Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. ορίστηκε το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και απαρτίζεται από τους: κκ. Δημήτρη Πασσά, Πρόεδρο, Αλέξη Γαληνό, Αντιπρόεδρο, Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Κωνσταντίνα Νικητέα, Ηλία Παπαγεωργίου, Ευάγγελο Παπούλια και Νικόλαο Σταμπολίδη, μέλη. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με κατάρτιση και εμπειρία στις τέχνες και τον πολιτισμό, δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στην επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Εταιρείας με έμφαση στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας και στην εξωστρέφεια του οργανισμoύ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Ακολουθούν τα βιογραφικά των μελών του νέου ΔΣ:
Δημήτρης Πασσάς, Πρόεδρος:
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, συνιδρυτής και εταίρος – διαχειριστής της Δικηγορικής Εταιρείας Μωράτης – Πασσάς, με επαγγελματική εμπειρία 40 ετών. Ειδικεύεται στο χρηματοοικονομικό δίκαιο, στο δίκαιο κεφαλαιαγοράς, το ασφαλιστικό δίκαιο και στο δίκαιο αφερεγγυότητας, ενώ διαθέτει μακρά δικαστηριακή εμπειρία σε υποθέσεις εμπορικών και οικονομικών διαφορών. Είναι Νομικός Σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ομίλων και επιχειρήσεων και έχει υπηρετήσει ως ανεξάρτητο μέλος σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών. Έχει διατελέσει Νομικός Σύμβουλος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου επί σειρά ετών, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Παράλληλα με τη δικηγορική του δραστηριότητα, έχει ενεργή ανάμειξη στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, ενώ παρέχει τις νομικές υπηρεσίες του pro bono σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς της χώρας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλά αγγλικά και γαλλικά.
–
Αλέξης Γαληνός, Αντιπρόεδρος
Οικονομολόγος με εξειδίκευση στην αναπτυξιακή πολιτική. Επί του παρόντος υπηρετεί ως Γενικός Διευθυντής στην ΜΚΟ Οργάνωση ΓΗ, ενώ παράλληλα εκτελεί χρέη Αντιπροέδρου στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Στο παρελθόν έχει εργαστεί εκτενώς στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (2011-2019), και Σύμβουλος Δημάρχου από το 2003. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας και Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την περίοδο 2007 – 2009, ενώ υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης στην Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και σε ΜΚΟ σε χώρες όπως η Ινδία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είναι κάτοχος Master in Public Administration από το Harvard University, MSc in Social Policy από το London School of Economics και BA in Economics από το Bates College.
–
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Μέλος
Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Στο παρελθόν έχει διδάξει στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και σε ιδιωτικές δραματικές σχολές, ενώ έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών. Ως θεατρολόγος έχει συνεργαστεί με πολλούς αθηναϊκούς θιάσους και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ενώ έχει πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης περισσότερων από εξήντα θεατρικών έργων του ελληνικού και του παγκόσμιου δραματολογίου, καθώς επίσης θεατρικών προγραμμάτων, λευκωμάτων, μελετών και συλλογικών τόμων. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ. Το ερευνητικό και διδακτικό έργο του επικεντρώνεται στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, στην ιστορία της σκηνοθεσίας, στις σχέσεις θεάτρου και πολιτικής και στις επιπτώσεις των ιστορικών γεγονότων στη σκηνική πράξη. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και διημερίδες και έχει δημοσιεύσει μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
–
Βαγγέλης Παπούλιας, Μέλος
Αρχαιολόγος με εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 2012 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο επιστημονικό πεδίο της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δυτικής Αθήνας την περίοδο 2010 – 2012. Από το 2001 έως το 2015 υπήρξε στέλεχος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε στην υλοποίηση πολλών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού. Είναι Διδάσκων (ΣΕΠ) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2022 στη Θεματική Ενότητα «Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Το 2022 επανεξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο, Η διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις. Από τον Φεβρουάριο του 2015 είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσείων και Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη της πανεπιστημιακής κληρονομιάς. Έχει την επιστημονική επιμέλεια και συγγραφή του βιβλίου, Η διαχείριση της πανεπιστημιακής κληρονομιάς, το Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συγγράψει άρθρα στο γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς. Είναι μέλος του European Association of Archaeologists καθώς και επικεφαλής για το ΕΚΠΑ του Civis Museum Network.
