Open Plan

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

«Morphés»

Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειας
Με την Ιωάννα Κουρμπέλα

Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με δωρεάν συμμετοχή, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών (Open Plan for Artists), όσο και στο ευρύτερο κοινό (Open Plan for all). Το εργαστήριο Morphés απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα στάδια δημιουργίας ενός ενδύματος, μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο με το Αρχαίο Δράμα.

Το εργαστήριο

Με πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Δράμα, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα προτείνει ένα ξεχωριστό εργαστήριο, ανοιχτό σε όλους, χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία στη μόδα. Με φυσική παρουσία στο εργαστήριο της σχεδιάστριας, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν όλα τα στάδια σχεδιασμού, δημιουργίας και εκτέλεσης ενός ενδύματος: από την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, τη μελέτη των υφασμάτων και των χρωμάτων έως τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου. Στο τέλος του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχουσα /-ων θα έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα, ενώ το σύνολο των ενδυμάτων θα παρουσιαστεί σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial γνωστού περιοδικού. H καλλιτεχνική διαδικασία πλαισιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας και του θεάτρου: την εικαστικό Μαριάννα Κατσουλίδη, τη μοντελίστ Τζέλα Μητροπάνου, τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Μίκα Πανάγου, τη στυλίστρια Alex Petsetakis και τη διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η Fashion Artist, Μελισσάνθη Σπέη.

Βιογραφικά στοιχεία

Ιωάννα Κουρμπέλα –  Σχεδιάστρια, σχεδιασμός & υλοποίηση

Για την Ιωάννα Κουρμπέλα, η κίνηση του σώματος και η δυναμική αλληλεπίδραση με το ένδυμα αποτελούν το θεμέλιο της σχεδιαστικής της σκέψης. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας και μαθήματα ενδυματολογίας και σκηνογραφίας, οι συλλογές της έχουν άμεσες επιρροές από τις καλές τέχνες, το θέατρο, τη μουσική και τα trends της παγκόσμιας σκηνής της μόδας ξεχωρίζοντάς την ανάμεσα στους σύγχρονους εκπροσώπους της ελληνικής δημιουργίας.

Από το 2003 που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της εταιρείας και παρουσίασε τη συλλογή IOANNA KOURBELA BASICS, η οποία και βραβεύτηκε με το Emerging Designer Award στη διεθνή έκθεση PURE του Λονδίνου, οι δημιουργίες της Ιωάννας Κουρμπέλα αριθμούν πάνω από 100 συνεργασίες. Τα ενδύματα παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και οι συνεργάτες της μοιράζονται μια κοινή αισθητική και έναν αμοιβαίο σεβασμό απέναντι σε θεμελιώδεις αξίες ελληνικής φιλοσοφίας και σκέψης.

Μελισσάνθη Σπέη – Βοηθός σχεδιασμού και υλοποίησης εργαστηρίου

H Αθηναία fashion artist Μελισσάνθη Σπέη είναι απόφοιτος του London College of Fashion (MA Fashion Artefact, 2013) και από τότε έχει βραβευτεί ή έχει υπάρξει φιναλίστ για πολυάριθμα διεθνή βραβεία. Έχει λάβει μέρος στην έκθεση «Καινοτόμο κοστούμι του 21ου αιώνα» στο μουσείο A.A. Bakhrushin State Central Theatre Museum της Μόσχας το 2019, στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2018, στη Μπιενάλε Μόδας του Άρνεμ 2013, “Fetishism in Fashion” το 2013 και “FETISHISM: Obsessions in Fashion & Design” στο Μουσείο Τράπχολτ το 2015 (τις δύο εκθέσεις έχει επιμεληθεί η διάσημη Lidewij Edelkoort).

Αλίνα Ριζοπούλου – βοηθός σχεδιασμού

Η Αλίνα Ριζοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχοντας αποφασίσει από νεαρή ηλικία ότι θα ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Με σπουδές στο σχέδιο μόδας από το 2013 ως το 2015, ενώ από την άνοιξη του 2016 εργάζεται στο atelier της Ιωάννας Κουρμπέλα. Ξεκινώντας από 4μηνη πρακτική άσκηση, έχει ενταχθεί τα τελευταία τρία χρόνια ως creative assistant στο δημιουργικό τμήμα της εταιρείας συμμετέχοντας στη δημιουργία των συλλογών, σε φωτογραφίσεις και στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του brand. Παράλληλα, με αγάπη για το θεατρικό κουστούμι παρακολούθησε σεμινάριο ενδυματολογίας και σκηνογραφίας θεάτρου εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της ενώ παρακολουθεί και σεμινάριο fashion journalist καλλιεργώντας την δυνατότητα προώθησης μέσω του γραπτού λόγου.

