Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις δράσεις του και θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων υπέρ της συμπερίληψης, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ανθρώπων με αναπηρία.

Θέλοντας να καταστήσει τις εκδηλώσεις πιο προσιτές και ανοιχτές, το Φεστιβάλ, η Διοίκηση και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια, προνοούν τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, όσο και σε ό,τι αφορά στο ίδιο το περιεχόμενο του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Παραστάσεις για όλες, όλους, όλα

Δίνοντας ισχυρό μήνυμα υπέρ της συμπεριληπτικότητας στη ζωή και την τέχνη, το Φεστιβάλ, με πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, Κατερίνας Ευαγγελάτου, φέτος φιλοξένησε στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα την παράσταση «Οι ονειροπόλοι» της ομάδας Εν δυνάμει σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν. Ένα έργο κοινωνικής χορογραφίας από μια ομάδα ανθρώπων με μεικτές ικανότητες, μια ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Επιπλέον, η παράσταση «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Πειραιώς 260 τον Ιούλιο 2023, ήταν καθολικά προσβάσιμη σε κοινό με απώλεια όρασης και ακοής.

Άλλη μία περίπτωση καθολικά προσβάσιμης παράστασης, ήταν η «Άνοιξη» της Γιούλας Μπούνταλη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος 2022 και παρείχε επίσης, ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία, ενώ ξεχώρισε για το περιεχόμενό της, σε ό,τι αφορά στους εκφραστικούς τρόπους με τους οποίους έθιγε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Πολύ νωρίτερα, τον Ιούνιο 2021, το Φεστιβάλ είχε παρουσιάσει την παράσταση «Clear Midnight» της χορογράφου Μαρίας Κολιοπούλου και της Ομάδας Σύγχρονου Χορού “Πρόσχημα”, όπου εννέα χορεύτριες με και χωρίς κινητική αναπηρία και απώλεια όρασης, συνέθεταν μία τελετουργία χορού επάνω στη διαφορετικότητα των μελών μίας ομάδας. Στην παράσταση ήταν διαθέσιμη και ακουστική περιγραφή.

Ανοιχτό και προσβάσιμο Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ, εδώ και χρόνια, εφαρμόζει ειδική εκπτωτική πολιτική, με μειωμένο εισιτήριο των 5 ευρώ για ΑμεΑ και τους συνοδούς τους, ενώ παράλληλα διαθέτει ειδική τηλεφωνική γραμμή και ειδικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις ανάλογες κρατήσεις, η διαχείριση των οποίων γίνεται αποκλειστικά από το δυναμικό του.

Επιπρόσθετα, το Φεστιβάλ μεριμνά για την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του στην εξυπηρέτηση κοινού με οπτική αναπηρία τόσο στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, όσο και στην Επίδαυρο.  Mέσα από ενημερωτικές παρουσιάσεις, πρακτικές βιωματικές δράσεις και ασκήσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, δημιουργεί νέο πλαίσιο υποστήριξης της εξυπηρέτησης θεατών με αναπηρία. Δείτε εδώ περισσότερα.

Στην ίδια κατεύθυνση, οι χώροι των παραστάσεων του Φεστιβάλ έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμοι σε άτομα με κινητική αναπηρία. Συγκεκριμένα, έγινε μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων σε χώρο προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, ενώ στους χώρους εκδηλώσεων παρέχονται αναπηρικά αμαξίδια σε όσες*ους το χρειαστούν.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ μέσα από τη σύμπραξη του με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία. Μεταξύ άλλων προχώρησε για πρώτη φορά στην έκδοση έντυπων προγραμμάτων του Φεστιβάλ σε μορφή Braille, ενώ σύντομα θα ολοκληρώθεί και η δημιουργία απτικών χαρτών για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (βλ. περισσότερα για την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας από τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Φεστιβάλ, Δημήτρη Πασσά και την Πρόεδρο Δ.Σ. του ΚΕΑΤ, Σοφία Χαμονικολάου εδώ).

Καλές πρακτικές προσβασιμότητας

Ο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ιωάννης Καπλάνης, συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα για τον σχεδιασμό προσβάσιμων εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πόρων Προσβασιμότητας “AccessibleEU” που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (Δείτε περισσότερα εδώ).

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου θα συνεχίσει να θέτει ως πρωταρχικούς του στόχους την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και τον σχεδιασμό για διευρυμένο φάσμα αναγκών ως προς τα άτομα με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον του, τους καλλιτέχνες και τους θεατές με αναπηρία που προσέρχονται στους χώρους του, μέσα από νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες.