Φίλλιπ Ζαρρίλλι

Ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο Phillip Zarrilli (Φίλλιπ Ζαρρίλλι) είναι διεθνώς γνωστός ως σκηνοθέτης, ερμηνευτής και δάσκαλος μιας μοναδικής εκπαιδευτικής μεθόδου για ηθοποιούς, η οποία συνδυάζει γιόγκα και ασιατικές πολεμικές τέχνες. Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Llanarth Group, του οποίου οι καινοτόμες παραστάσεις (όπως Playing “Τhe maids” και Told by the Wind) έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές και έχουν παρουσιαστεί στην Πορτογαλία, στην Πολωνία (Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, Wroclaw), στο Τόκυο, στο Σικάγο, στο Βερολίνο κ.α. Πρόσφατα σκηνοθέτησε το έργο Semblance… spectre… sequel…, βασισμένο στα έργα του Μπέκετ Play και Footfalls, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κόστα Ρίκας (2017), καθώς και το The Water Station του Ota Shogo με το Nordland Teater στη Νορβηγία (2015).
Οργανώνει τακτικά σεμινάρια στο ιδιωτικό του στούντιο στη Δυτική Ουαλία και από φέτος διδάσκει και σκηνοθετεί φοιτητές στο Norwegian Theatre Academy (Πανεπιστήμιο Østfold, Fredrikstad, Νορβηγία) και στο Intercultural Theatre Institute (Σιγκαπούρη). Είναι ο συγγραφέας του βραβευμένου Psychophysical Acting: An Intercultural Approach after Stanislavsky (Ψυχοσωματική υποκριτική: μια διαπολιτισμική προσέγγιση μετά τον Στανισλάφσκι), που εκδόθηκε από τον Routledge, ενώ αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το νέο του βιβλίο, Towards a Phenomenology of Acting (Για μια φαινομενολογία της υποκριτικής), για τον ίδιο εκδότη. Πολλοί Έλληνες ηθοποιοί και ερμηνευτές είχαν καθηγητή τον Ζαρρίλλι κατά τη διάρκεια των ετών που διηύθυνε το πρόγραμμα MA/MFA θεατρικής πρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Εργαστήριο
«Μετατρέποντας όλο το σώμα σε μάτια»
Ένα εντατικό εργαστήριο, διάρκειας δυόμισι ημερών, που εξερευνά την προ-επιτελεστική διέγερση της σωματικής, νοητικής και αισθητηριακής αντίληψης του/της ηθοποιού. Κατά τη διάρκεια αυτού του εισαγωγικού εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν ψυχοσωματικές ασκήσεις εμπνευσμένες από τo Τάι Τσι, την πολεμική τέχνη Kalarippayattu από την Κεράλα της Ινδίας, και τη Γιόγκα, με τις οποίες οι ηθοποιοί/ερμηνευτές πετυχαίνουν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης, εστίασης και αισθητηριακής αντίληψης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με ασκήσεις που θα έχουν τη μορφή δομημένων αυτοσχεδιασμών και όπου θα εφαρμοστούν οι αρχές της εκπαίδευσης αυτής.
Ρόζα Προδρόμου (βοηθός του κ. Ζαρρίλλι)
Η Ρόζα Προδρόμου σπούδασε σωματικό θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield της Βρετανίας (Phillip Zarrilli, Nicolás Núñez, 2000) και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Διαπολιτισμικό Θέατρο στο Έξετερ (Ph. Zarrilli, 2002). Το 2007 μαθήτευσε και χόρεψε πλάι στη χορογράφο μπούτο Minako Seki, στο Βερολίνο. Έκτοτε ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως περφόρμερ, δασκάλα σωματικού θεάτρου (Quilombo Centro Cultural) και κινησιολόγος. Βασικά εργαλεία της έρευνάς της είναι ο αυτοσχεδιασμός και το χιούμορ.
Πρόσφατες συνεργασίες: Οι δίκαιοι του Καμύ (σκην. Σ. Στρούμπος, Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44), Επτά επί Θήβας του Αισχύλου (σκην. Α. Αζάς, Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας, Αττικό Άλσος, 2011), Dourgouti Island Hotel, ομάδα Όχι Παίζουμε (σκην. Γ. Σαχίνης, site-specific), Γυναίκες που περάσατε από δω, ταινία του Στ. Τσιώλη, Pulsar, σόλο (σκην. John Britton, Bios, Θέατρο 104), Re-Volt Athens (σκην. Έ. Παπακωνσταντίνου, Βιέννη, Βερολίνο, Ζάγκρεμπ, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2016), Άνεμος (σκην. Κ. Ρήγος, Εθνικό Θέατρο), Λουιζιέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης των Έ. Παπακωνσταντίνου – ODC Ensemble (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 κ.ά.
Μαρία-Όλγα Αθηναίου (βοηθός κ. Ζαρρίλλι)
Η Μαρία-Όλγα Αθηναίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεατρικού Οργανισμού «Μορφές» (Θέατρο Εμπρός). Μετεκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο στη μέθοδο εργασίας του Ρώσου σκηνοθέτη Jurij Alschitz (AKT-ZENT/ I.T.I. / UNESCO), με τον οποίο εργάστηκε και ως ηθοποιός, και στην Ουαλία, πλάι στον Φίλλιπ Ζαρρίλλι, στη διερεύνηση της ψυχοσωματικής λειτουργίας των ηθοποιών μέσω ασιατικών πολεμικών τεχνών. Εκπαιδεύτηκε στην αγωγή της φωνής από τη Μίρκα Γεμεντζάκη και την Άντζελα Μπρούσκου και ειδικεύτηκε στο εκπαιδευτικό θέατρο στο Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα – Ξένια Καλογεροπούλου. Σπουδάζει Ψυχολογία της Διεργασίας (Process Oriented Psychology), μια διεπιστημονική προσέγγιση της ανθρώπινης εμπειρίας με σκοπό τη θεραπεία και ρίζες στην αναλυτική ψυχοθεραπεία του Καρλ Γιουνγκ, την κβαντική φυσική και τον Ταοϊσμό, και διερευνά τη σχέση της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης με την εκπαίδευση των ηθοποιών, την εφαρμογή θεατρικών τεχνικών σε θεραπευτικές διαδικασίες περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων (φυλακές, ιδρύματα, μεταβλημένες καταστάσεις συνείδησης), καθώς και την καλλιτεχνική δημιουργία με προσανατολισμό την επανορθωτική εμπειρία του ανθρώπινου τραύματος.
Στις συνεργασίες που είχε ως ηθοποιός περιλαμβάνονται: Αναπαράσταση και Topophilia (site specific περφόρμανς, σκην. Άννα Τζάκου, ομάδα Geopoetics, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Μουσείο Μπενάκη), Βάκχες του Ευριπίδη (σκην. Ά. Μπρούσκου, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου), Μεταμόρφωση του Φ. Κάφκα και Δίκαιοι του Α. Καμύ (σκην. Σ. Στρούμπος, Άττις-νέος χώρος, Χώρος Ιστορικής Μνήμης – Κοραή) κ.ά. Είναι υπεύθυνη σχεδιασμού και διδασκαλίας στο Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής για παιδιά και εφήβους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.
Βάση των αναζητήσεών της αποτελεί η πεποίθηση ότι το θέατρο είναι η τέχνη της επίγνωσης, τόσο απαραίτητης στον σύγχρονο κόσμο, σε επίπεδο τόσο σωματικό όσο και πνευματικό.