Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – La Colline - théâtre national - Wajdi Mouawad

Ο όρκος της Ευρώπης / Le Serment d’Europe

770x440-10

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

Σε ηλικία οκτώ ετών, ένα κοριτσάκι παρίσταται στη σφαγή μιας κοινότητας χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Το έγκλημα αυτό διαπράττεται από τους δικούς της και, άθελά της, χωρίς να το συνειδητοποιεί, παίρνει μέρος σ’ αυτό.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, μια έρευνα ξανανοίγει τα τραύματα του παρελθόντος. Για να βρεθούν οι μάρτυρες, για να φωτιστεί ό,τι αποσιωπήθηκε. Σήμερα πρέπει να μιλήσει. Αλλά πώς ν’ αντιμετωπίσεις ό,τι έχει θαφτεί βαθιά μέσα σου; Πώς ν’ αντικρύσεις ό,τι ποτέ δεν μπόρεσες να κατονομάσεις;

Ο όρκος της Ευρώπης καταδύεται στη μνήμη ενός εγκλήματος, στο άχθος της σιωπής, στον τρόπο με τον οποίο το τραύμα διασχίζει τις γενιές. Με το νέο του έργο, που θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο, ο Ουαζντί Μουαουάντ συνεχίζει να εξερευνά δραματουργικά
την κληρονομιά της βίας και τη δύναμη του θεάτρου ως τόπου ίασης.

Ο Λιβανοκαναδός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ, καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία χρόνια του Théâtre National de la Colline, έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως ως ο σεναριογράφος του υποψήφιου για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Μέσα από τις φλόγες (σκην. Denis Villeneuve, 2010), που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Πυρκαγιές (Incendies). Το σκοτεινό αυτό οδοιπορικό στον Λίβανο του εμφυλίου, που ξετυλίγεται μέσα από μια τραυματική οικογενειακή ιστορία, έχει στη ρίζα του μια βαθιά σύνδεση με την αρχαία τραγωδία, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή έμπνευσης του Μουαουάντ: ο διχασμός στην καρδιά της οικογένειας, η πάλη των δύο φύλων, ο ξεριζωμός, η ολέθρια κληρονομιά της προηγούμενης γενιάς στις επόμενες και η αναζήτηση κάθαρσης είναι θέματα που επανέρχονται στα θεατρικά του έργα, τα περισσότερα σε διάλογο με ήρωες του Αρχαίου Δράματος. Θέατρο πολιτικό σε συνομιλία με τη σύγχρονη ιστορία, εμβαθύνει ταυτόχρονα στον Μύθο επιδιώκοντας να αναδείξει τις αρχετυπικές διαστάσεις της ανθρώπινης περιπέτειας, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου. Από την άλλη, εστιάζει στην αναζήτηση ταυτότητας πέρα από φυλετικά, θρησκευτικά, οικογενειακά όρια, και ο φωτισμός των προσώπων μ’ έναν έντονα λυρικό λόγο προσδιορίζει μια ιδιαίτερα σύγχρονη προσέγγιση, όπως το είδαμε και στο τελευταίο του έργο Όλοι εμείς πουλιά, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο πέρσι.

Ο Μουαουάντ είχε έρθει στο Ηρώδειο το 2011 με τον κύκλο Γυναίκες, σπονδυλωτή σκηνοθεσία των έργων του Σοφοκλή Αντιγόνη, Ηλέκτρα και Τραχίνιαι, με γαλλοκαναδικό θίασο σε μια διεθνή συμπαραγωγή.

Από τους πλέον ενδιαφέροντες σύγχρονους δραματουργούς διεθνώς, επανέρχεται φέτος στο Φεστιβάλ, πρώτη φορά όμως στην Επίδαυρο, με ένα νέο έργο εμπνευσμένο από αρχαίες ηρωίδες που γράφει με δική μας ανάθεση στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients. Θα το παρουσιάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου μ’ έναν πολυεθνικό θίασο σε μια πολύγλωσση παράσταση, διεθνή συμπαραγωγή και από τα highlights του καλοκαιριού.




Γλώσσα: Γαλλικά
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους




Μέγας Δωρητής Επετειακού Προγράμματος στην Επίδαυρο: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)