Πώς συνδυάζεται η επαναχρησιμοποίηση με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής;

Τι είναι η «υπεύθυνη παραγωγή»;

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθούν δύο βιωματικά εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού και των αφισών που συλλέξαμε  κατά τη διάρκεια  του Φεστιβάλ.

Τα εργαστήρια Upcycling αποσκοπούν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση παιδιών 7-15 ετών σε θέματα που αφορούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος από το πλαστικό και το χαρτί καθώς και τρόπους επαναχρησιμοποίησης τους με σκοπό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Οι μικροί *ές συμμετέχοντες *ουσες θα έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής και «precious plastics», αλλά και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης μέσα από το παιχνίδι και τις κατασκευές.

Upcycling χαρτιού

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με μία θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στο design και σε μηχανήματα lasercutter και vinylcutter. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημιουργία κατασκευών και συζήτηση σχετικά με τον κύκλο της παραγωγής και τη βιωσιμότητα των αντικειμένων

 

Upcycling πλαστικού

Στο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση των μηχανημάτων «Precious Plastics», ενώ στη συνέχεια τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τις μηχανές, ώστε να θρυμματίσουν και να χυτεύσουν το πλαστικό σε καλούπια. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα αναμνηστικό αντικείμενο από ανακυκλωμένο πλαστικό, το οποίο θα πάρουν μαζί τους.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο και οι συμμετέχοντες θα μπορούν παράλληλα να συμμετέχουν και στα δυο. Η διάρκειά τους είναι 90 λεπτά.

Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν παλιές αφίσες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που έχουν συλλεχθεί από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Birdland στο πλαίσιο του project «Η Δεύτερη ζωή μιας αφίσας», καθώς και πλαστικό που μας παραχωρεί η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο πλαίσιο της συνεργασίας της  με την Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ

Δηλώστε τη συμμετοχή σας για τα εργαστήρια έως τις 5 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση ipyrrou@aefestival.gr ή στο τηλέφωνο 2109282924.

Υλοποίηση εργαστηρίων : Ολίβια Κότσιφα,  Ηλίας Σαλτιέλ


Σάββατο 8 Οκτωβρίου : 15:00-16:30  & 16:30-18:00


Αριθμός συμμετεχόντων: έως 30 παιδιά 


Χώρος διεξαγωγής:  Πειραιώς 260, Χώρος Β


Σχεδιασμός εργαστηρίων:  SYN Fab Lab (Ελλάδα – mobile), Athens Makerspace (Αθήνα)


Συμμετοχή δωρεάν.

Ολίβια Κότσιφα

Η Ολίβια Κότσιφα είναι αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός. Έχει στήσει το πρώτο μετακινούμενο εργαστήριο στην Ελλάδα (SYN Fab Lab) με μηχανήματα που μεταφέρονται στον κάθε τόπο/χώρο για εκπαίδευση και projects (3d printer, lasercutter, CNC, vinyl cutter, ηλεκτρονικά, εργαλεία σχεδιασμού και προγραμματισμού) σε νέους και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν πρόσβαση/ γνώσεις σε νέες τεχνολογίες.

Το υλικό που σχεδιάζει είναι δημιουργικό, τα projects ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, και διευκολύνουν όλες τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι κεντρικό στοιχείο καθώς αποτελούν το γενικό πλαίσιο του κάθε εργαστηρίου.

Ηλίας Σαλτιέλ

Συνιδρυτής και Υπεύθυνος του Athens Makerspace

Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Εργάστηκε στην Βουλγαρία ως επόπτης σε φωτοβολταϊκά πάρκα με τον Ακτορ Α.Ε. Δυο χρόνια αργότερα η ιδέα του Athens Makerspace εκκολάφθηκε εμπνευσμένη από το HackSpace στο Λονδίνο. Μετά από εκτεταμένη έρευνα για το Maker Movement, επισκέφτηκε πολλά hackerspaces και makerspaces στην Αμερική και οραματίστηκε τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας των κατασκευών και της παραγωγικής διαδικασίας στην Αθήνα. Το 2015 συμμετείχε στον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητα στη Δράση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Με εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων ανηλίκων, ίδρυσε το Athens Makerspace με εκπαιδευτικό όραμα και κοινωνικό σκοπό.