Γαλάτεια Λασκαράκη – Διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire, εισηγήτρια για τη σχέση μόδας και θεάτρου

Η Γαλάτεια Λασκαράκη σπούδασε θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη διεθνή δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Ξεκινώντας το 1999 από την εφημερίδα Το Βήμα, ήταν μέρος της ιδρυτικής συντακτικής ομάδας του BΗΜΑgazino (2000) και του BHMAdonna (2002), και αργότερα εργάστηκε στον lifestyle και γυναικείο τύπο (Status, Life&Style, Glamour, Lucky). Το Marie Claire είναι το επαγγελματικό σπίτι της τα τελευταία 14 χρόνια. Ως διευθύντρια του διεθνούς περιοδικού από το 2015, συνέβαλε στην ψηφιακή του ανάπτυξη με το ισχυρό marieclaire.gr και events όπως ο διαγωνισμός Blog Awards. Είναι δημιουργός του συνεδρίου για την ισότητα, Marie Claire Power Talk.

Μαριάννα Κατσουλίδη – Εικαστικός, εισηγήτρια για χρώμα

Η Μαριάννα Κατσουλίδη αποφοίτησε με Άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με κατεύθυνση στη Ζωγραφική και καθηγητή τον Τ. Πατρασκίδη. Το 2008 αποφοίτησε από το 2ετές Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικαστικών Τεχνών ΜΕΤ της Α.Σ.Κ.Τ. Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή τον Α. Χριστάκη. Είναι τελειόφοιτη και εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια του 4ετούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εικαστικής Ψυχοθεραπείας» του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Έχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 50 ομαδικές. Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα, στη συλλογή Μοσχανδρέου, στη συλλογή του Luciano Benetton, και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. www.marianna-katsoulidi.com

Τζέλα Μητροπάνου – Μοντελίστ, εισηγήτρια για μουλάζ και πατρονίστ στο εργαστήριο                

Η Τζέλα Μητροπάνου ασχολείται με τον χώρο της μόδας από το 1988. Με σπουδές μοντελίστ ξεκίνησε σαν ελεύθερη επαγγελματίας με ατελιέ στο κέντρο της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με πολλές διαφορετικές εταιρείες (Lakis Gavalas, Lotus Eaters, La Vaca Loca, Konstantinos Melis κ.α.), γεγονός που της έδωσε μια πιο σφαιρική άποψη για τον χώρο της μόδας στην Ελλάδα και πώς αυτός εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου. Εξειδικεύεται στη δημιουργία πρωτότυπων πατρόν για σχεδιαστικά πρωτοποριακές συλλογές μετατρέποντας το όραμα του σχεδιαστή –σε σκίτσο ή μουλάζ– σε τρισδιάστατη μορφή, καθιστώντας το εφικτό για μαζική παραγωγή. Διετέλεσε υπεύθυνη τμήματος κατασκευής βραδινών ενδυμάτων και νυφικών σε οίκο υψηλής ραπτικής ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία των εποχικών συλλογών, των σόου του οίκου (Heresis, Idiosyncracy, Age of Lust, Madwalk 13 κ.α.) και πολλών project με επώνυμους πελάτες.

Μίκα Πανάγου – σκηνογράφος / ενδυματολόγος, εισηγήτρια για Ιστορία κοστουμιού

Η Μίκα Πανάγου είναι απόφοιτος της Σχολή Βακαλώ το 1992 και του Marymount University, Washington D.C. USA, Bachelor of Arts and Sciences το 1994. Έχει διδάξει Ιστορία του Κοστουμιού στις Σχολή Μόδας Βελουδάκη και πλέον διδάσκει στη  Σχολή Μόδας PanSik, ένα πρωτότυπο μάθημα έρευνας και μελέτης των εποχών μέσω εικαστικών κατασκευών ενδύματος και αξεσουάρ μόδας. Επίσης, διευθύνει workshop σχετικά με τη μάσκα και το ένδυμα της Αρχαίας τραγωδίας και στα αγγλικά για ξένους επισκέπτες. Είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων Creative Europe σχετικά με το θέατρο, τη μυθολογία και την εκπαίδευση.

Έχει σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια σε περισσότερες από 60 θεατρικές παραστάσεις, έχοντας εξειδίκευση στο παιδικό θέατρο και με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτότυπες θεατρικές και ενδυματολογικές κατασκευές (καπέλα, μάσκες, κούκλες και σκηνικά αντικείμενα). Είναι βασικό στέλεχος του Θεάτρου Αερόπλοιο & Τόπος Αλλού και υπεύθυνη σχεδιασμού του project “Costume and Time” που αφορά αποκλειστικά την ιστορία του ενδύματος στην Ελλάδα από το 1900-1960. Διαθέτει προσωπική  συλλογή αυθεντικών ενδυμάτων και αξεσουάρ του 20ού αιώνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ενδυμασιολογίας, με ενεργή ερευνητική συμμετοχή.

