Πρόλογος / Pre–show talks
–
Μια φεστιβαλική παράσταση αποτελεί συχνά ένα παράξενο κι ανεξερεύνητο σύμπαν που ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε.
–
Πού εντάσσεται αισθητικά και ποια η αφετηρία της;
Τι αποκαλύπτει για την καλλιτεχνική διαδικασία και τις μυστικές της διαδρομές
ο ερμηνευτικός της κώδικας;
–
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση / Greek and World Theatre: Drama, Performance, Education» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά την επιτυχημένη δράση «Πρόλογος», με στόχο να συμβάλουν στην εξοικείωση του κοινού με τους κώδικες των σύγχρονων παραστάσεων και στη μεγαλύτερη απόλαυση των πρωτοποριακών παραγωγών που παρουσιάζονται.
Μεταπτυχιακοί φοιτητές*τριες του ΠΜΣ – θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού – προσφέρουν πολύτιμα κλειδιά ερμηνείας, προετοιμάζοντας το κοινό πριν την έναρξη της παράστασης. Μισή ώρα πριν από την είσοδο του κοινού στην αίθουσα, οι νέοι*ες θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θέτουν στο κοινό νέες ερωτήσεις που τροφοδοτούν το ενδιαφέρον και την περιέργειά του, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν θεωρητικά, δραματουργικά και ερμηνευτικά εργαλεία για την κατανόηση και απόλαυση των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην Πειραιώς 260.
–
Διαδικασία επιλογής
–
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ θα επιλέξει έως τέσσερις (4) μεταπτυχιακούς *ές φοιτητές*τριες του ΠΜΣ «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση / Greek and World Theatre: Drama, Performance, Education» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ οι οποίοι*ες θα επιμεληθούν και θα υλοποιήσουν τη δράση.
Η διαδικασία επιλογής συγκροτείται από δύο στάδια:
–
Πρώτο στάδιο (έως 11 Απριλίου 2022)
Υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών από τους*ις ενδιαφερόμενους*ες:
-
Βεβαίωση σπουδών από τη γραμματεία του ΠΜΣ «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση / Greek and World Theatre: Drama, Performance, Education» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
-
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα (έως 2 σελίδες)
Οι ενδιαφερόμενοι*ες πρέπει να έχουν τα παρακάτω προσόντα:
-
Καλή γνώση του σύγχρονου ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου καθώς και των σύγχρονων τάσεων σε ρεύματα σκηνοθεσίας και χορογραφίας και σε δραματουργικές πρακτικές θεάτρου και χορού.
-
Καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
-
Επικοινωνιακή ευχέρεια και άνεση με την έκθεση μπροστά στο κοινό.
Οι ενδιαφερόμενοι *ες μπορούν να στείλουν τα παραπάνω δικαιολογητικά ως ένα ενιαίο pdf αρχείο στο seminars@aefestival.gr με θέμα «Πρόλογος – Ονοματεπώνυμο» έως τις 11 Απριλίου 2022.
–
Δεύτερο στάδιο
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές*τριες του ΠΜΣ που θα προκριθούν στο δεύτερο στάδιο, που θα ολοκληρωθεί με μία σύντομη συνέντευξη, θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει μια δεκάλεπτη παρουσίαση – εν είδει «Προλόγου»– στα ελληνικά και στα αγγλικά για μία παράσταση που θα παρακολουθήσουν σε βιντεοσκόπηση. Θα επιλέξουν μεταξύ τριών διαφορετικών παραστάσεων που προτείνονται, συγκεκριμένα των εξής:
-
Φεστιβάλ Αβινιόν, 2011, “Mademoiselle Julie”, σκηνοθεσία Frédéric Fisbach
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση εδώ.
-
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2015, “Άμλετ”, σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση εδώ.
-
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2018, “Το Σώσε”, σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος