Με την Αντιγόνη στο επίκεντρο και υπό μια σύγχρονη οπτική συνεχίζονται την Τετάρτη, 22 Ιουνίου στον Χώρο Β της Πειραιώς 260, οι «Αντιγονισμοί». Ένας κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων σε επιμέλεια του συγγραφέα και συμβούλου του Φεστιβάλ σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη, χωρισμένος σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με τη συμμετοχή ομιλητών από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, του Θεάτρου, των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό.
Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.
Η δεύτερη θεματική ενότητα έχει ως θέμα «Ερμηνείες και ερμηνεύτριες»· μια ακόμα ανοιχτή συζήτηση για την Αντιγόνη, η οποία δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει το βίωμά της όπως μεταφέρθηκε στη σκηνή. Πράγματι, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δια των «Αντιγονισμών» φέρνει κοντά μας μερικές από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες της Αντιγόνης την τελευταία εικοσαετία, προκειμένου να αντλήσουμε από την εμπειρία τους κάτι από το πρόσωπο μιας κοπέλας που αποφασίζει να πράξει, δοκιμάζοντας με την πράξη της τα όρια της ατομικής ελευθερίας εντός μιας έννομης πολιτείας.