Με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Ιωάννη Καπλάνη, πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου το υβριδικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πόρων Προσβασιμότητας “AccessibleEU” σε συνδιοργάνωση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας.

Στο εργαστήριο μίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για την προσβασιμότητα σε χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και σημαντικών πολιτιστικών φορέων της χώρας, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην εισήγησή του με τίτλο «Καλές Πρακτικές Προσβασιμότητας στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα βήματα που έχει διανύσει ο φορέας τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταστήσει προσβάσιμους τους χώρους εκδηλώσεων και το εργασιακό περιβάλλον του.

Η αδιάλειπτη προσπάθεια του Φεστιβάλ να λειτουργήσει συμπεριληπτικά και πιο ανοιχτά σε ό,τι αφορά στις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία, μέσα από νέες πρωτοβουλίες που σχετίζονται όχι μόνο με τον εμπλουτισμό των παροχών του, αλλά και τη συνεργασία του με μεικτές καλλιτεχνικές ομάδες ώστε να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας του Φεστιβάλ το 2021 με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών, όσο και η υλοποίηση του «VoxReality» από το 2022, ενός Ευρωπαϊκού έργου έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, που υποστηρίζουν διαδραστικές εφαρμογές τεχνολογιών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των παραστάσεων, συνιστούν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης, στις παροχές του Φεστιβάλ για τα Άτομα με Αναπηρία και τους συνοδούς τους, με έμφαση στην εκπτωτική πολιτική του.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχαν μεικτές ομάδες καλλιτεχνών και ήταν προσβάσιμες σε κοινό με οπτική ή ακουστική αναπηρία. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ενδεικτικά έγινε αναφορά στις παραστάσεις, «Ονειροπόλοι» της “Ομάδας Εν Δυνάμει” σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Βιεννέζο χορογράφο Μίκαελ Κλίεν (Ιούλιος 2023), «Σπυριδούλες» της Ομάδας 4frontal (Ιούλιος 2023), «Άνοιξη» της Γιούλας Μπούνταλη (Ιούλιος 2022) και «Clear Midnight» της χορογράφου Μαρίας Κολιοπούλου και της “Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα” (Ιούνιος 2021).

Ο Γενικός Διευθυντής αναφέρθηκε εκτενώς στην αναβάθμιση των υποδομών για τα Άτομα με Αναπηρία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, αλλά και ευρύτερα, στην προσπάθεια του φορέα να εντάξει υπηρεσίες για την αυτονομία των Ατόμων με Αναπηρία σε όλους τους χώρους του, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Διοίκηση του φορέα θα συνεχίσει την προσπάθεια για ένα Φεστιβάλ ανοιχτό και προσβάσιμο προς όλες, όλους και όλα.

Δείτε εδώ την ατζέντα του εργαστηρίου