Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου - Γιάννης Καλαβριανός​

Η τάξη μας
του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ

Ανακοίνωση

Η προγραμματισμένη γι απόψε, Σάββατο 18/6, παράσταση "Η τάξη μας" στο χώρο της Πειραιώς 260 δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω αιφνίδιας ασθένειας ενός εκ των συντελεστών.

Η επιστροφή των εισιτηρίων γίνεται ως εξής:

- για αγορές που έχουν γίνει με μετρητά, οι επιστροφές θα γίνονται από τα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) από την Τρίτη 21/6 και έως το τέλος Ιουνίου με την προσκόμιση των εισιτηρίων.
- για αγορές που έχουν γίνει με πιστωτική κάρτα, η ακύρωση και η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα.


Το ίδιο ισχύει και για όσους επιθυμούν να λάβουν πίσω το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη χθεσινή παράσταση που διεκόπη εκτάκτως πριν το τέλος.




«Τελικά, ο καθένας μπορεί να λέει την Ιστορία όπως τον βολεύει;»

Στις 10 Ιουλίου 1941, όλοι οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία συγκεντρώνονται με τη βία στην κεντρική πλατεία και οδηγούνται σε ένα στάβλο όπου και δολοφονούνται. Η επίσημη ιστορική αφήγηση καταδείκνυε τους ναζί ως δράστες της σφαγής, ωστόσο, 60 χρόνια μετά, οι έρευνες της κινηματογραφίστριας Ανιέσκα Άρνολντ απέδειξαν πως υπαίτιοι δεν ήταν οι Γερμανοί, αλλά οι συντοπίτες και γείτονες των θυμάτων, καθολικοί Πολωνοί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η Ιστορία της χώρας άλλαξε, ο Πρόεδρος ζήτησε συγνώμη και παραδέχτηκε πως εκεί συντελέστηκε ένα νέο είδος ολοκαυτώματος, η δολοφονία γείτονα από γείτονα.

Στο έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία (Kαλύτερο Έργο Πολωνικής Λογοτεχνίας 2010-Nike Literary Award), οι ήρωες είναι δέκα μαθητές του δημοτικού σχολείου της πόλης. Στις επτά δεκαετίες που καλύπτουν με την αφήγησή τους, δίνουν φωνή σε όσους την έχασαν και αποκαθιστούν την αλήθεια που θάφτηκε για σχεδόν 60 χρόνια, μετατρέποντας το Γιεντβάμπνε σε σύμβολο της φιμωμένης Ιστορίας .

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.