grape

Greek Agora of Performance

Το grape – Greek Agora of Performance, η πρώτη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες που εγκαινίασε πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού.

Συγκεκριμένα, δίνει την ευκαιρία σε δημιουργούς του Θεάτρου και του Χορού να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων, αλλά και στο ευρύ κοινό. Η αποστολή Ελλήνων *ίδων δημιουργών στο εξωτερικό αποτελεί από τις βασικές επιδιώξεις μας, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020.

Για το όνομα αυτό, εμπνευστήκαμε από τον Θεό της Αμπέλου και του Θεάτρου, τον Διόνυσο, τη μέθη που μας προσφέρει η Τέχνη, το ελληνικό καλοκαίρι και το σταφύλι, έναν καρπό που μοιραζόμαστε –άλλοτε ως φρούτο, άλλοτε ως οίνο– και έχει συνδυαστεί με τις παθιασμένες συζητήσεις μας μετά τις φεστιβαλικές παραστάσεις.

Το grape λαμβάνει χώρα ετησίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζοντας νέα έργα Θεάτρου και Χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά, παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αντανακλούν σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, καθώς και θεματολογίες που απασχολούν το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.

Το grape – Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στις 21 – 25 Ιουλίου 2024 με οκτώ τολμηρές παραστάσεις Θεάτρου και Χορού.

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: το ζήτημα της ταυτότητας –εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής–, το ζήτημα της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με το σώμα και τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, την αναζήτηση ελπίδας και σταθερότητας αλλά και της χαράς της συνύπαρξης σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί μια καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας και απομόνωσης.

Όλα τα έργα θέτουν κατά κάποιο τρόπο το ερώτημα: Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου; Είτε αγγίζουν θέματα πολιτικοκοινωνικά, είτε υπαρξιακά μέσα από μια πιο ποιητική οπτική, με εργαλείο το μύθο ή τη λαϊκή παράδοση, οι επιλεγμένες παραστάσεις Θεάτρου και Χορού φωτίζουν η κάθε μία με τη δική της καλλιτεχνική γλώσσα τη σχέση μας με το σήμερα και μας καλούν να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα της καθημερινότητάς μας.

Οι παραστάσεις του grape 2024 θα παρουσιαστούν στους διεθνείς εκπροσώπους και στο ευρύ κοινό του Φεστιβάλ, σε ένα συμπυκνωμένο πενθήμερο ελληνικής δημιουργίας.

Αποκλειστικοί χορηγοί του grape η Mastercard και η Εθνική Τράπεζα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του email: showcase@aefestival.gr.

GRAPE 2023

Παραστάσεις

ΘΕΑΤΡΟ 

ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Ετυμολογίες

18 – 22 Ιουλίου

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΖΑΣ

Τα σκυλιά

19 – 21 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η

ΧΟΡΟΣ 

ΧΑΡΑ ΚΟΤΣΑΛΗ

Borborygmi

19 – 21 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε

ΘΕΑΤΡΟ

ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

20 – 22 Ιουλίου

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΧΟΡΟΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Bless This Mess

23 – 25 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε

ΘΕΑΤΡΟ

ΑΡΓΥΡΩ ΧΙΩΤΗ

Αναψυκτήριο

23 – 25 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ

 

ΘΕΑΤΡΟ

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΟΜΑΔΑ STATION ATHENS

Σφάλμα σύνδεσης

23 – 25 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β

ΘΕΑΤΡΟ

MARIO BANUSHI

Taverna Miresia

Mario, Bella, Anastasia

24 & 25 Ιουλίου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η

Το grape αποτελεί μέρος του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Οι παραστάσεις που περιλαμβάνει είναι προγραμματισμένες και σε άλλες ημερομηνίες, εκτός της χρονικής διάρκειας της πλατφόρμας.

Συζήτηση

Goethe Institut-Athen | 22 Ιουλίου | 11.00-13.00


ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Συμμετέχουν: Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής συζήτησης), Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, Παρασκευή Τεκτονίδου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Δραματουργός – Ερευνήτρια

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