Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Πειραιώς 260 τα εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης – Upcycling του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Υπό την καθοδήγηση των επιμελητών της δράσης, Ολίβιας Κότσιφα και Ηλία Σαλτιέλ, οι μικροί*ές συμμετέχοντες*ουσες, ηλικίας 7-15 ετών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης μέσα από δύο βιωματικά εργαστήρια επαναξιοποίησης χαρτιού και πλαστικού.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου upcycling χαρτιού, τα 40 παιδιά, που συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στις δράσεις, δημιούργησαν σελιδοδείκτες, σημειωματάρια, διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και γιρλάντες με τα περιβαλλοντικά τους μηνύματα, συμμετέχοντας στη διαδικασία του design και της ψηφιακής κατασκευής με μηχάνημα κοπής laser (lasercutter).

Για τις παραπάνω κατασκευές οι μικροί*ές συμμετέχοντες*ουσες χρησιμοποίησαν  παλιές αφίσες του Φεστιβάλ Αθηνών, αξιοποιώντας έτσι με τον πιο δημιουργικό τρόπο έντυπο διαφημιστικό υλικό των φεστιβαλικών εκδηλώσεων που έχει συλλεγεί από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Birdland στο πλαίσιο του project «Η Δεύτερη ζωή μιας αφίσας».

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης #12 για την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή και  #13 για τη δράση για το κλίμα, μέσω δυο διαδραστικών παιχνιδιών, και πρότειναν τρόπους για την άμεση εφαρμογή πρακτικών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης στην καθημερινότητά μας.

Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση των μηχανημάτων «precious plastics» και να κατασκευάσουν πλαστικά μπρελόκ, επαναχρησιμοποιώντας καπάκια πλαστικών μπουκαλιών που συνελέγησαν κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Τα παιδιά πήραν μαζί τους τα μικρά αναμνηστικά μπρελόκ και τις χάρτινες κατασκευές τους ως ενθύμιο της δημιουργικής μέρας!

*Το Σεπτέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε από τους Αρχηγούς Κρατών η »Agenda 2030» που περιέχει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals- SDGs) και τους 169 Υποστόχους αυτών (targets). Η Agenda 2030 αφορά οικουμενικά τόσο τα ανεπτυγμένα, όσο και τα αναπτυσσόμενα κράτη, στοχεύοντας σε μια βιωσιμότητα και αειφορία οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ανάμεσα στους 17 Στόχους βρίσκεται και ο Στόχος 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και ο Στόχος 13 για τη Δράση για το κλίμα.