–
Κωνσταντίνα Νικητέα, Μέλος
Η Κωνσταντίνα Νικητέα-Θεοχαράκη διαθέτει ευρεία εργασιακή εμπειρία στη Διαχείριση Έργου (Project Management). Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων οργανισμών, με την Bechtel Corporation – PMA, την VIOLEX – BIC S.A και την Deloitte & Touche. Επιπλέον απασχολήθηκε ως Project Manager σε διάφορα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα. Υπήρξε Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος διαδικτυακής επιχείρησης λιανικού εμπορίου από το 2012 έως το 2022. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο Αθηνών με πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Διοίκηση Κατασκευαστικών Έργων από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και μεταπτυχιακής πιστοποίησης από το MIT (Sloane School of Management).
–
Ηλίας Παπαγεωργίου, Μέλος
O Ηλίας Παπαγεωργίου είναι αρχιτέκτονας και ιδρυτής του γραφείου PILA. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πληθώρα έργων διαφορετικής κλίμακας σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Πριν την ίδρυση του γραφείου PILA, ο Ηλίας ήταν επικεφαλής του γραφείου SO-IL στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τη δραστηριότητα του γραφείου, διδάσκει συχνά σε Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη. Είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Solid Objectives: order, edge, aura (Lars Müller Publishers, 2017). Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει λάβει βραβεία όπως το Curbed Groundbreaker, Architects under 50, Domes International Review of Architecture Awards και το Young Greek Architects Awards, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το μουσείο Cooper Hewitt στη Νέα Υόρκη καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστήμιο του Harvard στις ΗΠΑ ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
–
Νικόλαος Σταμπολίδης, Μέλος
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) με καθηγητές τον Μ. Ανδρόνικο και τον Γιώργο Δεσπίνη. Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1975-1978) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Θεσσαλονίκη (1979). Έχει συγγράψει, επιμεληθεί, πλήθος βιβλίων, καταλόγους εκθέσεων και άρθρων στην ελληνική, αγγλική, γερμανική γλώσσα. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε Διεθνή και τοπικά Συνέδρια και Συμπόσια έχει οργανώσει πολλά από αυτά. Έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες Πανεπιστήμια, Μουσεία, Οργανισμούς, Ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει, ξεναγήσει και εκπαιδεύσει εκατοντάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας και του εξωτερικού, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή), σε ανασκαφές (Ρόδο, Δήλο κ.α. και κυρίως στην Ελεύθερνα της Κρήτης). Έχει ανασκάψει στη Βεργίνα, τους Φιλίππους, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Ελεύθερνα κ.α. Τον Ιανουάριο του 2011 το σχέδιο κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ελεύθερνα που βασίζεται σε μελέτη του ιδίου, λαμβάνει ομόφωνη έγκριση από τη Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και στις 19 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται το μουσείο. Το μουσείο συγκεντρώνει πλέον καθημερινά περί τους 800 επισκέπτες από όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το οποίο υπηρέτησε επί 36 χρόνια και ως Πρόεδρος τοου Τμήματος Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, για 25 έτη ( βράβευση από τον διεθνή φορέα «Global Fine Arts Awards»), Τακτικό Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας επί 21 έτη και από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπηρετεί το Μουσείο Ακρόπολης, στη θέση του Γενικού Διευθυντή. Έχει λάβει 14 τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ο Μεγαλόσταυρος της Ελληνικής, της Ιταλικής και της Ισπανικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό.