«Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία»


Eργαστήρι σκηνογραφίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της έκθεσης – εγκατάστασης
Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη

20-21-22 Απριλίου 2018

Βασισμένη κατά κύριο λόγο σε ανέκδοτο υλικό και σε πρωτότυπη αρχειακή έρευνα, η έκθεση αποτυπώνει τη σχέση της ζωής και του έργου της κορυφαίας δραματουργού καθώς και την παραστασιακή της διαδρομή στο ελληνικό μεταπολεμικό θέατρο από το 1965 που εμφανίζεται στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν μέχρι σήμερα.


Πώς μπορεί η περιήγηση σε μια έκθεση για έναν θεατρικό συγγραφέα να μετατραπεί σε βιωματικό γεγονός;

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η περιγραφική παράθεση μιας διαδρομής για να περάσουμε σε μια ανασύσταση του μηχανισμού της δημιουργίας; Συνειρμοί, αναφορές, συσχετισμοί εμπνευσμένοι από τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, γίνονται υλικά μιας νέας υπερδραματουργίας – υποκειμενικής και εν δυνάμει διαρκώς μεταβαλλόμενης.
Αυτή την ερευνητική, «ανοιχτή» και διαδραστική διάσταση επιδιώκει να υπογραμμίσει η διοργάνωση του 3ήμερου εργαστηρίου σκηνογραφίας, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 60 φοιτητών Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, παντρεύοντας τον καλλιτεχνικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. 

Στόχος του εργαστηρίου

Η εξερεύνηση της έννοιας του χώρου ως ενεργό πεδίο που προϋποθέτει την αφηγηματικότητα, τη μεταπλαστικότητα και την κίνηση, προκειμένου να μεταδώσει τη ζωντάνια και την ανησυχία της δημιουργικής διαδικασίας.
Οι πιο ενδιαφέρουσες δημιουργίες των φοιτητών (μακέτες, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες) που θα προκύψουν από το εργαστήριο θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο στο πλαίσιο της προγραμματισμένης έκθεσης.


ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

Αρχιτέκτονες

Λουκία Μάρθα, Χαρά Αγαλιώτου, Γιάννης Σγούρας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)

Αλέξανδρος Βαζάκας (Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης)

Δραματουργική ομάδα

Δήμητρα Κονδυλάκη, σύμβουλος της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, επιμελήτρια της έκθεσης

Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης


Το εργαστήριο θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

Α. Δραματουργική ανάλυση – Εισαγωγή στο θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη

Δήμητρα Κονδυλάκη – Γρηγόρης Ιωαννίδης – Μάνος Καρατζογιάννης

Β. Σκηνογραφικός χώρος

Δημιουργία αρχιτεκτονικών πρωτοτύπων σε κλίμακα 1/25, προσχέδια, σκίτσα, collage, σχέδια, πινακίδες παρουσίασης.

Γ. Video καταγραφής

Φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη του εργαστηρίου σε όλες τις φάσεις.

Δ. Εικαστικό video

Η ζωή και το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη θα αποτελέσουν την αφετηρία για την σύνθεση οπτικής καλλιτεχνικής έκφρασης, φέρνοντας σε επαφή τους συμμετέχοντες με τις συνεχώς εξελισσόμενες τεχνικές στον τομέα του ήχου και της εικόνας.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες φοιτητών υποδιαιρούμενες σε συνεργαζόμενες ομάδες σε αντιστοιχία με τα παραπάνω θέματα (σκηνογραφικός χώρος – video καταγραφής – εικαστικό video). Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα προκύψει από τη συνθετική διαδικασία σχεδιασμού χώρου και video ως ενιαίο προϊόν μέσα από την συνύπαρξη του τρισδιάστατου με το δισδιάστατο χώρο.

Τόπος Διεξαγωγής:

Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Χώρος Α

Διάρκεια:

3 μέρες, 8 ώρες/μέρα

Σύμπραξη: 

Ε.Φ. – Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής –  Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης