Youthquake

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα / παράσταση

υπό την καθοδήγηση της Γιώτας Αργυροπούλου και της θεατρικής ομάδας blindspot

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως τις 23/01

Οι έφηβοι αφηγούνται τον κόσμο τους και μας οδηγούν στο μέλλον

Πώς μπορεί ο διάλογος των νέων με την πραγματικότητα που βιώνουν, αλλά και οι σκέψεις και τα όνειρά τους για το μέλλον, να ζωντανέψουν με όχημα την Τέχνη; Η blindspot theatre group και οι συνεργάτες της θα συγκροτήσουν μια θεατρική ομάδα με πρώτη ύλη εφήβους 14 – 17 ετών, μέσα στην οποία οι νεαροί *ες συμμετέχοντες *ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν ελεύθερα τις δημιουργικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα αξιοποιηθούν θεατρικές ασκήσεις και αποσπάσματα γνωστών έργων ως αφετηρία για την εξερεύνηση της δημιουργικής έκφρασης των εφήβων. Το εγχείρημα διακρίνεται σε δύο μέρη: α) εκπαιδευτικό πρόγραμμα, β) εντατική διαδικασία δοκιμών για τη δημιουργία παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

Μέσα από αυτή την εμπειρία, θα δοθεί στους συμμετέχοντες *ουσες η δυνατότητα να εξερευνήσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, να διευρύνουν τον δημιουργικό τους ορίζοντα, αλλά και να γνωριστούν με ανθρώπους της Τέχνης. Με ερεθίσματα που προέρχονται από τη σύγχρονη εποχή και με αφορμή περιστατικά που συμβαίνουν στην πόλη μας και σε όλο τον κόσμο, οι έφηβοι της ομάδας θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, αποκτώντας καλλιτεχνικά εργαλεία και δουλεύοντας βιωματικά κατά τη δημιουργική θεατρική διαδικασία, τόσο του εργαστηρίου όσο και της πρόβας. Το υλικό που θα προκύψει από τις ιστορίες των εφήβων θα συνδυαστεί με τα στοιχεία που θα φέρει η καλλιτεχνική ομάδα που τους πλαισιώνει. Η σύνθεση όλων των παραπάνω θα λειτουργήσει ως βάση για τη δημιουργία του τελικού έργου, καταλήγοντας σε μια παράσταση με τη συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών και εφήβων, κατάλληλη τόσο για νεανικό όσο και ενήλικο κοινό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί από την ηθοποιό και δημιουργό θεάτρου Γιώτα Αργυροπούλου (ομάδα blindspot) σε συνεργασία με τη Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το «Υouthquake», με δωρεάν συμμετοχή, θα διεξάγεται στην Πειραιώς 260, στον Χώρο Β, κάθε Σάββατο 11:00 – 15:00 από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 16 Απριλί –

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

OPEN CALL

Για τη συμμετοχή σας στο open call, θα χρειαστεί να ετοιμάσετε ένα βίντεο, στο οποίο θα παρουσιάζετε τον εαυτό σας και θα εξηγείτε γιατί σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο θεατρικό εργαστήριο / παράσταση. Η αίτησή σας θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από ένα κείμενο στο οποίο θα αναλύετε γιατί θέλετε να λάβετε μέρος στο Youthquake, ποια είναι η σχέση σας με το Θέατρο, το Χορό, τη Μουσική, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας στο μέλλον. Τέλος, παρακαλούμε να μας στείλετε έως και 4 φωτογραφίες πορτραίτου σας.

Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του υλικού: 23 Ιανουαρίου 2022.

Βιογραφικά

Ηθοποιός και δημιουργός θεάτρου. Γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε Υποκριτική και Θέατρο στο Goldsmiths, University of London και Ιστορία της Τέχνης στο University of East London. Είναι συνιδρύτρια της θεατρικής ομάδας blindspot theatre group και έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραγωγές της, μεταξύ των οποίων: Βρικόλακες (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, 2018), Έντα Γκάμπλερ (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2015), HOTEL (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, 2015, και Φεστιβάλ Δημητρίων, 2016), Blink (Εθνικό Θέατρο του Όσλο, Φεστιβάλ Ίψεν, 2017) και X-Tokio (Από Μηχανής Θέατρο και Theaterlandschaft Südeuropa, 2015). Δημιούργησε τη σόλο περφόρμανς μακράς διάρκειας One Person at a Time για την έκθεση «As One», η οποία διοργανώθηκε από το Marina Abramovic Institute (MAI) και το NEON στο Μουσείο Μπενάκη, και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στα residencies του Zürcher Theatre Spektakel και του Onassis Air του Ιδρύματος Ωνάση.

Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα (Άμλετ, Η καταιγίδα,  Απόπειρες κατά της ζωής της, An Oak Tree), σε κινηματογραφικές ταινίες (Before Midnight, Μικρά όμορφα άλογα, Luton) και στη φιλμική εγκατάσταση The Airport. Έχει επίσης συγγράψει το έργο Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ, θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Ο φύλακας στη σίκαλη του Σάλιντζερ (Onassis Youth Theatre Festival, 2016) και την περφόρμανς Blink. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τον δημιουργικό χώρο Tavros και είναι μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Onassis Air. Το τελευταίο έργο της, Alex(a), παρουσιάστηκε σε μορφή work in progress στο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης MIRfestival. Έχει οργανώσει εργαστήρια για το θέατρο, την περφόρμανς και την ποίηση.

Ιδρύθηκε το 2009 από την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου και τον κινηματογραφιστή Μιχάλη Κωνσταντάτο, με στόχο τη δημιουργία παραστατικών έργων που παντρεύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία (θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική, νέες τεχνολογίες), αναδεικνύοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, μια νέα αισθητική γλώσσα. Παράλληλα, η blindspot δουλεύει συστηματικά με ομάδες εφήβων, αξιοποιώντας την εμπειρία της στη δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το θεατρικό έργο της ομάδας, HOTEL, συγκαταλέχθηκε στους 17 φιναλίστ του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Berliner Festspiele 2017 στο Stückemarkt του Theatertreffen. Η παράστασή τους Βρικόλακες, που αντλεί έμπνευση από το κλασικό έργο του Ίψεν παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2018, καθώς και στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ίψεν 2020. Άλλες θεατρικές παραστάσεις της ομάδας: Έντα Γκάμπλερ, Blink, Ένα άτομο τη φορά, Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ, Πτώση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ (2009-2010), Parklife, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (2011), Επικίνδυνες σχέσεις (2020) κ.ά. Ένα video-έργο της blindspot παρουσιάστηκε στην ομαδική έκθεση «The Right to silence?» το φθινόπωρο του 2021 στο Undercurrent της Νέας Υόρκης. Η ομάδα επιχορηγείται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την περίοδο 2021-2023.

Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Κάτοχος πτυχίου Θεατρικών Σπουδών (London Metropolitan University, 2006), αριστούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το Θέατρο / Δράμα στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου του Warwick (2007) και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (2012) στον τομέα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση με θέμα την εφαρμογή του Συλλογικού Θεάτρου στην πολιτειακή εκπαίδευση των εφήβων και των νέων (Πανεπιστήμιο του Warwick). Έχει σπουδάσει υποκριτική στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (2002) και στη Σχολή Θεάτρου Philippe Gaulier στο Παρίσι (2003).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μεταφορά πρακτικών και ειδών θεάτρου από την τέχνη στην εκπαίδευση, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, το πώς το θέατρο στο σχολείο λειτουργεί ως μέσο αναπαράστασης και καταγραφής της νεανικής κουλτούρας. Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και εργαστήρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Την περίοδο 2014-2019 συμμετείχε ως ερευνήτρια στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα «Νέοι, θέατρο, ριζοσπαστική ελπίδα και ηθικό φαντασιακό». Συμμετείχε επίσης σε επιμορφωτικά προγράμματα με τη UNICEF και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά, με το Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής του ΕΚΠΑ, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής.

Gallery

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Χορηγός