάτοικοι της Αργολίδας, που παραδοσιακά παρακολουθούν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βιωματικά θεατρικά εργαστήρια και διαλέξεις, με ελεύθερη συμμετοχή, προσεγγίζοντας τα νέα αισθητικά ρεύματα της τέχνης του θεάτρου και τα επείγοντα ερωτηματικά που τίθενται επί σκηνής από τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Γίνονται, έτσι, ενεργοί θεατές σε θέση να συνδιαλλαχθούν και να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στις παραστάσεις του Φεστιβάλ και, εντέλει, να απολαύσουν εκ νέου τη μαγεία του θεάτρου της Επιδαύρου.

Η δράση «Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες» έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, δομών κοινωνικής στήριξης και εκπαιδευτικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Δράση 4. «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό»

Κάθε χρόνο, επισκέπτονται την Αθήνα και την Επίδαυρο ομάδες μαθητών και φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο, μαζί με καθηγητές τους, για να έρθουν σε μια πιο άμεση επαφή με το αρχαίο δράμα, που αποτελεί αντικείμενο σπουδών τους. Συχνά, μάλιστα, συνδυάζουν την εκπαιδευτική επίσκεψη με την παρακολούθηση μιας παράστασης.

Η δράση «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό» εγκαινιάστηκε το 2018 στοχεύοντας στην εκπαίδευση του διεθνούς κοινού και σε μια καλύτερη γνωριμία του με το αρχαίο δράμα και περιλαμβάνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, διαλέξεις για το αρχαίο δράμα και το αρχαίο θέατρο, παρακολούθηση παραστάσεων του Φεστιβάλ σε Αθήνα και Επίδαυρο και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ακρόπολη, Θέατρο του Διονύσου, Ασκληπιείο Επιδαύρου).

Μέχρι σήμερα στη δράση συμμετείχαν: Σπουδαστές και καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ομάδα θεατρολόγων, σκηνοθετών, ηθοποιών και καθηγητών από τη Θεατρική Ακαδημία της Σαγκάης καθώς και νέοι από θεατρικές ομάδες της Ιρλανδίας και της Ισπανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + .

Πληροφορίες: lyceumepidaurus@greekfestival.gr