Ο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ιωάννης Καπλάνης, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο “Central Greece Forum – Θεσσαλία 2025”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) στα Τρίκαλα. Το φόρουμ είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ δημόσιων φορέων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων και πολιτικών ανάπτυξης του παραγωγικού τομέα της Κεντρικής Ελλάδας.

Στο πάνελ, όπου μίλησε ο κ. Καπλάνης, συμμετείχαν θεσμικά πρόσωπα από τους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, συζητώντας στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Βασιλική Κουτσούκου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Υπουργείου Τουρισμού, η Ελισάβετ Κιουρτσόγλου, Αρχιτέκτονας, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Γεώργιος Αρβανιτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Project Zeta – Ηouse of Dialoque – Μέλος ΔΣ ΣΒΘΣΕ, καθώς και η Μάγια Τσοκλή, Ειδική Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συζήτηση να συντονίζει η δημοσιογράφος Χριστίνα Ανδρέου από την Τηλεόραση Θεσσαλίας.

Ο κ. Καπλάνης τόνισε τη σημαντική συμβολή των φεστιβάλ στην αναπτυξιακή προοπτική μιας Περιφέρειας, εστιάζοντας στη δημιουργία εισοδημάτων μέσω της απασχόλησης και των δαπανών των επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Επίδαυρος όπου η συνεχής παρουσία του Φεστιβάλ εδώ και 70 χρόνια, ενισχύει σημαντικά τόσο το πολιτιστικό κεφάλαιο όσο και την οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Επιπλέον, ο κ. Καπλάνης ανέφερε ότι η Θεσσαλία μπορεί να επωφεληθεί από θεματικά φεστιβάλ, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την πολιτιστική ταυτότητα και την παράδοση της περιοχής, αλλά και να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και καινοτόμα εγχειρήματα. . Τόνισε τη σημασία συνεργασίας της επιχειρηματικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των τοπικών αρχών για να ενισχυθούν αυτές οι πρωτοβουλίες, που μπορούν να καλύπτουν ευρεία γκάμα τομέων, όπως ο πολιτιστικός, συνεδριακός και γαστρονομικός τουρισμός.

Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη τα φεστιβάλ και οι δημιουργικές βιομηχανίες να προσεγγίζονται ολιστικά, ώστε μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, να προωθούν περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές και να ενισχύουν την προσβασιμότητα όλων στον πολιτισμό, χωρίς αποκλεισμούς.