Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στοχεύοντας  στην ανανέωση της σχέσης με το κοινό του και σε μια εκ νέου έρευνα που αφορά την πρόσληψη, παραστασιμότητα και τις έννοιες του αρχαίου δράματος, συνεχίζει φέτος για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα στην Αργολίδα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι δράσεις του προγράμματος για το 2019 εγκαινιάζονται τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο, στις 18:00 το απόγευμα, με καλεσμένη τη σκηνοθέτρια, Γεωργία Μαυραγάνη.

Στο πλαίσιο της δράσης Διάλογοι η σκηνοθέτρια της παράστασης Ευμενίδες που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 28 και 29 Ιουνίου 2019 ως μέρος της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, πρόκειται να κάνει ένα εργαστήριο με τίτλο Ευμενίδες: «Τώρα ή χάνομαι με μιας ή χαίρομαι τον Ήλιο».  

 Οι συμμετέχοντες, αφού διαβάσουν αποσπάσματα του έργου, θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν ποια τελετουργία-λειτουργία συνιστά το τρίτο και παρόλα αυτά όχι τόσο γνωστό μέρος της Ορέστειας.

Συγκεκριμένα: Στο έργο, ο Ορέστης, ένας θνητός, καταδιώκεται. Ο καθαρμός του θεού δεν αρκεί να για λυτρωθεί από το μαρτύριο της καταδίωξής του από τις Ερινύες. Θα χρειαστεί να καθαρθεί μέσα από μια πόλη και τον ανθρώπινο νόμο της.

Πώς λοιπόν, συντελείται τελικά αυτός ο καθαρμός; Συντελείται όντως; Πώς φτάνει να γίνει καθαρμός της Ζωής όλων των Ανθρώπων; Και τέλος, γιατί είναι απαραίτητο το θέατρο σε όλα αυτά;

Οι συζητήσεις και τα ανοιχτά εργαστήρια της δράσης Διάλογοι θα συνεχιστούν στο Βουλευτικό Ναυπλίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

18 Φεβρουαρίου 2019: Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια (Ευμενίδες Αισχύλου)

4 Μαρτίου 2019:  Γιάννης Καλαβριανός, σκηνοθέτης (Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευρυπίδη)

15 Απριλίου 2019: Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός – Γιώργος Σαμπατακάκης, θεατρολόγος (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή)

6 Μαΐου 2019: Σοφία Πάσχου, σκηνοθέτρια (Θεογονία Ησίοδου)

27 Μαΐου 2019: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σκηνοθέτης (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή)

Φέτος, οι δράσεις  του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνέονται από τη θεματική, Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πληροφορίες: lyceumepidaurus@greekfestival.gr

https://aefestival.gr/lykeio-epidayroy/ekpaideyontas-to-koino-sto-archaio-drama/