Alex Petsetakis – Στυλίστρια, εισηγήτρια για styling

Η Stylist & Art Director, Alex Petsetakis, δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδόσεων και της πολυτελούς μόδας. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Central Saint Martins στο Λονδίνο με πτυχίο στο Fashion Communication and Promotion. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε στο περιοδικό ΑNOTHER MAGAZINE ως βοηθός στυλίστρια για τους Fashion Editors Cathy Edwards, Katie Shillingford και την Agata Belcen.

Εργάστηκε για 6 χρόνια ως Fashion Editor στο διεθνές περιοδικό PORT, όπου συνεργάστηκε με φωτογράφους όπως ο Jack Davison και ο Jonathan De Villiers και παράλληλα εργάστηκε ως Freelance Stylist με ποίκιλες εταιρείες μόδας (Giorgio Armani, Marks & Spencer, Boodles Fine Diamond Jewellery κ.ά.), και συνεργάστηκε με σχεδιαστές αξεσουάρ και κοσμημάτων (Ally Capellino, Jessie Ηarris κ.α.). Έχει επίσης συνεργαστεί με το London College of Fashion και τους απόφοιτους του MA Fashion Futures στην έκθεση “Cultivating Style; Fashion and Horticulture” στο Garden Museum. Σήμερα μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας όπου αναλαμβάνει καλλιτεχνικά project και συνεργάζεται με εταιρείες όπως τα υποδήματα Haralas, την Sea You Soon και τις σχεδιάστριες Πολίνα Έλλις και την Ιωάννα Κουρμπέλα.

Εύα Νάθενα – ενδυματολόγος

Γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική με τον Χρ. Μπότσογλου και σκηνογραφία με τον Γ. Ζιάκα. Δούλεψε σαν βοηθός του Διονύση Φωτόπουλου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις  αρχαίου δράματος και έργων των Σαίξπηρ, Μπέκετ, Στρίντμπεργκ, Φασμπίντερ, Πίντερ και άλλων, ενώ έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης,  Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Κουρτάκης, Στάθης Λιβαθινός, Δημήτρης Λιγνάδης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Μαστοράκης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ρούλα Πατεράκη, Jean-René Lemoine, Ludovic Lagarde και άλλους.

Έχει εργαστεί για 13 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ βραβεύτηκε 3 φορές με το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας για τις Θεατρίνες του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, Νύφες του Παντελή Βούλγαρη και Uranya του Κώστα Καπάκα. Συνεργάστηκε επίσης με τον Κώστα Γαβρά στην παράσταση All around is Light στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με την 3D οπτικοποίηση της δουλειάς της στο πλαίσιο παραστάσεων (Η καλή oικογένεια του Γ. Πίρινεν, σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη, στο Εθνικό Θέατρο),  εικαστικών δρώμενων (εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  το 2013, όπου  επιμελήθηκε το video projection mapping)  και εκθέσεων  («Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 – Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, με το βλέμμα της Εύας Νάθενα» -Μουσείο Μπενάκη 2016).

Πληροφορίες:

Morphés

Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειας

με την Ιωάννα Κουρμπέλα

 

Σχεδιασμός – Υλοποίηση Ιωάννα Κουρμπέλα

Βοηθός σχεδιασμού – υλοποίησης Μελισσάνθη Σπέη

Εισηγητές Μαριάννα Κατσουλίδη, εικαστικός / Τζέλα Μητροπάνου, μοντελίστ

Μίκα Πανάγου, σκηνογράφοςενδυματολόγος / Alex Petsetakis, στυλίστρια /

Γαλάτεια Λασκαράκη, διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire

Αριθμός συμμετεχόντων: 6

Ηλικίες: 18 +

Χώρος διεξαγωγής: online και στο Ατελιέ της Ιωάννας Κουρμπέλα

Διάστημα διεξαγωγής: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020

Κατάθεση αιτήσεων έως τις 16 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες/ουσες του θα χωριστούν σε δύο ομάδες των τριών ατόμων για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πρόγραμμα:

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ONLINE

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου: 16.00 – 18.30 / ΑΤΕΛΙΕ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου: 09.00 – 12.00 / Ομάδα Α / ΑΤΕΛΙΕ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου: 09.00 – 12.00 / Ομάδα Β / ΑΤΕΛΙΕ

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις / ΑΤΕΛΙΕ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις /ΑΤΕΛΙΕ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις /ΑΤΕΛΙΕ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου: 09.00 – 17.00 / Ατομικές συναντήσεις /ΑΤΕΛΙΕ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου – Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: Τελικές διορθώσεις και φωτογράφιση (οι ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα)

*

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Μέγας χορηγός

Φόρμα πρόσκλησης ενδιαφέροντος

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε.