Long Weekends
Revisiting Brecht
Masterclass με τον Christopher Rüping
ΤΥΠΟΣ: Open Plan for Artists
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Υπό ανακοίνωση
ΩΡΕΣ: Υπό ανακοίνωση
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
Πειραιώς 260 – Χώρος Β & Online
ΑΙΤΗΣΕΙΣ:
έως 14 Οκτωβρίου 2020
Περιγραφή
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες. Οι δράσεις του Open Plan έχουν σχεδιαστεί άλλες για επαγγελματίες και άλλες για το ευρύτερο κοινό και έχουν δωρεάν συμμετοχή για όλους. Όπως ακριβώς και στην αρχιτεκτονική, από την οποία δανείζεται τον όρο Open Plan, η σειρά δράσεων που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ, απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις.
Τα Long Weekends είναι μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες του Θεάτρου και του Χορού. Πρόκειται για τριήμερα masterclasses (Παρασκευή έως Κυριακή), που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου και προσφέρουν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή. Μία επαφή πολύτιμη και δημιουργική, που αποτελεί ζητούμενο για κάθε δημιουργό, αφού απαντά στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.), να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους.
Όλοι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες των Long Weekends είχαν προγραμματισμένες παραστάσεις για το Φεστιβάλ του 2020, που μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι. Στο πρώτο workshop το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοξενεί τον νεαρό, βραβευμένο σκηνοθέτη Christopher Rüping. Ακολουθεί ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Γερμανός σκηνοθέτης Thomas Ostermeier. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η τέχνη του Χορού με ένα Long Weekend από την ομάδα της Maguy Marin, το οποίο θα διδάξει ο καταξιωμένος χορευτής Ulises Alvarez.
Δείτε περισσότερα για τις δράσεις του Open Plan
Το εργαστήριο
“Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται σε ένα δωμάτιο. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το δωμάτιο εκτός από τον εαυτό σας. Επικρατεί ησυχία. Τότε κάποιος, δεν ξέρετε ποιος είναι, λέει δύο λέξεις με τρόπο απλό: «Μπέρτολτ Μπρεχτ». Πώς νιώθετε τώρα; Πώς αλλάζουν αυτές οι δύο λέξεις το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε; Το μετατρέπουν σε ένα μουσείο; Σε μια σχολική αίθουσα; Σε ένα θέατρο; Κατά τη διάρκεια του τριήμερoυ εργαστηρίου «Revisiting Brecht», θα διερευνήσουμε τις «σκονισμένες» ιδέες του Μπρεχτ με στόχο να τις μετατρέψουμε σε ζωντανό θέατρο. Ή τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα ζωντανού θεάτρου. Ή ίσως μόνο ένα δευτερόλεπτο. Ή τελικά θα αποφασίσουμε ότι ακόμη και αυτό είναι αδύνατο και έτσι θα βάλουμε τον γερο-Μπρεχτ πίσω στο μουσείο. Ή θα συμβεί κάτι ανάμεσα στα παραπάνω. Εν πάση περιπτώσει, σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία, σωστά;”
Christopher Rüping, Οκτώβριος 2020
Για το πρώτο Long Weekend, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί τον σκηνοθέτη Christopher Rüping, να εμψυχώσει ένα τριήμερο workshop για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την ερμηνεία της τεχνικής του για ένα σύγχρονο κοινό.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/-τιδες και ηθοποιούς με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, αφού θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα αγγλικά. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προθυμία και η εμπειρία όσων συμμετέχουν να ανέβουν στη σκηνή, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψουν και ως μέλη ενός συνόλου. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παροτρύνει τη συμμετοχή σκηνοθετών/-τριών και ηθοποιών κάθε ηλικίας (ενήλικες) από το ευρύ φάσμα του θεατρικού κόσμου.
Σχετικά με τον Christopher Rüping
Ο Κρίστοφερ Ρύπινγκ γεννήθηκε το 1985 και σπούδασε σκηνοθεσία στο Αμβούργο και τη Ζυρίχη. Ξεκίνησε να δουλεύει ως σκηνοθέτης, μετά την αποφοίτησή του, σε γνωστά θέατρα γερμανόφωνων χωρών, όπως το Thalia Theater στο Αμβούργο, το Deutsches Theater στο Βερολίνο και το Staatstheater στη Στουτγάρδη. Από το 2016 ως το 2019 δούλεψε ως in-house σκηνοθέτης για την Kammerspiele του Μονάχου, θέση που αντίστοιχα σήμερα κατέχει στη Schauspielhaus της Ζυρίχης. Ο Ρύπινγκ βραβεύτηκε με το Nestroy Theatre Prize 2019 για την παράσταση Dionysos Stadt και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε «Σκηνοθέτης της χρονιάς» από τα θεατρικά περιοδικά Die deutsche Bühne και Theater heute. Δουλειές του έχουν παιχτεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός κι εκτός Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Berliner Theatertreffen, το Taiwan International Festival of Arts και το Fajr Festival της Τεχεράνης. Τα τελευταία χρόνια, ο Ρύπινγκ έχει δουλέψει πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως τα Τύμπανα τη νύχτα και Στη ζούγκλα των πόλεων. Οι παραστάσεις συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή και παίχτηκαν σε όλο τον κόσμο, χάρη στο μοναδικό τρόπο που προσαρμόζουν τις μπρεχτικές τεχνικές του Επικού θεάτρου για το σύγχρονο κοινό.
Η παράσταση Dionysos Stadt, που θα δούμε το καλοκαίρι του 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι μία μοναδική δεκάωρη θεατρική εμπειρία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά το αρχαίο δράμα. Αυτή η μοντέρνα, ανατρεπτική και χιουμοριστική τετραλογία, που βασίζεται στις περιπέτειες του Προμηθέα, του Αχιλλέα, της Κασσάνδρας, της Ηλέκτρας, του Οδυσσέα και πολλών άλλων ηρώων, θα ξεκινά από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει διαλείμματα για φαγητό, ειδικές ασκήσεις για να ξεπιαστούν οι θεατές, αλλά και ξέφρενο πάρτυ!
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.
Τα Νέα του Open Plan
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Open Plan 2024–2025
Η δημοφιλής σειρά δημιουργικών εργαστηρίων του Φεστιβάλ επιστρέφει φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ • OPEN PLAN 2023 • Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες | Θοδωρής Αμπαζής • Με μια κάποια ελευθερία
Δείτε το τέταρτο έργο της ενότητας Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες του Open Plan 2023
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ • OPEN PLAN 2023 • Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες | Μυρτώ Ξανθοπούλου – Πάνος Ηλιόπουλος • «εδώ μέσα εκατοικούσε»
Δείτε το τρίτο έργο της ενότητας Freequencies / Ελεύθερες συχνότητες του Open Plan 2023